Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Torenvalk

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

50 keer

Wim van Nee, STORK | zaterdag 25 mei 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 72x

Hun blik is constant naar beneden gericht en iedere stap is een hap. Bijna elke hap is raak. De prooien zijn zo klein dat het van een afstandje niet te zien is wát ze oprapen.

Klein

En juist dat kleine is nu belangrijk, het past goed door de keeltjes van de jongen. Ze moeten de maaltijd nog wel zelf oppakken met dat handige stukje gereedschap, de snavel. Een mol, dat gaat niet werken en een muis ook nog even niet.

Stapelvoedsel

We hebben op de beelden prachtig kunnen zien dat er enorme hoeveelheden wormen gevoerd worden. Wat ze verder ook eten, zonder regenwormen en insecten kunnen ze niet. Dit onmisbare voedsel wordt stapelvoedsel genoemd.

Predator

Door het bewerken van de grond komt het kleine dierlijke leven aan de oppervlakte en de ooievaars kunnen er gemakkelijk bij. Ze jagen er niet op, ze rapen het op, ze verzamelen. Al die vele kleintjes maken één grote.
Ze zijn niet alléén op de akker. Een grote groep gele kwikstaarten heeft de tractor ook ontdekt en ook zij doen zich tegoed aan wat er aan voedsel tevoorschijn komt . Zo’n groot maatverschil tussen ooievaar en gele kwikstaart, maar wat ze zoeken is hetzelfde: klein dierlijk leven. Ze zijn beide predator.

Bouwen en verbranden

Het skelet, de spiermassa, de veren, alles moet opgebouwd worden en groeien. Daar zijn eiwitrijke bouwstoffen voor nodig en die moeten dus komen uit een gevarieerd menu van dierlijk voedsel.
Eenmaal volgroeid zijn bouwstoffen alleen nog nodig voor het onderhoud van het ooievaarslichaam. De cellen in het lichaam vervangen zichzelf continu en ieder jaar wordt het verenpak vervangen.
Voor het dagelijks leven heeft de ooievaar vooral brandstoffen nodig. Hiermee laat hij zijn inwendige kacheltje branden en hij haalt er energie uit om te bewegen.

Goede voeding

Bij jonge ooievaars ligt het accent dus op de opbouw van het lichaam, bij volwassen dieren op het onderhoud ervan. De samenstelling van het menu luistert daarom voor de jongen nauwer dan voor hun ouders.
Bij mensen is het niet anders. Het belang van goede voeding tijdens de jeugd is groot. Het bouwt een lichaam op als basis voor de rest van het leven.

50 keer

Dierlijk voedsel is eiwitrijk en het mooie is, dat die eiwitten zowel bouwstof als brandstof kunnen zijn. Met het voedsel zoeken en het voeden van de hongerige jongen hebben de oudervogels het heel druk. En er moet heel veel voedsel beschikbaar zijn. Hoe krijgen ze het anders voor elkaar om de jongen in 10 weken tijd 50 keer zo zwaar te laten worden?

Pas deze berekening maar eens toe op een mensenbaby van 3 kilogram …


Wim van Nee
Stork

 

gele kwikstaart

STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs