Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Slechtvalk

Uitgevlogen

Ooievaar

Uitgevlogen

Lepelaar

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Nijlgans

Uitgevlogen

Merel

Uitgevlogen

Torenvalk

Geen broedsel

Kauw

Geen broedsel

Gekraagde roodstaart

Veelgestelde vragen

Heeft u een vraag over een van de Beleef de Lente vogelsoorten, die hier niet
beantwoord wordt? Stel hem op de webpagina van die soort (naast het live beeld).

Vijver

 

Natuurlijk is het nu nog niet bekend, waar we de camera's volgend jaar op richten. Maar wij zullen er als team vijver ons uiterste best voor doen. De vijver voegt net iets extra's toe, met de grote diversiteit.

Aan ons zal het in ieder geval niet liggen en als ik de eigenaar zo af en toe spreek, zal ook die graag daaraan meewerken.

Vul de enquête snel in en maak je wens duidelijk. De enquête kun je aanklikken in de nieuwsbalk boven het cambeeld.

 

 

Zover ik het kan zien, denk ik dat het inderdaad schaatsenrijders zijn. Je ziet ze namelijk snel van het ene plekje naar het andere springen.

Schaatsenrijders vliegen meestal wat op en neer en staan hoger op de poten, met hun harige pootjes staan die op het water.

Af en toe zie je ook een mug welke eitjes legt.

 

 

Deze groenling was inderdaad erg fel van kleur. Hij is nu op zijn mooist, in prachtkleed, om de vrouwtjes te imponeren.

In deze tijd zijn veel mannen fel van kleur, zoals de vinken, roodborsten enz.

 

Hallo Sam

Geen van de vogels heeft last van de camera. Als dat zou zijn, dan zouden we deze niet plaatsen. Vogelbescherming Nederland zou dit natuurlijk dan niet ondersteunen.

Met vriendelijke groet team vijver 

 

Dit voorstel is al meer gedaan, echter zal dit haast niet mogelijk zijn. Er gaat achter Beleef de Lente een team schuil van meer dan 100 vrijwilligers. Die kunnen niet jaarrond dit werk doen helaas.

Daarnaast kost het in de lucht houden van de stream ook geld en dan moeten er keuzes gemaakt worden.

 

 

Het voeren van eenden in een sloot is in principe niet nodig. Natuurlijk kennen wij de sloot niet, maar in de meeste weten eenden genoeg voedsel te vinden.

Als u toch wilt voeren, houdt dan in de gaten dat u niet teveel voert. Dit voorkomt problemen met ratten en muizen. Ook is de kans op schimmelvorming dan kleiner.

Veel plezier met uw eenden en het kijken bij onze waterplas.

 

Als je op de tab van Tip drukt, begin je met de tijd in te vullen. De tijd van de cam, linksonder. Dus zie je iets om 2 minuten over 7, dan vul je in 07:02 dan weet de clipmaker hoe laat je iets gezien hebt. Vervolgens meld je wat je zag. De clipmaker kijkt het na en beslist of het leuk is om in een filmpje (clip) te verwerken.

 

Hoe oud hier de vogels zijn weten we niet. Sommigen worden nog niet 1 jaar anderen kunnen 75 jaar oud worden.

Klik maar eens op de volgende link:

https://www.vogelbescherming.nl/actueel/bericht/hoe-oud-wordt-een-vogel

 

 

Er is al veel over gepraat over de witte plakaat op het water.

Er is een houtduif langs geweest en die nam een uitgebreid bad. Duiven hebben geen vetklier, maar hebben zogenaamde poederdonsveertjes.

Dit poeder is in het water achtergebleven, vandaar de vlek.

Een enkele keer als een duif tegen je raam vliegt, dan zie je een mooi silhouet op de ruit. Niet leuk voor de duif, maar meestal vangen ze de klap goed op en vliegen weg.

Mooie vraag, misschien stond het water wel erg hoog, toen we begonnen met kijken.

Maar de vijver wordt indien nodig bijgevuld door de eigenaar. Leuke bijkomstigheid, met minder water komen de vogels dichterbij de camera.

We denken dat je de boomklever bedoelt, welke onder het stammetje telkens wat oppikt. Dit is een boomklever, deze neemt wat bouwmateriaal mee, bestaande uit leem. 

Deze leem neemt hij mee naar zijn nest, dat zit vaak in oude spechtenholen. Om andere vogels buiten te houden maakt hij de invliegopening kleiner. Dat doet hij van binnenuit. Hij metselt nals het ware de ingang dichter, tot hij er zelf nog net doorheen past.

 

Mooie vraag, eenvoudig antwoord blijf kijken en je ontdekt het vanzelf.

Beetje flauw hé, er komt hier van alles drinken en badderen.

Een lijstje: koolmees, pimpelmees, roodborst, heggenmus, vink, putter, appelvink, goudvink, zanglijster, grote bonte specht, een muisje en een bruine rat. Meer dan genoeg te genieten hier.

Blijf gezellig kijken, de chatters noemem vaak de namen. Zo leer je de vogels vanzelf kennen.

 

De vijver blijft zo schoon, omdat deze een natuurbodem heeft van leem. Daarbij komt dat het bacteriologisch evenwicht in dit water in orde is.

Als u een dergelijke vijver aanlegt, dan raad ik u aan een goede beplanting te kiezen. Liefst met inheemse planten, veel importplanten doen het niet goed in ons water. Of nog erger woekeren en leveren overlast voor onze inheemse flora en fauna.

Tenslotte en dat is waarschijnlijk het voornaamste wat u moet doen. Ga eens het buitengebied in en zoek een water, sloot of beek met schoon water. In dit water is de kwaliteit al in orde. Neem een grote emmer mee en doe die vol. De emmer kiept u leeg in uw eigen vijver. Zo ent u als het ware het water, water met daarin allerlei microscopisch klein waterleven.

Ook erg belangrijk, is dat uw vijver niet de gehele dag in de volle zon ligt. Het water warmt dan snel op en dat stimuleert alggroei.

Maar terug naar onze vijver, een geweldige plek. Blijf genieten van de beelden, van de met passie geschreven blogs, de mooie filmpjes. En natuurlijk blijf tippen, vragen en praat gezellig mee, samen kennen, samen genieten.

 

 

Natuurlijk maken we de locatie niet bekend, dit in verband met de privacy van de eigenaar van de tuin.

Maar als je goed kijkt op de pagina en naar beneden scrolt, dan kom je daar de tab locate tegen, daar staat allerlei informatie over de tuin en bovendien een leuk filmpje.

Voor het gemak hier de link: locatie

We hebben hier een prachtige plek, waarvan we met zijn allen kunnen genieten, ja zelfs in de avond. De kikkers, padden en andere diertjes vermaken ons wel.

 

 

Zwaluwen kunnen overal voor komen. Of ze zich hier zullen laten zien, dat moeten we afwachten.

Uiteraard is het nu nog te vroeg, de zwaluwen zijn nog niet terug.

De grond is lemig, dus wie weet, komen ze hier leem oppikken.

We kunnen niet meer doen, als samen met jou kijken en uitzien naar hun terugkomst. Samen gaan we het beleven, spannend.

 

Deze knop is nieuw, je vindt hem onderaan rechts in beeld. Druk je op deze knop, dan krijg je een verkleind beeld. Als je vervolgens je beeld minimaliseert, met het streepje rechts boven in beeld, dan blijft het kleine beeld zichtbaar.

Je kunt dan op je computer gewoon door werken en het beeld van Beleef de Lente blijven volgen.

Handig, als je verschillende dingen tegelijk wilt doen.

Dus dubbel genieten zeg maar. Blijf kijken, want als het beter weer wordt, dan verschijnen er nog meer vogels in ons openluchtbad.

 

De wezel is beslist geen nachtdier, al gaat hij of zij ook snachts wel op pad. Overdag kun je de wezel ook zien. Je moet wel goed opletten, stilte is dan geboden.

Wandel je in de natuur en hoor je ritselen, dan maak je kans. Als je even op internet wat informatie verzamelt over zijn leefwijze, ben je al een stap dichterbij.

Kennis is vaak de basis, om meer te gaan zien en te genieten. Zelf heb ik de wezel al meerdere keren gezien.

Zo stonden we in Zwitserland oog in oog met een vrouwtje wezel, zie bijgaand filmpje: https://youtu.be/z-4zyBDXjRw

Hopelijk krijgen we dit diertje nog een keer goed in beeld. Samen houden we het maar goed in de gaten.

 

 

Natuurlijk staat de camera aan, anders zien we hier niets 🤗

Het is overigens gemakkelijk te controleren, onder in het beeld loopt de klok mee, als die stil staat, is er iets mis. De toetscombinatie f5 brengt meestal de oplossing.

Er zal vast en zeker regelmatig beweging komen. Dan kunnen we genieten van de diverse vogels, hier in de tuin aan de bosrand.

 

Natuurlijk kunt u zelf een dergelijke natte plek maken in uw tuin. Voorwaarde is dat hij niet in het directew zonlicht ligt, Vooral in de zomer wil het water snel verdampen.

Er zijn allerlei mmaterialen om een vijvertje te maken. De gemakkelijkste is een vijverbak aan te schaffen en die in te graven. U kunt ook vijverrfolie koipen, vaak heeft men in een tuincentrum reststukken folie. Graaf de folie in en bedek de randen, met wat fantasie en natuurlijke materialen, maakt u een mooie plek.

Ook met leem kunt u aan de slag gaan, dat doet gelijk natuurlijk aan. 

Zorg wel voor wat struiken in de buurt, zodat vogels snel weg kunnen vluchten, sleedoorn, meidoorn en dergelijke zijn zeer geschikt.

Veel plezier met het bouwen en geniet van uw vogels, zij zullen dankbaar zijn.

Goede vraag, vooral bij kleine waterpartijen speelt dit probleem heel vaak. Je kunt natuurlijk je water regelmatig verversen.

Als je voert in de buurt, probeer dan voldoende afstand te houden tussen het vogelbad en voerplek. Hiermee voorkom je dat er voer in het water komt.

Een plek die niet constant door de zon beschenen wordt is het beste. Algengroei treedt vooral op in wat warmer water. Is uw vijvertje wat groter, dan kun u waterplanten daarin zetten. Een biologisch evenwicht van water is ingewikkeld, ga niet met alklerlei chemische middelen aan de slag. Maar zoek in uw omgeving een sloot, plas of beek met zuiver water. Kijk of er in het water veel watervlooien en dergelijke zitten. Neem dan een emmer water mee en gooi die in uw vijvertje. U ent dan als het ware het biologisch leven in uw water.

Veel succes met uw waterplek.