Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

100 jaar ooievaarswerk in Nederland

Wim van Nee, STORK | vrijdag 21 juni 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 994x

In 1969 braken nieuwe tijden aan voor de ooievaars in ons land: Vogelbescherming Nederland startte het herintroductieproject voor de witte ooievaar met de opening van Ooievaarsdorp Het Liesveld in Groot-Ammers.

Mijlpalen

De volgende mijlpaal was in 1979, toen het eerste Ooievaarsstation in Herwijnen  haar deuren opende, of  beter gezegd, haar hekken nog even dicht hield. U heeft dit ooievaarsstation in de afgelopen tijd zeker leren kennen als Ooievaarsopvang Herwijnen, de plek waar de eieren zijn uitgebroed van de doodgeschoten ooievaar in De Lutte.
Tien jaar geleden  is  STORK opgericht. U heeft STORK leren kennen als een stichting die zich bezighoudt met het volgen van de ooievaarspopulatie, onder andere door het ringen van jonge ooievaars en het inventariseren van broedgevallen.

50 jaar ooievaarsproject  en Het Liesveld, 40 jaar ooievaarsstation Herwijnen, 10 jaar STORK, samen 100 jaar ooievaarswerk.

 

Dit jaar beleven we ons 30ste ooievaars-ringseizoen. Mensen vragen weleens: Hebben jullie het na zoveel jaren niet een beetje gehad met die ooievaars?  
Vandaag zijn we weer op pad geweest om te ringen. We begonnen op een plek waar ook dagbesteding is voor ouderen, onder het motto: Uw oude dag, onze zorg. Op twee nesten waren vijf jonge ooievaars er aan toe om geringd te worden. We hebben de ouderen die erbij waren van alles verteld over de jonge ooievaars en ze konden het van dichtbij meemaken. En tussendoor vertelden zij aan ons hun levensverhalen. Deze geweldige mensen hebben al zoveel meegemaakt in hun levens en op hun oude dag konden wij er nog iets nieuws aan toevoegen: Jonge ooievaars zien, van zo dichtbij. Zo onder de indruk, zoveel verwondering.
En als we dat weer meemaken, dan weten we het zeker: Zolang je je zó kunt verwonderen, ligt er nog veel moois in het verschiet.

Op naar de 200.

Wim van Nee
Annemieke Enters
STORK

Het Liesvelt
Ooievaarsopvan Herwijnen
STORK

 

Het Liesveld, begin jaren '90

STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs