Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Toon alle blogs & vlogs
Foto Mark Hessels

Door Mary Mombarg
Kerkuilenwerkgroep Nederland

Gokje wagen op het eerste ei?

Mary Mombarg, Kerkuilenwerkgroep Nederland | vrijdag 26 maart 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 569x

De kerkuilen paren alsof het een lieve lust is. Voor hen is dat een volgende stap en voor ons een mooie ontwikkeling, want de kans op een nest neemt nu toe. Hoe gaat het verder?
Foto André Eijkenaar

Gokje?

Dagelijks zien we man en vrouw kerkuil paren. Er zijn minstens acht paringen per dag waargenomen. Zo verstevigen de dieren hun band en zijn ze duidelijk een paar. Ze hebben zin in het nieuwe broedseizoen. De belangrijkste en meest gestelde vraag op dit moment: wanneer kunnen we het eerste ei verwachten?

We nodigen u graag uit om uw voorspelling via de eipol met ons te delen. Voor de winnaar is er eeuwige roem ‘Winnaar van de kerkuil-eipol-2021’.

Kort paren

Een paring tussen kerkuilen duurt gemiddeld 50 tot 60 seconden. Kort? Andere uilensoorten trekken er slechts enkele seconden voor uit.

Op weg naar het eerste ei

Het vrouwtje bevindt zich intussen steeds langer in de nestkast. Ze laat geregeld aan het begin van de avond de bedelroep horen. Met haar geblaas prikkelt ze het mannetje om muizen te gaan vangen.

Als de man voldoende muizen brengt, kunnen we de kerkuil-eieren in april of mei verwachten. Dat moeten dan wel vooral eiwitrijke muizen zijn, zoals veldmuizen of bosmuizen. Dus liever niet te veel spitsmuizen. Spitsmuizen zijn slechts 10-15 gram en die helpen de vrouw niet echt om in gewicht toe te nemen, eieren te ontwikkelen en te gaan leggen.

Vrouw kerkuil is straks afhankelijk van de man. Hij moet zich dus nu bewijzen dat hij voldoende prooien kan vinden en vangen om zijn vrouw en kuikens te kunnen onderhouden. De volgende stap is dat de prooiaanvoer omhooggaat en dat vrouw kerkuil langer in de kast zal verblijven.

Dat lijkt nu goed te gaan: het aantal prooioverdrachten van man aan vrouw is aan het toenemen. Hierna volgt dan steeds een paring. Ons Beleef de Lente-echtpaar doet alles dit seizoen tot nu volgens het boekje. Dus als de man niet ineens aan het flierefluiten slaat, kunnen we een nest met een eieren verwachte. Bekijk ook de clip van Ed een-opwindende-nacht

Hoeveel eet de kerkuil?

In het broedseizoen eet een volwassen kerkuil per etmaal 70 tot 80 gram. Afhankelijk van de prooigrootte komt dat overeen met 4 tot 8 muizen. Als het koud is tijdens de winter heeft de kerkuil meer behoefte aan voedsel: 150-200 gram. Dit zijn 8 woelmuizen of 20 spitsmuizen.

Mannen beschermen hun vrouwen

Ongeveer twee weken voordat de kerkuilen het eerste ei leggen en gedurende de eifase blijft het mannetje vaak bij het vrouwtje in de nestkast. Waarschijnlijk om andere mannetjes, indien nodig, te verjagen.

Enige dagen voordat ze het eerste ei legt, verlaat vrouw kerkuil nog slechts zelden de nestkast voor langere tijd. Het vrouwtje gaat niet meer op jacht, het mannetje zorgt voor de prooien. Ze eet de muis op, of legt deze op voorraad in de nestkast. Haar gewicht neemt gestaag toe en komt soms boven de 400 gram. Ze zit nu vrij vast op het nest, dat bestaat uit elkaar gehaalde braakballen. Als het dan zover is, legt een vrouw kerkuil gemiddeld vier tot zeven eieren.

Waarom de kerkuil op één poot staat

We zien de kerkuilen behalve paren ook vaak op één poot staan. Hoe zit dat? Vogelslaap kan variëren van korte ‘hazenslaapjes’ tot zeer diepe slaap. De meeste vogels slapen met een naar achteren gedraaide kop onder de schouderveren gestoken, of met de kop naar achteren gericht op de schouders. Veel vogels, vooral zangvogels, flamingo’s en steltlopers, staan wisselend van de ene poot op de andere als ze slapen. Vermoedelijk om bij koud weer lichaamswarmte te sparen. Op één poot staan heeft ook nog een ander doel, het geeft rust aan de opgetrokken poot.

 

Foto André Eijkenaar

Kerkuilenwerkgroep Nederland

De stichting Kerkuilenwerkgroep heeft tot doel het ‘beschermen van de kerkuil’ door ‘het geven van voorlichting en educatie, door het plaatsen van nestkasten en het verzamelen en registreren van gegevens’. De stichting is een overkoepelende landelijke organisatie met ongeveer 1.000 vrijwilligers, die werkzaam zijn in 16 regio’s die landelijk ruim 10.000 kerkuilnestkasten beheren en controleren. Dankzij de inspanningen van deze vrijwilligers en de medewerking van boeren en burgers is de broedpopulatie van kerkuilen toegenomen van ongeveer 100 broedparen eind jaren ’70 tot 3.000 nu. Meer weten? Bezoek de website van Kerkuilenwerkgroep Nederland


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs