Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Binnenkort

Boerenlandvogels

Toon alle blogs & vlogs

Rustig broeden…

Frank van Groen | woensdag 3 mei 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 146x

Ruim drie weken broeden is een hele zit. Een beetje saai en verveling ligt dan op de loer. Gelukkig ligt ons gruttonest vlakbij een plasdras. Behalve de broedende grutto valt er regelmatig wat te zien voor de camera.

Productieganzen

In het filmpje Ganzenparade is goed te zien hoe het er tegenwoordig in ons overbemeste en voedselrijke landschap aan toe gaat. Eerst loopt een bruine rat door het beeld, gevaarlijk want zo’n dier lust wel een eitje. Dan gaat het maar door met grauwe ganzen die ‘s nachts blijkbaar graag foerageren. Ze hebben dan geen last van jagers die ze willen doodschieten.

Zo’n gans lust wel wat gras, dat in overvloed groeit in onze weilanden. Nooit eerder in de geschiedenis van Nederland is zoveel kilo gras geoogst als de afgelopen jaren, ondanks dat ganzen een klein deel van deze bonanza opeten. De megagrasoogst die deze dagen weer massaal aan de gang is draagt bij aan Nederland-exportland. Ruim tweederde van de melk gaat de grens over, een kwart zelfs naar landen buiten Europa. Een beperkt aantal mensen verdient hier goed geld aan.

Vogelparade

In het filmpje Met pa en ma op stap figureren achtereenvolgens een gele kwikstaart, die zelfs even zijn raspende liedje laat horen, een agressieve man kievit, die door onze grutto’s wordt afgepoeierd, een tureluur, 2 kluten en tot slot een grazende ganzenfamilie met maar liefst acht al aardig uit de kluiten gewassen pullen, samen met een meerkoet. Pa en ma gans beschermen hun jongen goed, en aan eten geen gebrek. Veel jongen komen dan ook groot. Grutto’s hebben meer moeite met het grootbrengen van jongen. In hoog productief grasland is het zoeken naar insecten. Eén vliegvlug jong is dan al heel wat. Vaak een jongen want die zijn kleiner en dus eerder groot. Tegenwoordig hebben grutto’s dan ook last van een mannenoverschot.

Ondanks het gegraas van de ganzen is het gras nu toch wat langer geworden, waardoor de broedende grutto als ze zich drukt vrijwel niet meer te zien is. De gruttokuikens moeten binnenkort in lang en goed doorloopbaar kruidenrijk hooiland zoveel mogelijk, liefst grote, insecten oppikken van de grashalmen. Alleen dan kunnen ze goed groeien. Hopelijk is er voldoende van dit opgroeihabitat in de omgeving van ons nest te vinden.

Mystery bird

In het filmpje Welke vogel is dit? komt eerst die lastige man kievit weer storen. Zeker last van te veel hormonen. Onze broedse grutto laat zich niet kennen en blijft stevig doorbroeden, ondanks de verwoede aanvallen op kop en rug. De eieren mogen in geen geval kapot gaan. Onderwijl doet de aanstaande vader z’n best die vervelende kievit op afstand te houden. Man grutto is goed te herkennen aan het iets kleinere formaat en de fellere roestoranje kleuren.

Tja, in de chat is men er nog niet uit. Hoewel oeverloper, kemphaan en  groenpootruiter worden geopperd gaat het hier toch echt om tureluurs. Op een gegeven moment zelfs 3 bij elkaar. Ze zijn druk aan het baltsen. Het getuut is niet van de lucht. Dat de rode poten en snavel niet opvallen komt denk ik omdat ze door de modder van de plasdras lopen, er in voedsel zoeken en het matige licht. Duidelijk kenmerk is ook het vlaggen wat de tureluur even doet. Daarbij is goed de witte vleugelachterand te zien. Een overloper heeft een vleugelstreep (en kortere pootjes), een groenpootruiter een van boven egaal donker gekleurde vleugel en een kemphaan heeft een kortere snavel en een bont uiterlijk door de donkere veren met lichte randen.

Ben benieuwd of er nog meer mysterybirds opduiken.


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Boerenlandvogels Alle Beleef de Lente blogs