naar vogelbescherming.nl Vogelbescherming Nederland - Samen voor vogels en natuur

Live

Voedertafel

Live

Kerkuil

Live

Steenuil

Live

Huiszwaluw

Uitgevlogen

Slechtvalk

Uitgevlogen

Ooievaar

Uitgevlogen

Kauw

Uitgevlogen

Lepelaar

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Havik

Zevende ei bij de kerkuilen   *   Tweede jong tweede legsel huiszwaluw uit het ei!   *   Derde ei bij de huiszwaluw!   *   Bekijk de seizoenssamenvatting van de slechtvalken in beeld en woord!   *   M en V kerkuilen hebben de kast weer voor zichzelf!
Toon alle blogs & vlogs

Door Ronald van Harxen
Voorzitter werkgroep STONE

12 jaar steenuilen

Ronald van Harxen, STONE | zondag 29 juli 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 296x

Voordat dinsdag de stekker uit opnieuw een fantastisch Beleef de Lenteseizoen gaat en we voorlopig afscheid nemen, is het leuk even terug te blikken. Wie herinnert zich nog het eerste jaar waarin alles nieuw was, of de dramatische dood van 3 kuikens in 2008, of het vrouwtje zonder man in 2013?

Overzicht 12 jaar steenuilen voor de camera's.

Speciaal voor de zij-instromers, laatbloeiers, spijtoptanten, herintreders en toenmalige baby's en kleuters, heb ik het 'even' op de rij gezet: 12 jaar lang steenuilen voor de camera's bij Beleef de Lente. Wat is er ongelooflijk veel gebeurd!

(Header: kop van de homepage Beleef de Lente uit 2008)

2007

Het eerste jaar: alles was nieuw, spannend en overweldigend. De eerste beelden van jonge steenuilen deden half Nederland wegsmelten. De chat was nog zonder moderatie, de eerste en laatste keer:). Drie prachtige jongen die voor de camera's van de wereldpers geringd werden. 

Door enkele enthousiaste kijkers en STONE is indertijd een webcamspecial uitgegeven met alle hoogtepunten van het eerste seizoen en grappige bijdrages als het steenuilenwoordenboek en een plattegrond van de steenuilenstraat. Ik heb de hoofdstukjes daaruit als losse pdf's op de site van STONE geplaatst. Leuk nog eens terug te zien. Teaseralert: iedereen was 12 jaar jonger toen.

2008

Wat een drama: 3 van de 4 jongen stierven voor het oog van de kijkers. Waarschijnlijk als gevolg een infectie met gaapwormen. In de chat heftige discussies tussen voor- en tegenstanders van ingrijpen. Gelukkig haalde nummer 4 wel de eindstreep.

2009

Een zeer succesvol jaar: 4 uit 4. Er waren echter weinig muizen zodat de aanvoer van klein grut een absoluut record werd: 4580 prooien waaronder 3384 larven, rupsen en nog kleiner spul. De ouders vielen op sommige nachten van de plank van vermoeidheid.

2010

Ze waren laat dat jaar, pas op 21 april werd het eerste ei gelegd. Van de 4 kwamen er overigens maar 2 uit. Het was het eerste jaar waarin een paartje holenduiven dacht zijn intrek in voorportaal te kunnen nemen. Het leidde tot heftige gevechten waarbij de veren in het rond vlogen zonder dat er een uil of duif aan vast zat.

2011

Een herhaling van 2010: 4 eieren, maar slechts 2 jongen die op een leeftijd van 36 en 38 dagen het ouderlijk nest verlieten. De holenduiven waren opnieuw irritant aanwezig. Het leidde tot clipjes met titels als: Oorlog om de kast en Felle strijd met verenfeest. Het eerste jong vertrok ietwat onvrijwillig vanwege een confrontatie met een opgewonden holenduifvrouw.

2012

Opnieuw drama in de kast. Van de 3 eieren kwam er slechts 1 uit. Tot overmaat van ramp bleek het jong een mank pootje te hebben. Opnieuw heftige discussies in de chat. Moeders was onervaren, STONE te onvoorzichtig bij het wegen, te weinig nestmateriaal ... Naderhand troffen we dezelfde afwijking bij een embryo in het ei: een 'bouwafwijking' als gevolg van een tekort aan bepaalde eiwitten. Het jong - kansloos ooit op eigen benen te staan - stierf op een leeftijd van 30 dagen.

2013

Het jaar begon hoopvol - man en vrouw waren niet bij elkaar weg te slaan - maar eindigde in een deceptie: tegen eilegtijd aan bleek M te zijn verdwenen, in geen velden of wegen meer te bekennen. Reden onbekend. Avond aan avond zagen we V op het plankje zitten, klagend roepend om haar eega, of desnoods een nieuwe vlam. Het mocht niet zo zijn. Voor het eerst sinds de start geen eieren. 

2014

In 2014 verhuisden we van Harreveld naar Winterswijk. Het jaar daarvoor had er voor de eerste keer een uil in de nieuwe nestkast in de perenboom gebroed. We waren hoopvol, maar ... de uilen kozen ervoor om onder de golfplaten van een kippenschuur te broeden. Maar liefst 5 jongen kwamen er groot. Enkele daarvan verschenen na het uitvliegen plots voor de camera's. Om lekker puh te zeggen, of als opmaatje voor het volgende seizoen?

2015

Het bleek het laatste. Al in de winter werd de nieuwe plek betrokken en op 25 april werd het eerste van de 5 eieren gelegd. Uiteindelijk vlogen er 3 jongen uit. Voor het eerst konden we genieten van de takkelingfase. Wat een genot het drietal op de tak hun komiekspieren te zien oefenen. 

Voor het eerst ook de kast in Dongen voor de camera's. Hoewel er druk gepalverd en gepaard werd, besloot mevrouw D haar eieren toch elders te deponeren. Misschien nog een beetje cameraschuw?

2016

In Winterswijk was het andermaal raak: opnieuw 3 jongen die in blakende gezondheid uitvlogen. Net als in 2015 zag het er in Dongen aanvankelijk ook hoopvol uit, maar werd er opnieuw niet in de camerakast gebroed. Clipmaker Geert overtrof zichzelf dat jaar: 383 clipjes! Met een gemiddelde lengte van ruim een minuut zou er een avondvullende speelfilm van te maken zijn. Met minimaal 2 popcornpauzes, dat wel.

2017

Steenuilensoap zonder weerga! In Winterswijk neemt een steenmarter het vrouwtje te grazen en doet man zijn uiterste best de jongen die dan nog maar 5 dagen oud zijn, alleen groot te brengen. Een onmogelijke opgave: enkele dagen later zijn alle jongen dood en buiten de kast gedropt. Diezelfde nacht nog verschijnt er een nieuwe - geringde - vrouw ten tonele. Er wordt geflikflooid en gepaard, maar tot een legsel komt het niet meer.

Gelukkig hebben de Dongense uilen hun cameravrees overwonnen en brengen ze 3 jongen tot wasdom. Het aantal muizen dat ze weten aan te voeren is ongeëvenaard: 187 - vanaf het eerste ei tot aan het uitvliegen. Bijna 4 kilo muizenbiefstuk!

2018

De relatie tussen M en zijn nieuwe vlam blijkt stand gehouden te hebben. Wat blijkt? Zij is het dochtertje van de buren, op 180 meter afstand als nestjong geringd in juni 2016. Niet alleen het gras bij de buren is groener, moet hij gedacht hebben. Ook de blaadjes. Ze laten er dan ook geen gras over groeien en zetten 4 blakende borelingen op de wereld. 

De dramatiek is dit jaar volop aanwezig in Dongen. Al op 23 maart legt vrouw D haar eerste ei, pas 5 dagen later gevolgd door nummer 2. Daar laat ze het bij. Apart. De eieren komen niet, maar tot ieders verrassing begint ze aan de tweede leg: op 17 mei legt ze het eerste van wat uiteindelijk 3 eieren blijken te worden. Ook deze komen niet uit. Ook apart: op 6 april eet ze een ei van het eerste legsel op en op 22 en 23 juni twee eieren van haar vervolglegsel. 

 

12 jaar steenuilen bij Beleef de Lente: never a dull moment, of in goed Nederlands: altijd wat te beleven!

 


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek co├Ârdineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs

Deel dit bericht