Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Komen en gaan

Wim van Nee, STORK | zaterdag 9 april 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 364x

Terwijl ik dit zit te schrijven is het een komen en gaan van buien en zon. Het voorjaar dat zo voortvarend begon, is even op de rem gezet.

Op het nest in Gennep is het al niet anders. En dan hebben onze broeders ook nog te maken met een ander komen en gaan: van rivaliserende ooievaars. Wat is dat toch, dat geruzie om een nest? Waarom niet wat meer verdraagzaam?

Schaken

Ooievaars die deze winter niet ver weg zijn geweest, zijn ook weer snel terug op hun broedplaats. Zij kunnen al snel hun territorium weer innemen en zijn in het voordeel vergeleken met ooievaars die van ver moeten komen. Een bezet nest oefent een onweerstaanbare aantrekkingskracht uit op nieuwe broedvogels.  Schermutselingen of zelfs heftige nestgevechten zijn het gevolg, wat in uitzonderlijke gevallen leidt de dood van één van de vechtersbazen. Ook kunnen vechtpartijen resulteren in eibreuk en overname van het nest door één of twee andere ooievaars. U leest het goed, één andere ooievaar kan ook: Een nieuwe man die het oorspronkelijk mannetje verjaagt en vervolgens het vrouwtje schaakt. Niets is vreemd in de ooievaarswereld.

Zielig

Mensen zoeken graag naar oplossingen, want zo’n knokpartij is zielig voor beide partijen. Zielig, het is zo’n ontzettend menselijk woord, het is hoe wij het als mensen zien en voelen.  Zou een ooievaar het woord zielig kennen? Of gerechtigheid? We weten uit de vorige BDL-seizoenen dat de dierenwereld keihard is, er wordt gevochten en de sterkste zegeviert. Een jong dat achterblijft in de ontwikkeling wordt door de eigen ouders onherroepelijk overboord gezet. Voor emotie geen plaats in het ooievaarsgezin.

Oplossing

Toch zoeken we als mens graag naar een oplossing. Een tweede nest erbij voor het latere ooievaarspaar? Als die vraag aan ons wordt gesteld, dan raden wij dat meestal af. Stel je zou een tweede nest aanbieden op een nabij gelegen dak, dan zijn er een paar scenario’s:

  1. Het oorspronkelijke paar ziet het tweede nest als potentieel gevaar en zal voor de zekerheid dat nest ook in bezit nemen. Iedere voorbijganger wordt er vanaf gejaagd, terwijl ze ook hun huidige nest moeten verdedigen. Dit kan zoveel energie kosten, dat hun eigen broedsel niet groot wordt.
  2. Het tweede nest wordt bezet door het tweede paar, maar het hele seizoen gaan de knokpartijen door. Gevolg: op beide nesten geen broedsel.
  3. Twee broedparen leven vredig naast elkaar. Dit zouden we het liefste willen, maar de kans hierop is het kleinst.

Kolonie

Een kenmerk van een broedkolonie is, dat de broedvogels profiteren van de aanwezigheid van veel soortgenoten. Ze jagen samen, letten samen op of verjagen samen roofdieren. De kolonie biedt bescherming.

Toch is een ooievaar geen koloniebroeder, hij heeft die bescherming van de kolonie niet nodig. Er zijn zeker ooievaars die groepsverband accepteren en er zelfs voor kiezen. Maar er zijn vooral heel veel ooievaars die graag op zichzelf zijn, zonder soortgenoten vlakbij.

Op het dak…

Veel ooievaars hebben de buren dus graag op afstand. Ze willen graag een veilige plek waar voldoende voedsel is en een stabiele basis om hun nest te bouwen. En bij dat laatste gaat het ook wel eens mis, zoals afgelopen week in Elburg …    (Lees hier meer over …)

Wim van Nee
STORK

Samen in één boom in Tierpark Nordhorn

STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs