Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Binnenkort

Boerenlandvogels

Toon alle blogs & vlogs

Uit het oog

Roos Tol | zaterdag 11 mei 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 974x

Het zou zomaar kunnen. Zes kleine koolmeesjes op een rij bij de voedertafel-drinkbak. Pap en mam die er nog even wat wormpjes komen aanvoeren. Want met het verlaten van de nestkast, zijn de jongen nog niet uit beeld. En zeker niet uit het hart!

Voorlopig blijven de ouders hun jongen nog op weg helpen. We zouden ze dan eerder kunnen horen dan zien, want ze houden met geroep contact en tsja, zie ze maar eens alle zes bijeen te houden. Ik héb er wel eens een heel rijtje zien zitten na het uitvliegen. Maar helaas: het grut verspreid zich snel. En nee, niet alle grut zal het uiteindelijk redden…


Niet allemaal op een rijtje

Koolmezen zijn eigenlijk best wel ruziemakers onder elkaar. Maar dat zien we bij de duiven ook. Al toeter je ze nog zo hard toe dat er echt genoeg is voor iedereen en dat het weer aangevuld zal worden, helemaal daar op vertrouwen doen onze gasten niet, dus is het regelmatig stevige klop. “Duivenoorlog!” is bij mij thuis één van de meest gehoorde alarmkreten. Meer nog dan “Sperwer!”
Duiven zijn hoe dan ook volkomen onlogische symbolen voor vrede. Is allemaal gekomen door die boot van Noach. Die van de Zondvloed.


Noach en zijn duiven

Volgens de overlevering dobberde Noach veertig dagen over de ondergelopen aarde. Daarna liet hij een raaf uitvliegen, maar daar had-ie niks aan. Toen liet-ie een duif los, die kwam al rap weer terug want nergens een poot aan de grond te krijgen. De tweede keer kwam ze met een olijfblad terug. Hoi! De wereld begon weer op te drogen! De derde keer keerde het trouweloze dier helemaal niet meer terug; Noach wist genoeg. Uitschepen maar! Maar die duif had geen vrede gebracht, alleen een blaadje, en in het echt zijn duiven onder elkaar behoorlijk vechtlustig. Daar staat tegenover dat ze in oorlogstijd behoorlijk betrouwbare boodschappers zijn geweest.


Onder het hart

Ik las in de Roots-scheurkalender een interessant feitje. Recordhouder broeden is de Albatros met 3 maanden, de Noordse stormvogel doet er 52 dagen over en de braamsluiper… 10 dagen. Als ik de kauwtjes zie broeden, die van nature toch alleraardigst levendig zijn, twee, bijna drie weken aaneen, dan heb ik opnieuw bewondering voor al die vogels. Uit het oog is ook voor hen niet meteen uit het hart, en onder de borst is altijd onder het hart.
Nu hopen dat we de meesjes nog in beeld krijgen.


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Vijver Alle Beleef de Lente blogs