Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

πŸ¦‰ Hallo, ik kom 4 uilskuikens aangeven

Mark Hessels | vrijdag 16 juli 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 501x

Dinsdagavond, toen na een paar hardnekkige hoppen de camera’s weer beeld gaven zaten we opeens met z’n allen een lege kast in te staren. Terwijl wij naar de hop hadden zitten kijken zijn ook K2 en K4 stilletjes de kast uitgekropen.
K2 en K4 samen op de kast; de hele familie is deze nacht voor het eerst buiten.

Iedereen de kast uit

Hiermee zijn dus alle kuikens de kast uit gegaan en wordt het hoog tijd om nog eens terug te kijken hoe het ook al weer precies verlopen is. Alle belangrijke momenten voor de nestfase liggen nu vast en met deze informatie kan M naar de Burgerlijke Stand om zijn 4 kuikens aan te geven.

 

2021 in een notedop

Om het een beetje overzichtelijk te houden heb ik alle belangrijke momenten in een tabel gezet, maar daar staat zo veel informatie in dat een beetje toelichting misschien wel handig is.

Neem bijvoorbeeld Ei2 (E2); daar is K1 uit geboren (omdat E1 niet uitgekomen is). Het ei is gelegd op 10 april 23:17 en na 31,3 dagen broeden is op 12 mei 7:36 K1 uit het ei gekropen. 58,8 dagen na haar geboorte ging K1 als eerste kuiken de kast uit op 10 juli 04:00.

Wat kun je hier nog meer in zien ? Nou bijvoorbeeld de tijd die er tussen ieder ei zat, wat eigenlijk best een redelijk constante waarde is (2,2 - 2,9 dagen). Maar je kunt ook in één oogopslag zien dat K3 met zijn 54,4 dagen behoorlijk jong was toen hij voor het eerst de kast uit ging (maar dat was ook niet helemaal vrijwillig) en dat ook K4 op jonge leeftijd de sprong gewaagd heeft (met 55,4 dagen).

K2 beviel het duidelijk goed in de kast, want hij kwam na 59,3 dagen pas voor het eerst buiten. Maar K2 had sowieso wel vaker een duwtje nodig, want hij zat ook bijna het langst in het ei (32,2 dagen broedtijd).

En uiteraard is er ook een plaatsje voor K5 en K6 in dit overzicht. Ze kwamen uit E7 en E8 en zijn niet uitgevlogen, omdat ze na 35,5 en 37,4 dagen in de kast zijn gestorven, maar ze horen er hier natuurlijk gewoon bij.

 

En K2 is een…….?

Nog meer nieuws voor de Burgerlijke Stand, want aan de hand van een paar hele duidelijke camerabeelden durven we wel te gokken wat het geslacht van K2 is. Wetenschappelijk niet helemaal waterdicht, maar wij denken met grote waarschijnlijkheid dat K2 een….. man is.

Of dat dan ook verklaart waarom hij het ei en de kast niet uit wilde, laat ik aan jullie eigen fantasie over. Van K3 en K4 durven we het nog niet echt te zeggen; misschien dat dat later nog komt.

 

Chaos in de hooiberg

Met 4 van die rondfladderende kuikens is de chaos in de hooiberg compleet. Overal zit wel iemand te klauteren, flapperen of noodlandingen te oefenen. En wij maar kijken aan welke poot de ring zit en wie het dan weer wel of niet was; om horendol van te worden.

Wat in ieder geval zeker is is dat K1 ook zijn eerste korte vluchtjes naar buiten de hooiberg al gemaakt heeft. Vaak niet meer dan een paar meter, maar ook hier neemt K1 dus duidelijk het voortouw. Om echt te leren vliegen is het natuurlijk ook erg belangrijk om langer te vliegen dan de paar meter van hooiberg naar kast en het erf en de boomgaard geven daar ruim de gelegenheid voor.

Met prooi-aanvoer gaat het redelijk de laatste dagen, gezien de beroerde weersomstandigheden. Alle vier zitten ook nog steeds goed in de reserves, maar een mooie droge nacht met een riant gedekte dinertafel is toch wel weer een keer welkom.

De tabel met de belangrijkste momenten van het jonge gezin tot nu toe en uiteraard een familieportret van het uitgevlogen spul.

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs