Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Een ei!

Peter de Vries, NIOO | woensdag 1 april 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 752x

Vandaag kreeg ik bericht dat in van onze nestkasten het eerste koolmezenei van 2020 is gevonden. Niet op de Hoge Veluwe, waar ik ondertussen dagelijks mijn ronden loop. Nee, op een van onze andere terreinen. Maar hoe zit het dan met de koolmezen op de HV vraag je jezelf misschien af?

Nou, daar komt het heel langzaam op gang. Het koude weer van de afgelopen dagen en vorige week zorgde ervoor dat het spel nog niet op de wagen is. Veel kasten zijn nog angstvallig leeg, maar af en toe is er een kast met een beetje mos, zoals hieronder op de foto staat. Dit is het begin van een koolmezennest. Een dikke laag mos, daarna komt er een dikke laag haren, waarvan een warme kom gemaakt wordt. Aan de haren kan je zien dat het een nest is van een koolmees, een pimpelmees heeft een nest met veel veertjes.

Ik heb de indruk dat het bouwen van nestjes nu even op een laag pitje staat. Vergeleken met vorige week is er in veel kasten niet heel erg veel nestmateriaal bijgekomen. Er zijn natuurlijk een paar uitzonderingen, sommige koolmezen hebben blijkbaar toch het voorjaar in de kop en bouwen vrolijk verder aan hun nestje. Maar het overgrote deel doet dat dus niet.

Het bouwen van een nest kan heel erg snel gaan, sommige mezen spelen het klaar in een dag of drie – vier een compleet nest in elkaar te timmeren. Nu het goed weer gaat worden (zondag misschien wel richting de 20 graden) zal het bouwen van nestjes ook wel een enorme push gaan krijgen. Volgende week zal het beeld totaal anders zijn, dan gaat het los!

Een nestkast met een dun laagje mos, het begin van een heus nest

NIOO

Het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) doet fundamenteel en strategisch ecologisch onderzoek. Met meer dan 300 onderzoekers en studenten is het NIOO één van de grootste onderzoeksinstituten van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). De NIOO-ers bestuderen organismen, populaties, levensgemeenschappen en ecosystemen. Samen onderzoeken ze de volle breedte van planten-, dier- en microbiële ecologie, zowel op het land als in het water. Bezoek de website van NIOO


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Koolmees Alle Beleef de Lente blogs