Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Binnenkort

Boerenlandvogels

Toon alle blogs & vlogs
Een vangklepje waarmee we de ouders vangen als de jongen ongeveer 7-10 dagen oude zijn | Lysanne Snijders

Door Lysanne Snijders

Ik zie ik zie wat jij niet ziet

Lysanne Snijders, NIOO | donderdag 4 mei 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1142x

Wat groeien ze hard. Nog maar een week geleden kwamen ze uit het ei en wogen ze iets meer dan 1 gram en nu al meer dan 7 gram. Ook zijn de veerbuisjes begonnen te groeien. Wat staat on nog meer te wachten de komende dagen?
Een overzichtje van de groei en ontwikkeling van koolmeeskuikens | Uit het boekje: The Great Tit van Andrew Gosler

De kuikens zijn nog lang niet uitgegroeid. Over een week zullen ze 15x zoveel wegen als toen ze uit het ei kwamen. Maar voor die tijd zullen we nog meer zien veranderen in het uiterlijk.

Oogjes open

Het leukste is natuurlijk wanneer de oogjes open gaan. Dit gaan we duidelijk zien vanaf dag 8, vandaag dus, al duurt het meestal wel even voordat ze volledig open zijn. Vanaf morgen beginnen de veertjes uit de 'veerbuisjes' te breken en gaan de vleugels flink groeien. In het grafiekje dat ik onderaan heb toegevoegd wordt ook de tarsus genoemd. Dit is de onderkant van de poot en dit is een belangrijke maat. De tarsus, in tegenstelling tot het gewicht, verandert namelijk niet meer nadat de mezen uitvliegen en geeft dus een onuitwisbare aanwijzing van hoe de condities in het nest zijn geweest. Hoe groter de tarsus, hoe beter de vogel het heeft gehad tijdens het opgroeien. Het gewicht kan later nog toe of afnemen, maar de tarsus niet.

Kleppen

In de nestkastpopulaties houden we al deze maten bij en kunnen we zo zien hoe de populaties ervoor staan. Hebben de jongen gemiddeld genomen een groter of lager gewicht op dag 15 en is de tarsus gemiddeld korter of langer? Ook voor de ouders houden we alles bij. Het enige moment dat we de ouders kunnen vangen is tussen dag 7 (de jongen kunnen zichzelf warm houden) en dag 16 (de jongen worden vliegvlug). Om de ouder te vangen gebruiken we een klepje. Het klepje wordt aan de binnenkant van de kast geplaatst en met een dun stokje vastgezet (foto). Zodra een ouder binnenkomt zal deze het stokje wegduwen en zal het klepje de ingang blokkeren (video).

Althans, dat is de theorie... Er zijn altijd slimmerikken bij die over of onder het stokje door weten te springen. Het goed plaatsen van het stokje is bij sommige vogels bijna een kunstvorm. En dan zijn er heel af en toe ook nog vogels (vaak mannen) die het klepje open weten te duwen. Zoals Peter al zei: koolmezen blijven verbazen.

 

 

Het vangen van een oudervogel met een klepje | Lysanne Snijders


NIOO

Het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) doet fundamenteel en strategisch ecologisch onderzoek. Met meer dan 300 onderzoekers en studenten is het NIOO één van de grootste onderzoeksinstituten van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). De NIOO-ers bestuderen organismen, populaties, levensgemeenschappen en ecosystemen. Samen onderzoeken ze de volle breedte van planten-, dier- en microbiële ecologie, zowel op het land als in het water. Bezoek de website van NIOO


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Koolmees Alle Beleef de Lente blogs