Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Binnenkort

Boerenlandvogels

Toon alle blogs & vlogs
Vrouw Bosuil broedt. Bron: Screenshot VBN

Door Bart Franken

Saai maar ontzettend belangrijk

Bart Franken | dinsdag 17 maart 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 742x

Broeden kan heel saai zijn. Zolang er nog geen kuikens zijn, is het hoogtepunt van de avond de prooi-overdrachten van Man Bosuil. Maar de nesten van een Bosuil zijn ontzettend belangrijk!
soorttrend. Bron: SOVON.

Emil gaf het eerder vanavond al aan in een clipje: Is broeden saai?

Gedurende de broedperiode is het kijken naar een broedende Bosuil niet heel spannend. Zeker niet als je het al jaren achter elkaar bekijkt. Gedurende het grootste deel van de dag gebeurt er eigenlijk niet zo veel.

'Saai' kan wel heel ontspannend zijn: wanneer ik achter het bureau bezig ben met mijn soms wat chaotische werk, kunnen de beelden op de achtergrond een heerlijk rustgevende aanwezigheid zijn. Af en toe kijkt Vrouw Bosuil eventjes op en staart ze recht in de camera. Dan kijk ik zo in die zwarte ogen en ben ik even helemaal weg met mijn gedachten van mijn werk, een prachtig momentje om even de hersens te ontspannen.

Maar even los van het bijzondere levenswonder wat zich onder onze Vrouw Bosuil af speelt, is het ook een heel belangrijk proces waar we naar kijken.

Broedsucces belangrijk

Hoewel sinds de jaren '90 de soort redelijk stabiel is gebleven in aantallen als broedvogel in ons land, zijn wat fluctuaties te zien in aantallen en het broedsucces en is tussen 1990 en 2018 alsnog een lichte afname van <5% per jaar te zien. De Bosuil is gevoelig voor veranderingen in de omgeving en heeft voornamelijk te leiden door verlies van oude bossen. In de laatste jaren is de Bosuil meer en meer een cultuurvolger geworden. Dat wil zeggen dat naast de oude bossen waar de Bosuil zijn natuurlijke nestplekken vindt in oude boomholtes, de Bosuil nu ook steeds meer in jonge bossen en andere leefomgevingen kan overleven als er geen oude bossen in de buurt zijn. Dit wordt mogelijk gemaakt door twee dingen: Nestgelegenheid en eten. Nestgelegenheid is dan in de vorm van een nestkast omdat geen natuurlijke boomholtes beschikbaar zijn.

We hebben ook een aantal keren de vraag van kijkers binnen gekregen of Bosuilen ook een tweede nest starten. Dit is vrijwel nooit het geval. Omdat een Bosuil maar 1x per jaar een nest start, is het broedsucces dus ook enorm belangrijk voor de populatie. Gaat er iets fout bij een groot deel van de populatie gedurende het broedseizoen, is het voor de populatie als geheel dan ook heel moeilijk om daar van te herstellen. Dit maakt de Bosuil kwetsbaar.

Monitoren geeft ons inzicht

Om inzicht te krijgen in het broedsucces van de Bosuilen in Nederland, worden de broedlocaties die bekend zijn (en dat zijn met name de kasten) gemonitord. Jongen worden geringd, uitvliegers geteld en jaarlijks worden de gegevens vanuit heel Nederland verzameld en door SOVON verwerkt. En natuurlijk het meest bekende, beroemde en meest bekeken Bosuilennest van Nederland, 'onze' Bosuilen, leveren een schat aan informatie over hoe het er in zo'n nestkast aan toe gaat. En tijdens het broeden... is dat saai. En dat is prima! :)

 

Bart

Het nestsucces in Nederland. Bron: SOVON.

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Bosuil Alle Beleef de Lente blogs