Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Binnenkort

Boerenlandvogels

Toon alle blogs & vlogs

De laatste loodjes...

Sharon Lexmond | vrijdag 22 april 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 275x

Het kan nu niet lang meer duren. We zitten op dag 39 na het leggen van het eerste ei op 14 maart. De Zeearenden zijn dus niet gelijk begonnen met broeden na het leggen van het eerste ei.

Ongetwijfeld zullen de kuikens nu écht op punt van uitkomen staan. Graag vertel ik jullie wat meer over hoe dit proces in zijn werk gaat. 

Bij het ontwikkelen van een kuiken in een ei zijn er heel veel factoren super belangrijk. Het feit dat de schaal goed poreus is en ademt, dat de luchtkamer zich goed ontwikkelt, dat pa en ma de eieren regelmatig draaien.... Dat de juiste hoeveelheid vocht en warmte afgegeven worden en ga zo maar door! Gelukkig weten de oudervogels prima wat ze doen en hoeven zij er blijkbaar niet echt bij na te denken. Met al deze dingen in het achterhoofd (én dus ook zoveel onderdelen waarop het mis kan gaan) is het uitkomen van een ei dan ook echt wel een wondertje te noemen!

De luchtkamer

Naarmate de broedduur verstrijkt, word het vrij krap in het ei. Relatief gezien neemt het kuiken minder ruimte in het ei in beslag en word de luchtkamer groter. Totdat het kuiken op ongeveer 3 dagen voor uitkomen 'door de luchtkamer breekt'. Dit betekent dat hij vanaf dat moment zelf adem kan halen. Ook kun je vanaf dat moment als je je oor te luisteren zou leggen, het jong geluid horen maken. 

Het harde werken kan beginnen!

Vervolgens moet het kuiken aan de slag! Op zijn snaveltje zit een eitand. een klein, hard pukkeltje waarmee hij een barstje in de schaal kan hakken. Vervolgens, als hij dat voor elkaar gekregen heeft, moet hij over de breedte van het ei helemaal rondom een grote barst maken. In het ei moet hij zich dus helemaal ronddraaien. Dat betekent dus ook dat pa en ma weten dat zij de eieren niet meer moeten omdraaien vanaf dat moment.  Terwijl het kuiken in het ei ronddraaien, knellen zij tegelijktertijd ook alle bloedvaatjes af die hen aan de vliezen verbinden. Ook trekt tegelijkertijd de eidooier in de buik en op de plek waar dat gebeurt, sluit het naveltje zich. 

Waar zijn we nu?

Gezien het aantal verstreken dagen, én er vanuitgaande dat alles zomaar goed gaat, zullen we dus nu zeker wel in die laatste dagen zijn! Voor zover we kunnen zien zijn de eieren nog gaaf. Op het allerlaatst strekt het kuiken zich met al zijn krachten uit waardoor hij de 2 eihelften van elkaar af weet te krijgen. En dan.... is hij moe. Heel moe! Gelukkig heeft hij dan dus nog wat reservevoedsel in zijn buik in de vorm van het restant eidooier. 

 

Kuikens, we wachten in spanning af op jullie komst! 

 


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Zeearend Alle Beleef de Lente blogs