Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Toon alle blogs & vlogs
Ronald Harxen / Fred van Diem

Door Ronald van Harxen
Voorzitter werkgroep STONE

'Tis edòòne

Ronald van Harxen, STONE | donderdag 10 juni 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 466x

'Tis edòòne, op zijn Winterswijks. Het is gedaan. Na iets van 75 dagen vruchteloos wachten, ten langen leste tegen beter weten in - is vrouw eindelijk van de eieren af. Man lijkt het nog niet helemaal te willen accepteren, maar dat lijkt een kwestie van tijd. Mannen hobbelen er wel vaker achteraan

Voor het eerst

We kunnen terugkijken op een onverwacht verloop. Niemand zag aankomen dat toen op 25 maart het eerste ei gelegd werd, we op 10 juni nog steeds tegen eieren zouden aankijken. Twee volle maanden gingen voorbij, zonder dat ook maar iets erop wees dat de eieren zouden uitkomen. Voor het eerst in 15 jaar Beleef de Lente. Wel zijn er wel individuele eieren die niet uit zijn gekomen, 10 stuks in totaal. 

Succes niet vanzelfsprekend

Overigens is het niet de eerste keer dat we geen jongen voor de camera hebben. Het gebeurde eerder in 2013 (toen het mannetje plotseling verdween) en in 2014 (toen de uilen voor het dak van de kippenschuur kozen om de eieren te leggen). Twee keer vlogen er geen jongen uit: in 2012 toen het enige jong met een stijve poot werd ter wereld kwam en in 2017 toen een marter het vrouwtje buiten de kast wist te verschalken. Succes is dus niet bij voorbaat verzekerd. Dat wisten we natuurlijk wel, maar het is toch altijd een teleurstelling als het ook daadwerkelijk gebeurt.

Modale gezinnen

Meestal gaat het dus goed: 10 van de 13 keer dat er in de periode 2007 -2021 eieren werden gelegd, vlogen er jongen uit, opgeteld 27.  Uit bij elkaar 49 eieren is dat een eisucces van 55 procent. Vergelijkbaar met wat andere paartjes in onze populatie presteren. 1 keer zagen we 1 jong uitvliegen, 3 keer 2, 4 keer 3 en 2 keer 4, een gemiddelde van 2,1 per jaar (mislukte nesten meegerekend). Rekenen we alleen met de succesvolle nesten dan bedraagt het aantal uitvliegende jongen gemiddeld 2,7. Natuurlijk zijn er paartjes die he beter doen, maar zeker ook die het (beduidend) slechter doen. Ook in dit opzicht hebben we met twee heel modale families te maken. 

Hoe gaat het verder?

Nu ze echt uitgebroed is, gaan we een dezer dagen de eieren weghalen. Op zaterdag 3 juli maken we ze dan open in aanwezigheid van Merlijn van Vroege Vogels. De dag erop in de uitzending. We zijn benieuwd wat we aantreffen. Een ei vertoont barstjes. Daar zullen we waarschijnlijk geen embryo in aantreffen. Bij de andere twee wordt het spannend. 


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs