Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Merel

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Toon alle blogs & vlogs
Ronald Harxen / Fred van Diem

Door Ronald van Harxen
Voorzitter werkgroep STONE

Een smeerboel, niet te zuinig!

Ronald van Harxen, STONE | dinsdag 8 juni 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 459x

Met al die regen van de afgelopen weken zou je verwachten dat er wel flinke aantallen regenwormen zouden zijn aangevoerd. Zeker als je bedenkt dat er relatief weinig muizen lijken te zijn en de meikevers pas laat op gang kwamen. Het frappante is dat dat niet zo is: slechts 144 . Best bijzonder!

Weinig vet, veel water

Krijg je een bordje met 144 regenwormen voorgeschoteld - stel je een soort over en onder elkaar door krioelende slierten spaghetti voor - dan is het best even slikken voor je de eerste aan je vork prikt. Een extra pot pastasaus kon dan wel eens nodig zijn om ze slurpend (het advies van goed kauwen slaan we maar even in de wind) naar binnen te werken. (Ik ken mensen die nu afhaken, excuses). Voor steenuilen vormen die wormen echter een lekkernij. Ze happen zo heerlijk vlot weg, zonder te kauwen of oneetbare delen te hoeven verwijderen. Dankbaar voedsel zou je zeggen. Maar net als bij onze snelle happen zit er een keerzijde aan. Niet dat je er dik van wordt - regenwormen bevatten juist relatief weinig vet - maar je raakt er al gauw van aan de dunne.

Eet gevarieerd

Het is dus verstandig je regenwormen te doseren, ze af te wisselen met wat droogvoer zoals meikevers. Dat is precies wat ons mannetje heeft gedaan. Tegenover de 144 regenwormen staan 182 meikevers, bijna een op een dus. Opvallend is dat toen vanaf 9 mei de meikevers in wat grotere getale hun opwachting maakten, de aanvoer van regenwormen afnam naar bijna nul. Slim! Zo houd je de darmen van je eega en de vloer van de kast een beetje schoon en droog. Toen er vanaf 30 mei weer muizen beschikbaar waren, stokte de vangst van regenwormen. Na drie weken meikevers is ze vast toe aan iets anders, moet hij hebben gedacht. Wat een zorgzame en slimme man hebben we toch voor de camera's. Een voorbeeld voor andere mannen.

Kloakenmilieu

Niet overal in ons gebied en zeker niet verderop in het land, zijn de mannen even slim. Ondanks de voedingsadviezen van STONE brengen ze ene worm na de andere aan. Met rampzalige gevolgen nu en dan. In sommige kasten is het zo'n smeerboel dat het er bijna niet te harden moet zijn voor de jongen. Als ik zo'n kast open tuimel ik soms bijna achterover van de wolk ammoniaklucht die me in een keer in het gezicht slaat. Door onze oosterburen wordt zoiets wel treffend een Kloakenmilieu genoemd; vrij vertaald een gierput. 

Ammoniak

De ammoniaklucht ontstaat doordat het vele water zich verbindt met de stikstof in de uitwerpselen. Het ruikt in de kast daardoor een beetje naar vroeger, toen de boeren de drijfmest van hun varkens nog vrij over het land uitreden. Onze minister van Landbouw is er dan ook niet heel blij mee, met al die wormen. Maar ja, verbiedt steenuilen maar eens pieren te vangen.

Gelukkig treffen we het maar zelden; dit jaar wel iets meer dan in andere jaren. Niet verwonderlijk natuurlijk met al die regen in april en vooral ook in mei. In de kasten die het treft, staan de jongen soms met hun poten in de drek. Uiteraard is dat niet bevorderlijk voor hun conditie. Sommige leggen het daardoor af, andere verlaten voortijdig de kast- met alle gevolgen vandien. Dit verklaart zeker een deel van de oversterfte dit jaar. 

Voedingsadvies STONE 

Boven refereerde ik er al even aan: voor steenuilen is het verstandig zich aan de voedingsadviezen van STONE te houden, zeker als er nestjongen te voeden zijn.

Eet gerust bovenmatig, - twee of meer keer opscheppen is toegestaan - maar wel gevarieerd. De basis moet gevormd door muizen in alle soorten en maten. Voor de snelle hapjes tussendoor komen larven en rupsen in aanmerking, liefst van verschillende soorten kevers, muggen en vlinders. Voer gerust zoveel meikevers als u wilt - verwijder wel eerst de dekschildjes - maar wees spaarzaam met regenwormen, zeker in de eerste levensdagen. Een kikker af en toe kan geen kwaad, net als een (jonge) vogel. Beperk u bij de laatste tot algemeen voorkomende soorten als mussen en spreeuwen. Hoewel gekraagde roodstaarten en zwaluwen beslist voedzaam zijn, wordt de vangst ervan niet op prijs gesteld door de erfbewoners. Als u desondanks de verleiding niet kunt weerstaan, doe het dan vooral stiekem. En laat geen herkenbare resten zoals vleugel- of staartveren achter in het nest.

Twijfelt u of een bepaalde prooi wel verstandig is, raadpleeg dan de website van STONE of het vraag het aan de medewerkers van het mobiele consultatiebureau tijdens een van hun bezoeken.

Foto's

Header: Steenuil met regenworm, André Eijkenaar 

Onder: Kloakenmilieu, Leo Daanen 


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs