Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Visarend

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Binnenkort

Boerenlandvogels

Toon alle blogs & vlogs
Ronald Harxen / Fred van Diem

Door Ronald van Harxen
Voorzitter werkgroep STONE

Komt er ooit een einde aan?

Ronald van Harxen, STONE | zondag 23 mei 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 464x

Na 59 dagen min of meer onafgebroken op de eieren zitten, moet ze er toch wel een keer tabak van hebben, zou je zeggen. Zo ongeveer twee keer de normale tijd. Ze lijkt echter niet van ophouden te weten. Een aantal keren per dag naar buiten om de vleugels te strekken, dat is alles. Wat drijft haar?

Nog zo vast als een huis

Geen idee, laat ik het maar direct zeggen. Net als jullie verbaas ik me elke dag weer over haar niet aflatende broeddrift. Zou ze er nog in geloven? Kan ik me haast niet voorstellen. Maar als we het verloop van de broedduur in de afgelopen drie weken bekijken, zit er nog nauwelijks sleet op. Slechts op twee dagen is ze langer dan een uur van de eieren af geweest, alle andere dagen bleef het daaronder. Ook het aantal keren dat ze per dag van de eieren afgaat, neemt niet echt toe: het gaat wat op en neer met zeven keer als minimum (op 14 en 15 mei) en zestien keer als maximum (op 9, 10 en 16 mei). Het patroon is dan ook nog alleszins vergelijkbaar met dat in de eerste periode, toen we er nog van uitgingen dat de eieren uit zouden komen.

Dat steenuilen erg gebakken zitten aan hun eieren bleek ook afgelopen zaterdag weer eens toen we voorzichtig de voorkant van de door de bewoners zelf getimmerde nestkast verwijderden. Ik keek - op nog geen armlengte afstand - recht in de priemende ogen van een broedend vrouwtje. Ze keek dwars door me heen, maar verschoof geen milimeter.

Wel minder prooien

Het mannetje daarentegen lijkt er wel wat minder zin in te hebben. Het aantal prooien dat hij dagelijks aanvoert, neemt met name de laatste week flink af. Nu moet gezegd, het weer in de afgelopen weken nodigt niet heel erg uit tot intensief jagen, maar toch. Met gemiddeld acht prooien per dag (en een gemiddelde biomassa van iets meer dan acht gram) in de afgelopen week, kan ik me niet voorstellen dat het vrouwtje haar maag gevuld krijgt. Of dit de voorbode is van het eind van het broeden? Ze zal immers steeks vaker en langer zelf op pad moeten om haar karige rantsoen aan te vullen. Ik ben benieuwd hoe het er eind deze week bijstaat. Als het weer opknapt, wordt er misschien wel gemaaid en vliegen ons zo de muizen weer om de oren. En besluit ze dat haar het tafeltje-dekje van de afgelopen twee maanden eigenlijk wel goed bevalt.

De eieren

Eerder kondigden we aan dat we als het vrouwtje gestopt is met broeden, we de eieren weghalen om ze te onderzoeken. Hebben ze normale afmetingen, zijn ze bevrucht, vertoont het embryo mankementen? Openmaken doen we waarschijnlijk op 3 juli, in aanwezigheid van Vroege Vogels. U kunt het dan min of meer 'live' meemaken. 

Die dag maken we ook de andere eieren open die we dan verzameld hebben. Inmiddels staan er al veertien blikjes met in totaal negenentwintig niet-uitgekomen eieren in mijn kelder. Lengte, breedte en gewicht zijn opgenomen en genoteerd. Wat direct opvalt is dat er enkele flink afwijkende eieren tussen zitten als het gaat om de afmetingen.

Meet een gemiddeld ei zo'n 34 bij 29 milimeter (volume 14 kubieke centimeter), we troffen er een van 29,3 bij 25,8 milimeter. Met een volume van nog geen tien kubieke centimeter mag je gerust spreken van een dwergei. Lijkt me niet dat daar een levensvatbaar embryo in kan zitten. Een ander ei vertoonde een wel heel afwijkend vorm, langwerpig in plaats van bijna rond: 34,5 bij 25,8 milmeter. Beide eieren heb ik op de foto gezet, met in het midden een normaal af. De verschillen zijn goed te zien. Onze 'camera-eieren' zien er op het oog normaal uit, maar pas zodra ik ze hand heb, kan ik dat bevestigen. Tot zolang zullen we dus nog even geduld moeten hebben.


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs