Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

47

Albert Eggens | vrijdag 31 mei 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 95x

Slechts 47 dagen geleden begonnen ze hun avontuur.

Avontuurlijk

Op een oude populier, hoog boven de polder van de Alde Feanen, worden twee pluizige kuikens verzorgd door hun zorgzame ouders. Op 14 april zijn ze uit het ei gekropen, en nu op hun 47ste dag zijn ze levendiger dan ooit tevoren. Elke dag is een nieuw avontuur, lopen door het nest, balanceren op de rand van het nest (pas op hoor, het is wel zeker 8 meter hoor) scheuren ze zelf al het vlees van de prooien die aangeleverd worden.

Als we zo de zeearend kuikens observeren ben ik iedere keer weer verbaasd door de snelheid van hun groei. Het lijkt wel alsof ze met elke voorbijgaande dag groter en sterker worden. Hun pluizige dons is echt helemaal verdwenen en het juveniele kleed wordt steeds meer zichtbaar. De veren ontwikkelen zich nu snel en al snel zullen ze hun eerste vliegoefeningen gaan maken om uiteindelijk door de lucht te zweven met hun majestueuze uitstraling. Afgelopen zondag heb ik nog minuten lang door de verrekijker mogen genieten hoe twee adulte zeearenden om elkaar heen cirkelen boven een uitgestrekt moerasgebied. Het blijft voor mij iedere keer weer een cadeautje van de natuur.

Vreemde houdingen

Maar naast hun indrukwekkende groei, zijn er nog andere aspecten van het leven van deze jonge zeearenden die ons kunnen verbazen. Neem bijvoorbeeld hun houdingen. Als je ze observeert terwijl ze zich nestelen in hun nest, zul je vaak verrast zijn door de vreemde posities waarin ze zich bevinden. Je zou het kunnen vergelijken met hoe katten ook vaak in de meest vreemde houding liggen. Ik wordt er soms zelfs een beetje jaloers op

Pubers

Deze eigenaardige gedragingen herinneren ons eraan dat, ondanks hun majestueuze verschijning als volwassen vogels, deze jonge zeearenden nog steeds in hun jeugdjaren verkeren. Net als menselijke pubers zijn ze speels, nieuwsgierig en soms een tikkeltje eigenwijs. Maar net als bij mensen, is het juist deze eigenschap die hun persoonlijkheid en karakter vormt, waardoor ze uniek en fascinerend zijn om te observeren.

Terwijl de dagen voorbij vliegen en de jonge zeearenden opgroeien tot prachtige volwassen vogels, laten ze ons een glimp zien van de wondere wereld van de natuur. Een wereld waarin groei en ontwikkeling hand in hand gaan met speelsheid en verwondering. En hoewel we misschien nooit helemaal zullen begrijpen waarom ze zich gedragen zoals ze doen, kunnen we altijd blijven genieten van de schoonheid en de magie van de opgroeiende zeearend.


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Zeearend Alle Beleef de Lente blogs