Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs

6-1…

Bernice Goffin | zaterdag 16 mei 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 771x

De afgelopen week zijn alle kuikens hard gegroeid en bleven ze goed actief. Het zag er goed uit. Helaas bleek in de loop van zaterdag dat één kuiken het toch niet gered heeft.
nog maar 5 snaveltjes...

Gissen

Vrijdagavond was het kuiken nog actief, maar op zaterdagochtend lag het roerloos onderin het nest. Aannemelijk is dus dat het kuiken in de nacht van vrijdag op zaterdag is overleden. Over de oorzaak van overlijden kan helaas alleen maar gespeculeerd worden. Beide ouders voeren regelmatig, maar mogelijk was de achterstand van het zesde kuiken toch te groot om de strijd om voedsel met de andere kuikens te winnen. Maar wat er precies is gebeurd kunnen we dus niet zeker weten.

 

Wat gebeurt er met het kuiken?

Vrouw koolmees had al gauw door dat er één kuiken was overleden en wroette vandaag nog vaker en dieper in het nest dan normaal (zie ook deze clip). Waarschijnlijk probeert ze het overleden kuiken uit het nest te verwijderen, maar is het kuiken te groot en te diep begraven in het nest. Als het haar niet lukt om het kuiken te verwijderen, zal het kuiken uiteindelijk steeds dieper begraven worden onder het nestmateriaal. Erg hygiënisch is het niet, maar de andere kuikens zullen over circa een week weg zijn uit deze kast. Zo lang zullen ze dus niet in de kast zitten met het overleden kuiken.

 

Vijf lichtpuntjes

Gelukkig hebben we nog vijf mooie kuikens in de nestkast. Er is wat verschil in leeftijd en ontwikkeling te zien in de overige kuikens, maar ze zijn allemaal goed actief. Zo lang de ouders genoeg voedsel blijven aanvoeren zullen ze gestaag doorgroeien. Het blijft me verbazen hoe hard dat gaat: elke dag valt er wel weer iets nieuws te ontdekken aan hun ontwikkeling! Het zal niet lang meer duren voordat ze door de hele kast beginnen te fladderen en meer interesse beginnen te krijgen in dat gat waar papa en mama steeds in verdwijnen. De buitenwereld lonkt!

Foto Han Bouwmeester

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Koolmees Alle Beleef de Lente blogs