Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs

2022: Kerkuilen in de achtbaan (en wij erachteraan)

Mark Hessels | vrijdag 29 juli 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 397x

Voorgaande jaren kregen we regelmatig een inkijkje in de gedachten van de kastbewoners. Dit jaar was dat nog niet gelukt, maar op de valreep kregen wij uniek materiaal in handen, waarin K2 en K3 een beetje terugkijken op het afgelopen broedseizoen.
Ook in 2022 weer regelmatig in kleur te bewonderen. Mooier dan dit wordt het niet...

[K3]: Piiieeeeiiieeep….. iiiiieeeeiieep……..iiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiieeep

[K2]: Zeg, kun je alsjeblief even ophouden met dat gepiep…

[K3]: Oh, ja, sorry, het is wel een beetje gewoonte geworden. Zo gauw ik niks te doen heb ga ik maar zitten schreeuwen, soms zelfs met mijn snavel vol muis…iieeep. Ik hoop maar dat ik later een vriendin kan vinden die daar een beetje mee om kan gaan….

[K2]: Heb je al wel gehoord dat maandag de camera’s uitgaan dan ?

[K3]: Huh, wat, maar ik moet al mijn dierbare spullen nog bij elkaar pakken; mijn allereerste braakbal, een veer als herinnering aan K1, een geheime schat onderuit de kuil….oh, ik moet meteen beginnen…

[K2]: Nee, rustig nou; de camera’s gaan uit. Wij mogen gewoon blijven. Alleen de kasthuur gaat waarschijnlijk wel omhoog. Voor ons maakt het niet zo heel veel verschil, maar voor de kijkers stort hun wereld in….ik begreep dat er bij Stichting Correlatie al extra lijnen beschikbaar zijn gemaakt voor na dit blog.

[K3]: Oh, en hoe weet jij dat dan allemaal eigenlijk ? iiep… sorry…

[K2]: Nou, ik ga ’s avonds als ik uit beeld ben wel eens langs bij die lange van de geiten. Die zit dan meestal achter zijn buro data te analyseren of een blog te schrijven of zo, lekker belangrijk allemaal…maar als ie me ziet maakt ie meestal wel tijd om even wat te kletsen.

[K3]: Zo, zo, sjieke connecties hoor. En jij gelooft dan alles wat ie zegt ? Een blog over ons, hahaha; nou dat zou dan echt de allereerste ooit zijn. Als de rest net zo waar is, dan heb je je mooi wat wijs laten maken…

[Redactie]: Helaas heeft nepnieuws nu ook zijn weg al gevonden naar deze kleine uilengemeenschap. In werkelijkheid zijn er alleen dit seizoen al 127 blogs over dit uilengezin verschenen, stuk voor stuk de moeite van het (her)lezen waard.

[K2]: Ja, geloof het of niet er is zelfs een hele stapel clips gemaakt, echt vanaf de eerste ontmoeting van pap en mam bij de kast tot nu aan toe, wel minstens 91 al dit seizoen, met echte pareltjes ertussen.

[K3]: Ja, ja, nou weet ik het wel. Maar eens even iets veel belangrijkers hè, als je het toch allemaal zo goed weet. Leg mij dan eens uit waarom er hier 5 eieren zijn gelegd en wij maar met zijn tweeën over zijn gebleven. Nou ben ik benieuwd waar je mee komt.…

[K2]: Oei, ik probeerde het juist een beetje licht te houden nu en dan kom jij met zo’n vraag. Maar je hebt wel gelijk, want het is zo’n beetje de essentie van ons bestaan en ook dit jaar wel weer duidelijk als rode draad aanwezig.

[K3]: Nou, ik wacht…. iiieep

[K2]: Ja, als je nou al die blogs had gelezen, dan was het je al een stuk duidelijker geweest. Maar in het kort komt het er op neer dat de natuur door miljoenen jaren evolutie heeft bepaald dat de kerkuilen als soort het beste een r-strategie kan volgen. En ja, nou zitten wij met de gevolgen daarvan…

[K3]: Zit je me nou in de maling te nemen ? Van die hele zin heb ik geen één woord begrepen.

[K2]: Ja, dan moet je misschien toch die blogs nog eens lezen, daar staat het wat uitgebreider en makkelijker in uitgelegd. Maar in de praktijk betekent het: beginnen met veel eieren en dan een flinke afvalrace en dan bij de finish kijk je om je heen en zie je dat er nogal wat afvallers zijn geweest.

[K3]: Ah, en dat heeft de natuur zo bepaald ?

[K2]: Uh, ja, als je het zo wil zien wel ja.

[K3]: Nou dan moet die natuur maar hopen dat ik hem niet ’s avonds in een donker steegje tegenkom, want dan zal ik hem eens precies vertellen hoe het is om eerst tegen een niet-uitgekomen ei aan te zitten kijken, dan een brusje te verliezen waarvan het geslacht nog niet eens bepaald was, dan zelf hartstikke ziek te worden…iieeep….en vervolgens je jongste brusje ook nog eens kwijt te raken en dan alleen met zo’n wijsneus als zus over te blijven…

[K2]: Ja, hoor eens, ik begrijp het ook niet allemaal precies hoor, ik vertel gewoon zoals die lange het heeft uitgelegd. Dan hoef je niet kwaad te worden op mij. Ik vond het alleen wel allemaal logisch klinken en ik ben hartstikke blij dat jij er in ieder geval wel doorheen bent gekomen.

[K3]: Ja, dat is ook weer zo. Misschien moet ik me wat meer richten op wat er wel is… Is het echt zo leuk daar buiten de kast ?

[K2]: Jaaah, dat is bijna niet uit te leggen. Je kunt daar van links naar rechts en weer terug en dan nog een keer en dan over de kop terug de kast in duikelen en dan….

[K3]: iiiieeep….. iiiiiieeeeep

[K2]: ?

[K3]: Ja, je draafde een beetje door en zo zag het er ook wel uit als ik je daar buiten zo bezig zag.

[K2]: Nee, maar het is echt het allerleukste dat ik ooit gedaan heb en ik weet zeker dat dat voor jou precies zo is. Bovendien leer je er heel veel handige trucjes die je later ook goed van pas kunnen komen. Vanavond ga je gewoon lekker mee….

[K3]: Nou, OK dan, ik moet sowieso op een of andere manier buiten zien te komen, want ik moet nog een paar mensen op hun hoofd poepen.

[K2]: Huh…?

[K3]: Ja, er waren een aantal mensen die mij ook al begraven hadden en die wil ik toch even laten weten dat ik er nog steeds ben.

[K2]: Oh, dat klinkt niet erg vriendelijk. Maar misschien maakten ze zich gewoon erg zorgen om je…

[K3]: Ja, dat zal allemaal wel, maar je kunt het ook een beetje overdrijven.

[K2]: Nou, eerst maar eens naar buiten, wat frisse lucht zal je goed doen, want na bijna 6 maanden is dit interieur ook wel eens aan een flinke opknapbeurt toe….

En hier laten we broer en zus maar weer alleen, voordat we problemen krijgen met de privacy waakhond. Volgens mij hebben we  terloops ook nog een redelijke samenvatting van afgelopen seizoen gratis erbij gekregen. En voor meer details weet u inmiddels de weg naar de blogs en clips weer te vinden.

Hierna volgt nog één blog waarin Mary het seizoen echt gaat afsluiten. Ik wil iedereen alvast bedanken die deze achtbaan ook weer doorstaan heeft en met ons weer een hoop heeft bijgeleerd over het wel en wee van kerkuilen. En omdat ze dat morgen vast weer vergeet, wil ik bij dezen alvast Mary bedanken voor alles wat ze dit jaar, voor en achter de schermen, weer heeft betekend voor Team kerkuil en alle kijkers. Het was weer top !

2022 in vogelvlucht: van nietsvermoedend samen in de kast tot 2 prachtige jongen uit de kast (nou ja, bijna dan).

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs