Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Binnenkort

Boerenlandvogels

Toon alle blogs & vlogs
Ronald Harxen / Fred van Diem

Door Ronald van Harxen
Voorzitter werkgroep STONE

Eieren onderzocht

Ronald van Harxen, STONE | zondag 4 juli 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 521x

Gisteren hebben we - zoals Pascal al aankondigde - onze meegenomen niet-uitgekomen eieren onderzocht. Daaronder ook het belegen drietal uit de Beleef de Lente nestkast. Merlijn Schneiders van Vroege Vogels was erbij. Zij mocht snuffelend kiezen met welke eieren we zouden starten.

Verse appeltaart

Met Merlijns neus bleek niets mis. Feilloos wist ze die eieren te kiezen die de meest onwelriekende geur verspreidden. Toen we die uit het blikje haalden en de eerste ervan openden vulde de welbekende rotte eieren lucht ogenblikkelijk onze neusgaten. In het ei geen embryo maar een blauwgrijze drab die er net zo smakelijk uitzag als hij rook. Gelukkig was het prachtig weer en stonden we buiten. Nadeel daarvan was wel dat niet alleen onze neusgaten gevuld werden, maar ook die van talloze groene vleesvliegen. Hun reukorgaan is onovertroffen; van kilometers ver ruiken ze 'lekkere' luchtjes. Lijkenlucht ruikt voor hen waarschijnlijk zoals vers gebakken appeltaart voor ons: onweerstaanbaar.. Als aangetrokken door een magneet stortten ze zich op de lekkernijen. Met hun zuigsnuitjes als rietjes bleken ze vooral geinteresseerd in het dunne eiwit. Op het eind van de ochtend zaten er regelmatig honderden zij aan zij rondom een eiwitplas, als mini-olifanten rond een opdrogende drinkplaats. Om niet-uitgekomen eieren te onderzoeken, moet je beslist geen vliegangst hebben, merkte Pascal gevat op.

'Fantastisch!'

Daarna was het de beurt aan een setje van vier - afkomstig van een territorium in Kotten. Van deze wisten we waarom ze niet uitgekomen waren, dat gebeurt niet vaak. Vrouw steenuil had hier haar eieren noodgedwongen in de steek moeten laten omdat haar man ongelukkigerwijze in een emmer met water was verdronken. Gevonden door de erfbewoners. We verwachtten dan ook embryo's en dat bleek ook zo te zijn. Drie van de vier bevatten puntgave embryo's, die ongeveer halverwege hun ontwikkeling waren (zie foto). Voor Merlijn was het uiteraard de eerste keer dat ze niet-geboren steenuiljongen zag. Haar ingehouden 'Fantastisch!' zal de microfoon niet bereikt hebben, maar getuigde van respect en bewondering. Veertien dagen bebroed en dan zijn het al herkenbare jonge uiltjes. Het is en blijf een wondertje, ook voor ons.

Beleef de Lente

Daarna was het de beurt aan het drietal van Beleef de Lente. Eerder schreef ik dat ik niet verwachtte dat er zich embryo's in hadden ontwikkeld. U moet - helaas - nog een weekje wachten om te lezen of ik er - zoals wel vaker dit seizoen - weer eens volkomen naast zat, of dat ik het ditmaal wel bij het goede eind had. We wachten met de bekendmaking tot de uitzending van Vroege Vogels volgende week zondag. Wel net zo leuk. We houden de spanning er dus nog even in. Sorry.

Afwijkingen

Verrassend was dat van de 73 onderzochte eieren er maar liefst 37 een embryo bevatten, 50%. Veel meer dan in enig ander jaar. Opmerkelijk was dat vele kort voor het uitkomen stonden. Dat valt goed af te lezen aan de dooier. Enkele dagen voor het uitkomen wordt het restant ervan namelijk via de navelstreng naar binnen getrokken om als lunchpakketje voor de eerste levensdag te dienen. Als dat proces eenmaal is begonnen, weet je dat de uitkomst niet ver meer is. Ook opvallend was dat van de 37 embryo's  er maar 7 een zichtbare afwijking vertoonden. In andere jaren ligt dat percentage hoger. Ontbrekende hersenen, een verlengde bovensnavel, ontbrekende ogen, gekruiste poten, een te korte snavel, een verdikte en verlengde nek en een  ontbrekende bovensnavel: zo bizar zijn de afwijkingen die we aantroffen. Kansloze zaak, zult u begrijpen. Het gaat niet altijd goed.

Wordt zoals gezegd dus volgende week zondag vervolgd met de drie van Winterswijk.

 


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs