Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Huismus

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

't Pluizenbolletje

Bernice Goffin | maandag 18 februari 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1330x

Heeft u de tip uit de blog van Peter opgevolgd? Dan zult u gezien hebben dat onze nestkast al een bewoner heeft! Maar de nestbouw van de koolmezen begint voorlopig nog niet. Waarom slaapt deze mees dan nu al in de kast?
Foto door Robert Benjamins

Lekker warm

Ons slapende meesje is nauwelijks herkenbaar als vogel, zo pluizig is hij! De koolmees zet zijn veren uit om wat meer warmte vast te kunnen houden: daarom is het zo een pluizenbolletje. Overdag is het nu zonnig met een aangenaam temperatuurtje, maar de nachten zijn nog steeds goed koud. In de nestkast heeft de koolmees minder last van de wind en neerslag en worden de kille nachten een stuk aangenamer. Daarom zijn óók in de winter veel nestkasten al bezet.

 

Concurrentie!

Dat de nestkasten nu al populair zijn blijkt uit de clip 'belangstelling voor de kast', waarin te zien is hoe een tweede koolmees de nestkast komt bekijken op zoek naar een nog leegstaande woning. Hij vist echter achter het net, want onze slaper was net binnen en was niet gediend van het avondbezoekje! Door zijn staart te spreiden maakt onze slaper zich groot en hij valt een paar keer fel uit naar de rivaal. Met succes! De rivaal zal op zoek moeten naar een andere slaapplaats.

 

Koolmees, of...?

Er heeft zelfs al een andere soort interesse getoond in de nestkast: de pimpelmees. Net als de koolmees maakt een pimpelmees graag gebruik van nestkasten om in te slapen en te broeden. Pimpelmezen zijn echter wel een slag kleiner. Als de koolmezen interesse blijven houden in deze nestkast zal de pimpelmees hier dus waarschijnlijk niet tegenop kunnen boksen. Pimpelmezen zijn echter bijzonder fel, dus je weet maar nooit!

 

Wie wordt het?

Kortom: er is genoeg interesse in onze nestkast. Wie er uiteindelijk precies terechtkomt is vooralsnog een mysterie, maar het belooft in ieder geval een interessant seizoen te worden!

Pimpelmees. Foto door Bernice Goffin

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Koolmees Alle Beleef de Lente blogs