Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Torenvalk

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

1.500 muizen!?!?

Bernice Goffin | maandag 10 juli 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 196x

Tijdens het rekenen met de onderzoeksgegevens nam mijn verbazing steeds verder toe. Wat zien onze uiltjes er aandoenlijk uit als ze met gesloten oogjes zitten te dutten. Maar als je weet dat ruim 1.500 muizen het loodje hebben moeten leggen voor dit gezin, kijk je er toch wat anders tegenaan.
Grafiek met het aantal prooien dat per week is gebracht, onderverdeeld in de verschillende prooisoorten.

Om de tel van kwijt te raken

Het blijkt maar weer hoe ongelofelijk efficiënt de kerkuil als muizenjager is. Vanaf het moment dat man kerkuil zijn eerste muis aanbood aan vrouw als huwelijkscadeau, hebben we tot aan de nacht van 8 op 9 juli 1.511 muizen en spitsmuizen als prooi voorbij zien komen.  Een fenomenaal aantal. En dan te bedenken dat we de laatste dagen niet alle prooien meer meekrijgen, omdat een deel inmiddels ook buiten de hooiberg aan de kuikens wordt overgedragen! Als krenten in de pap zijn er naast de stormvloed aan muizen ook nog 3 vogels binnengebracht.

 

Op de weegschaal

Als we deze prooienberg op de weegschaal zouden leggen, op hoeveel kilo voedsel zouden we dan uitkomen? Dat is natuurlijk niet exact te bepalen; we kunnen man en vrouw kerkuil moeilijk vragen om hun net gevangen prooi even netjes op de weegschaal te leggen voordat ze die naar de kuikens brengen. Wel kunnen we, op basis van gemiddelde gewichten van de meest gevangen prooisoorten (*), een grove schatting maken om toch een indruk te krijgen van de hoeveelheid voedsel.

 

Uit deze berekeningen blijkt dat tot aan de nacht van 8 op 9 juli het angstaanjagende gewicht van bijna 27 kilo aan prooi is gebracht door man en vrouw kerkuil. Even voor ons idee: wat weegt er zoal 27 kilo?

 

🦉       82 volwassen kerkuilen

🦅       5 á 6 zeearenden

🐱       7 keer mijn huiskat en analysehulp Nala (zie foto onderaan het blog)

🦌       1 volwassen reebok

 

Woelmuizen de hoofdmoot

Aan de grafiek bovenin het blog is te zien dat de echte stormvloed aan prooien, logischerwijs, begon kort nadat de kuikens uit het ei kwamen. De aantallen blijven tot de dag van vandaag hoog. Net als in andere jaren maken spitsmuizen aan het begin van het seizoen een belangrijk gedeelte van het dieet uit. Rondom de tijd dat de kuikens uitkomen is de ware muis even de belangrijkste prooi. Maar daarna komt de woelmuis op stoom en wordt deze de hoofdmoot van het dieet. Naarmate de kuikens groter en gretiger worden, is het lastiger om de muizen die binnenkomen te determineren en dat lukt de laatste weken dan ook bij een groot deel van de muizen niet. Waarschijnlijk gaat het hier echter nog steeds grotendeels om woelmuizen en ware muizen.

 

Twee kanten

Hoe dan ook moge het duidelijk zijn dat onze kerkuilouders een superprestatie hebben geleverd. Al zullen de muizen het daar niet mee eens zijn. Want wat óók uit deze gegevens blijkt, is dat we hier met een zeer efficiënt roofdier te maken hebben die elk jaar het leven van duizenden muizen beëindigt. Het laat maar weer zien hoe de natuur tegelijkertijd snoeihard en ongelofelijk mooi kan zijn.

 

We zouden deze unieke gegevens niet zo mooi op een rijtje kunnen zetten zonder ons zeer toegewijde en kundige onderzoeksteam. Hartelijk dank aan alle onderzoekers die elke nacht de binnengekomen prooien tellen!

 

* Gemiddelde gewichten van muizen verkregen uit Van Harxen en Stroeken (2019): Wat weegt die muis? Uilen 9 (p98-101).

Dat zijn heel wat cijfertjes... Gelukkig heb ik 'hulp' met tellen.

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs