Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Bliek

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Slechtvalk

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Scholekster

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Visarend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Ooievaar

Veelgestelde vragen

Heeft u een vraag over een van de Beleef de Lente vogelsoorten, die hier niet
beantwoord wordt? Stel hem op de webpagina van die soort (naast het live beeld).

Steenuil

Vogelbescherming heeft alleen zeggenschap - in overleg met de bewoners van webcamlocaties - over het maken en doorgeven van de beelden. Stone (de organisatie van "Pet en Snor") kan nestkasten ter beschikking stellen en - in overleg met de bewoners van het erf - afspraken maken over periodieke nestcontroles. Verder dan dat reiken de mogelijkheden niet. Wel zijn alle bekende nestplekken van steenuilen het hele jaar rond beschermd, dus weghalen van de kast door de nieuwe bewoners is niet toegestaan. "Onze" uiltjes kunnen dus blijven waar ze zijn.

Nee, voor een nieuw legsel is het nu jammer genoeg te laat. Hopelijk zien we volgend jaar weer gezonde jongen in de nestkast!

Hallo Annamaartje,

Interessante vraag! De broedvlek verschijnt tijdens de eileg en groeit langzaam dicht als ze niet meer op de jongen zit om ze warm te houden.

De broedvlek zit er dus de hele periode.

Met vriendelijke groet, 

Team Steenuil 

Vrouw steenuil zal zich niet doodbroeden op de eieren. Ze hebben ook geen besef van tijd/dagen zoals wij dat wel hebben. Alleen als de kuikens bijna uit een ei komen, kan ze dit horen en zal ze daar op reageren. Maar zodra er geen (levende) kuikens in de eieren zitten, zal ze geen idee hebben.

Dit kan dus zo lang duren totdat zij, of man steenuil (met het brengen van prooien), er zat van is. Het kan ook nog voorkomen dat de eieren gaan breken, dan zal het uiteraard ook snel ophouden. Je merkt nu al dat ze vaker en langer van de eieren af gaat.

We kunnen niets anders doen dan afwachten.

De kans is vrijwel verkeken maar zeker weten doen we nooit, mochten er zondag nog steeds geen kuikens zijn zal Ronald een uitgebreide blog plaatsen over het niet uitkomen van de eieren.

De laatste officiële schatting van de aantallen broedparen in Nederland betreft de periode 2013-2015. De stand bewoog zich toen tussen minimaal ca. 7500 en maximaal ca. 8500 broedparen. Dat betekent dus ongeveer tussen de 15.000-17.000 steenuilen in Nederland.

Vul je naam, datum en tijd in en doe mee voor de eeuwige roem. Kijk snel op Kuikenpoll en vul je voorspelling in! Succes!

De huidige vrouw steenuil is in 2017 voor het eerst voor de camera verschenen. Ze was het "buurmeisje" van de huidige man, die in 2017 zijn vrouw verloor aan een steenmarter. Ze is in 2016 als nestjong geringd en dat maakt haar nu 5 jaar oud. Sindsdien zijn huidige vrouw en man samen en hebben tot nu toe drie nesten met kuikens grootgebracht. Steenuilen zijn trouw aan hun partner.

Meer over vrouw en man is in deze blog te lezen.

Dat is volkomen normaal. Vrouw steenuil gaat pas echt broeden als ze het op één na laatste ei heeft gelegd. Tot het zover is, zal ze steeds wat vaker/langer op de eieren zitten. De ontwikkeling van het ebmbryo in de eieren begint pas als er echt wordt gebroed. Het voordeel daarvan is, dat alle eieren kort na elkaar uitkomen (meestal binnen een etmaal), zodat er geen grote leeftijdsverschillen tussen de jongen zijn en ze dus allemaal gelijke kansen hebben bij het voeren.

De kast wordt elk jaar schoongemaakt, natuurlijk pas na een broedseizoen en voor het begin van een nieuw. Maar omdat de steenuilen de kast het hele jaar door gebruiken als slaapplek, is er bij het begin van een nieuwe "Beleef de Lente" niets meer te zien van die schoonmaakbeurt.

Doe snel mee en ga voor de eeuwige roem!  Poll sluit op 19 maart 11:00 uur.

Ei-poll 2021

Steenuilen zijn nachtdieren, dat betekent dat ze in de avond als de schemering valt op jacht gaan om eten te zoeken. Bij de schemering in de ochtend verschijnen ze weer voor de camera, want dan gaan ze slapen in de kast. Voorlopig zul je de uiltjes dus tussen zonsopkomst en zonsondergang zien. Overigens zie je man steenuil overdag ook wel zijn territorium bewaken, als er kauwen of duiven langskomen.

Over een paar weken als vrouw steenuil (hopelijk) eieren gaat leggen, zal ze continu in de kast zijn om de eieren uit te broeden. Er wordt dan dag en nacht voor de jongen gezorgd.

Het gemiddelde aantal eieren van een steenuil is vier per legsel. In jaren met goede prooiaanvoer, komen regelmatig grotere legsels voor. Met een heel enkele piek naar boven - meestal in uitzonderingssituaties, bijvoorbeeld als er twee vrouwtjes in één nest(kast) broeden - is zeven eieren het grootste aantal.

Een steenuil is ongeveer zo groot als een merel: ongeveer 21 tot 23 centimer van kop tot staart. Maar omdat ze een grote kop en een nogal bol lichaam hebben, lijken ze vaak wat groter. Het is de kleinste uilensoort die in ons land voorkomt.

Steenuilen voeren zelf geen nestmateriaal aan. In holle bomen bijv ligt altijd wel molm. En onder daken liggen vaak wel ingewaaide bladeren of zacht isolatiemateriaal. En na verloop van tijd een tapijtje van platgetrapte braakballen.
In kasten wordt doorgaans een mengsel van bijv zaagsel, stro, houtsnippers of turf gelegd.

De heren van Stone moeten hiervoor helaas het antwoord schuldig blijven. Buiten een muis of volwassen vogel weten ze het eigenlijk niet. In de winter zijn er geen jonge vogels. 

Braakballen bevatten alleen niet verteerde resten.

Feitelijk is er dus weinig over bekend.

Steenuilen genoemd naar Pallas Athene, godin van de wijsheid en beschermgodin van de Griekse hoofdstad. Het uiltje kreeg zijn naam omdat het dikwijls nestelt in rotsspleten, steenhopen en oude gebouwen. In ons land gaat zijn voorkeur uit naar knotwilgen, boerderijen, schuren en konijnenholen.

De kast hangt in een oude perenboom op het erf van een boerderij (nu woonhuis), die deel uitmaakt van een klein boomgaardje, in de omgeving van Winterswijk. Op het erf scharrelen ook schapen, een pauw, kippen en een haan. Rondom de boerderij ligt zowel weiland als bouwland.

In holtes in bomen (appel, noot, knotwilg) en in gebouwen (onder dak, in een nis, dat soort plekken).

Meikevers daar zijn ze gek op, maar ook regenwormen, kleine vogeltjes, muizen en woelratten. Kikkers en ook salamanders belanden een enkele keer in de kast.