Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Veren

Sienna Obdeijn | donderdag 7 mei 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 983x

Mevrouw Merel zit rustig op het nest te broeden en af en toe brengt meneer Merel haar wat lekkers te eten. Ondertussen tellen we de dagen af tot de eitjes zullen uitkomen.
Foto: Jelle de Jong

Wanneer de kuikens uit het ei komen, zijn het maar kale, lelijke dingen. Misschien een beetje eng zelfs. In het ei zijn de veren nog niet echt van nut, buiten het ei echter wel. Gelukkig komt de groei van de veren snel op gang. Maar wat zijn veren eigenlijk precies? 

Schubben, haren of veren

Veren zijn zogenoemde huidextremiteiten. Uitsteeksels uit de huid, vergelijkbaar met schubben, geweien en haren. Veren bestaan voornamelijk uit keratine. Dit is een taai en onoplosbaar eiwit, hetzelfde als waar onze haren en nagels uit bestaan. 

Vliegen

Vrijwel alle vogels hebben veren, daarmee zijn ze goed te onderscheiden van andere diergroepen. In de meeste gevallen worden veren gebruikt om te kunnen vliegen, maar er zijn ook vogels die niet kunnen vliegen zoals bijvoorbeeld de struisvogel of pinguïn.

Pronken 

Veren worden ook gebruikt om op te vallen of om mee te pronken. De pauw staat natuurlijk erg bekend om zijn mooie veren, waarmee hij een bijzondere verschijning is.  

Temperatuur

Daarnaast spelen veren ook een belangrijke rol in de temperatuurregeling. Het dikke verenkleed zorgt er voor dat de vogels zich goed warm kunnen houden in de winter. Wanneer het koud is, worden de veren wijder uitgezet vanaf het lichaam. Hierdoor ontstaat er stilstaande lucht tussen de huid en de veren van de vogel. Dit zorgt als het ware voor een extra isolatielaag tegen de kou. Wanneer een vogel op warme dagen juist wil afkoelen, worden de veren nog wijder uitgezet waardoor er makkelijk lucht langs de huid kan gaan. Hierdoor kan de vogel zijn warmte juist weer kwijt. 


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Merel Alle Beleef de Lente blogs