Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Foto Leo: Ouder geeft jong water op het nest in Gennep

Door Leo Daanen
Stork

20 jaar ooievaars in Gennep

Leo Daanen, STORK | dinsdag 7 juli 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 785x

In 2000 bouwden de ooievaars voor het eerst in Gennep een nest op het oude Stadhuis van Gennep. De eerste kuikens moesten natuurlijk wel eerst gezegend worden zei Deken Huisman.
Foto Ed van Alem: Deken Huisman die in 2000 vanuit het bakje het ooievaarsnest zegende.

Wijwater

In 2000 was Gennep de eerste hier in de omgeving en zeker in de kop van Limburg met ooievaars op een nest. En dat moest dus wel even met een zegening bestempeld worden. Destijds zat het nest nog op de andere schoorsteen en Deken Huisman ging in het bakje naar boven om de ooievaars te zegenen. Het verhaaltje gaat in Gennep nog altijd de ronde dat Deken Huisman destijds teveel wijwater gebruikt had en daardoor de kuikens verdronken zijn haha.  Maar de jonge ooievaars waren echter al dood toen men boven aankwam. Omdat hij toch boven was werd het nest nog even gezegend door Deken Huisman (overleden november 2017 op 93 jarige leeftijd) Hij was een aardige man en zeer geliefd in Gennep en omgeving.

Anno 2020

Maar nu zijn we 20 jaar verder en ik heb niet alle gegevens van eerdere jaren. Maar de ooievaars broeden nu alweer heel wat jaren achtereen in het mooie kleine Stadje Gennep op het prachtige, meer dan 400 jaar oude Stadhuis van Gennep. Ik kom nog wel een keer met wat uitgebreidere gegevens hierop terug. Het gaat nu dus best goed met de ooievaar in Nederland en dat blijkt wel uit onze gegevens. In 2000 was er dus maar één nest in deze regio (zie kaartje) Limburg en Brabant. Nu anno 2020 ziet dat aangepaste kaartje er al heel anders uit.

Een Tikkie uitdelen

Ja wie wil er soms nu niet even een tikkie uitdelen, nou ga je gang hoor, tik op de knop Tikkie en de rest wijst zich vanzelf wel. En zulke Tikkie's nemen we graag in ontvangst. Want dan kunnen we met z'n allen volgend jaar weer smullen van mooie beelden, blogs, clips enz. dus doe even Tikkie en sponsor mee, alvast dank mede namens VBN.

Groetjes Leo

Foto Leo: Overzichtskaartje broedgevallen ooievaars regio Gennep en omstreken 2000-2020

STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs