Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Toon alle blogs & vlogs
Vrouw zeeearend in sneeuwlandschap (Screenshot webcam 11 maart 2023)

Door Rianca Vos

Sneeuw en broeden, gaat dat goed?

Rianca Vos | maandag 13 maart 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 165x

Op 7 maart begon het al wat te sneeuwen, maar het werd pas echt wit in de dagen erna. Leuk voor ons om ons te begeven in een winterwonderland, al zullen onze zeearenden daar misschien minder van gediend zijn tijdens het broeden. Hoe houden ze dan zichzelf en de eieren warm?
Vrouw zeearend met een laagje sneeuw (Screenshot webcam, 10 maart 2023)

Isolatie van de veren

Zoals op de foto te zien is, is de zeearend vrouw bedekt met een laagje sneeuw. Dit geeft aan hoe goed het verenkleed isoleert. Anders was immers deze sneeuw al gesmolten. Het verenkleed van de zeearend is opgebouwd uit een isolatielaag van dons. Hier overheen zit een laag contour- of dekveren heen. Deze veren beschermen de zeearend tegen regen, sneeuw, felle zon en extreme temperaturen. Zo houdt de zeearend een juiste temperatuur, maar hoe zit het met de bescherming van het ei?  

Broedvlek voor warmhouden van het ei

De eieren worden warm gehouden met behulp van een zogenoemde broedvlek. Dit zit op de buik van de zeearenden en is een plek waar veren zijn uitgevallen en de huid lekker warm en gezwollen is. Deze huid heeft dan ook direct contact met de eieren. Door goed op de eieren te liggen zullen de eieren niet koud worden.

De kou zou dus niet uit moeten maken voor het broeden. Gelukkig maar, aangezien het lastig is voor zeearenden om een nieuwe leg te beginnen. De volledige voortplantingscyclus (dat wil zeggen het leggen van een ei, broeden en de nestjong fase) neemt tussen de 18 tot 20 weken in beslag.


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Zeearend Alle Beleef de Lente blogs