Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Bliek

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Slechtvalk

Uitgevlogen

Pimpelmees

Uitgevlogen

Gierzwaluw

Uitgevlogen

Merel

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Scholekster

Uitgevlogen

Visarend

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Steenuil

Geen broedsel

Vijver

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Bosuil

Geen broedsel

Gekraagde roodstaart

Toon alle blogs & vlogs

't Pluizenbolletje

Bernice Goffin | maandag 18 februari 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1026x

Heeft u de tip uit de blog van Peter opgevolgd? Dan zult u gezien hebben dat onze nestkast al een bewoner heeft! Maar de nestbouw van de koolmezen begint voorlopig nog niet. Waarom slaapt deze mees dan nu al in de kast?
Foto door Robert Benjamins

Lekker warm

Ons slapende meesje is nauwelijks herkenbaar als vogel, zo pluizig is hij! De koolmees zet zijn veren uit om wat meer warmte vast te kunnen houden: daarom is het zo een pluizenbolletje. Overdag is het nu zonnig met een aangenaam temperatuurtje, maar de nachten zijn nog steeds goed koud. In de nestkast heeft de koolmees minder last van de wind en neerslag en worden de kille nachten een stuk aangenamer. Daarom zijn óók in de winter veel nestkasten al bezet.

 

Concurrentie!

Dat de nestkasten nu al populair zijn blijkt uit de clip 'belangstelling voor de kast', waarin te zien is hoe een tweede koolmees de nestkast komt bekijken op zoek naar een nog leegstaande woning. Hij vist echter achter het net, want onze slaper was net binnen en was niet gediend van het avondbezoekje! Door zijn staart te spreiden maakt onze slaper zich groot en hij valt een paar keer fel uit naar de rivaal. Met succes! De rivaal zal op zoek moeten naar een andere slaapplaats.

 

Koolmees, of...?

Er heeft zelfs al een andere soort interesse getoond in de nestkast: de pimpelmees. Net als de koolmees maakt een pimpelmees graag gebruik van nestkasten om in te slapen en te broeden. Pimpelmezen zijn echter wel een slag kleiner. Als de koolmezen interesse blijven houden in deze nestkast zal de pimpelmees hier dus waarschijnlijk niet tegenop kunnen boksen. Pimpelmezen zijn echter bijzonder fel, dus je weet maar nooit!

 

Wie wordt het?

Kortom: er is genoeg interesse in onze nestkast. Wie er uiteindelijk precies terechtkomt is vooralsnog een mysterie, maar het belooft in ieder geval een interessant seizoen te worden!

Pimpelmees. Foto door Bernice Goffin

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Alle Beleef de Lente blogs