naar vogelbescherming.nl Vogelbescherming Nederland - Samen voor vogels en natuur

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Huiszwaluw

Uitgevlogen

Slechtvalk

Uitgevlogen

Ooievaar

Uitgevlogen

Kauw

Uitgevlogen

Lepelaar

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Voedertafel

Geen broedsel

Havik

Alle Beleef de Lente camera's gaan op 29 september definitief uit.   *   Helaas heeft nog een jong kerkuiltje het niet gered   *   Onraad bij de kerkuil   *   Schoon en fris   *   Drukte op de tak
Toon alle blogs & vlogs

Door Bernice Goffin

't Pluizenbolletje

Bernice Goffin | maandag 18 februari 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 169x

Heeft u de tip uit de blog van Peter opgevolgd? Dan zult u gezien hebben dat onze nestkast al een bewoner heeft! Maar de nestbouw van de koolmezen begint voorlopig nog niet. Waarom slaapt deze mees dan nu al in de kast?
Foto door Robert Benjamins

Lekker warm

Ons slapende meesje is nauwelijks herkenbaar als vogel, zo pluizig is hij! De koolmees zet zijn veren uit om wat meer warmte vast te kunnen houden: daarom is het zo een pluizenbolletje. Overdag is het nu zonnig met een aangenaam temperatuurtje, maar de nachten zijn nog steeds goed koud. In de nestkast heeft de koolmees minder last van de wind en neerslag en worden de kille nachten een stuk aangenamer. Daarom zijn óók in de winter veel nestkasten al bezet.

 

Concurrentie!

Dat de nestkasten nu al populair zijn blijkt uit de clip 'belangstelling voor de kast', waarin te zien is hoe een tweede koolmees de nestkast komt bekijken op zoek naar een nog leegstaande woning. Hij vist echter achter het net, want onze slaper was net binnen en was niet gediend van het avondbezoekje! Door zijn staart te spreiden maakt onze slaper zich groot en hij valt een paar keer fel uit naar de rivaal. Met succes! De rivaal zal op zoek moeten naar een andere slaapplaats.

 

Koolmees, of...?

Er heeft zelfs al een andere soort interesse getoond in de nestkast: de pimpelmees. Net als de koolmees maakt een pimpelmees graag gebruik van nestkasten om in te slapen en te broeden. Pimpelmezen zijn echter wel een slag kleiner. Als de koolmezen interesse blijven houden in deze nestkast zal de pimpelmees hier dus waarschijnlijk niet tegenop kunnen boksen. Pimpelmezen zijn echter bijzonder fel, dus je weet maar nooit!

 

Wie wordt het?

Kortom: er is genoeg interesse in onze nestkast. Wie er uiteindelijk precies terechtkomt is vooralsnog een mysterie, maar het belooft in ieder geval een interessant seizoen te worden!

Pimpelmees. Foto door Bernice Goffin

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Koolmees Alle Beleef de Lente blogs

Deel dit bericht