Veelgestelde vragen

Heeft u een vraag over een van de Beleef de Lente vogelsoorten, die hier niet
beantwoord wordt? Stel hem op de webpagina van die soort (naast het live beeld).

Steenuil

Wij zijn trots op het gedane werk en blij met wat we dit jaar weer geleerd hebben. Wil je volgend jaar ook deel uitmaken van een leuk team en heb je van maart tot eind juli ruimte in je agenda? Meld je aan! Volgend jaar kunnen we weer nieuwe webloggers, clipmakers en moderators gebruiken. Oei, te weinig kennis? Je krijgt 70 collega's die hun kennis graag met je delen. info@vogelbescherming.nl
Hallo Brechtje, Bedankt voor je vraag. Het nummer van V SU is niet bekend. Deze kunnen ze alleen aflezen als ze jongen zouden ringen en V SU en dan ook nog in de kast zit. Voorlopig komen we hier dus nog niet achter. Helaas hebben de filmpjes ook onvoldoende geholpen. Met vriendelijke groet, Team moderatie Steenuil
De cams van de steenuil blijven tot eind juli open. Tot die tijd zijn de livebeelden en chat beschikbaar.
We hebben al enige tijd te maken met storingen in de livestreams: bezoekers zien dan een zwart scherm ipv live beelden. Soms helpt het om in het zwarte scherm te klikken en krijgen mensen toch live beelden te zien. Maar soms blijft ook dan het beeld op zwart. De oorzaak van dit probleem is nog niet gevonden, deze storingen zullen dan ook naar verwachting voorlopig nog regelmatig optreden helaas. We werken aan een oplossing.
Ik heb de vraag bij de heren van Stone neergelegd. Dit was het antwoord van Pascal: Die kans is heel klein dat het een dochter is, maar niet geheel onmogelijk. Er zijn vader-dochter en moeder-zoon relaties in SU land bekend....
De filmpjes blijven op de site staan, totdat het nieuwe Beleef de Lente seizoen weer begint volgend jaar. Veel kijkplezier alvast toegewenst.
De steenuil die nu constant bij de kuikens is, is de man. Hij heeft, waarschijnlijk uit nood, alles snel opgepakt. Heel uniek voor een steenuilman, aangezien deze normaal niet broed en voert!
Dag Mathilde, Dank voor je vraag en belangstelling voor de steenuilen. De Kuikens in Dongen zullen niet geringd worden. Dat is een keus van de eigenaar van de kast of de plaatselijke steenuilenwerkgroep. Dongen heeft ervoor gekozen niet te wegen en te ringen. Met vriendelijke groet, Moderatie Team Steenuil
Dag Kerel, Dank voor je belangstelling en medeleven met de steenuilen. Wat er Vrouw Steenuil ermee gaat doen weten we nog niet. We volgen de gebeurtenissen op de voet. Dus blijf mee kijken, dan zie je precies wat er plaatsvind.
Dag Pluis, Dank voor de gestelde vraag. Of vrouw steenuil het gekriebel als last ervaart weet ik niet, maar het kan geen kwaad. Mieren en maden vallen niet aan. Dat is anders met rode bloedluis in een kippenhok die leven van het bloed van de kippen. Met vriendelijke groet, Team steenuil.
Veel muizen of ratten worden opgegeten, sommige blijven liggen. Doordat ze "bederven" komen er vliegen op af. Hierdoor komen er maden in een dode muis, die vervolgens ook weer gevoerd kunnen worden. En natuurlijk zijn er ook muizen die uitdrogen. Die blijven liggen. Het kan dus meerdere kanten op.
Het belangrijkste voedsel voor dieren in het wild is het voedsel dat te vinden is in de omgeving. Zijn er veel muizen dan gaat daar de voorkeur naar uit. 1x vangen en een grote prooi is buitgemaakt. Zijn er geen/minder muizen dan zoeken ze wat er wel is. Dan zijn meikevers het beste alternatief. In Winterswijk zijn dus waarschijnlijk minder muizen dan in Dongen.
De kast in Winterswijk is veel breder, langer en hoger, dan de kast in Dongen. In Winterswijk hebben de jongen dus meer bewegingsruimte. De infraroodcamera in Dongen is kapot. We kunnen dus nu alleen in het nest kijken als het buiten licht is. De lamp vervangen gaat niet zonder de uilen te verstoren. Daarom wordt dit nu niet gedaan. Af en toe knippert de lamp nog en hebben we even beeld.
De steenuilen grijpen de muizen met hun klauwen en knijpen de muizen daarbij zodanig dat die sterft aan interne verwondingen. (doorboort hart, longen) Door de dichte vacht zie je geen verwondingen, zeker niet op de camerabeelden.
De infraroodlamp in Dongen heeft het begeven. Ze vermoeden door vocht. Misschien dat hij aanspringt als het vocht verdwijnt, maar dat weten ze niet zeker. De lamp vervangen kan ook niet, omdat de verstoring te groot is nu.
De akker in Dongen is begin van de week geploegd. Dit heeft zeker invloed op de prooivangst. De muizen raken hierdoor hun hol kwijt en lopen verdwaasd rond. Zijn daardoor makkelijk te vangen. Hetzelfde geldt voor het maaien van gras. In het korte gras zijn de muizen sneller te zien.
Ook steenuilen hebben parasieten, zoals okselvliegen, vlooien en luisvliegen. Zij nemen hiervoor ook zandbaden, net zoals huismussen. Tijdens regenbuien zullen zij ook hun veren verzorgen. Zie hiervoor ook het filmpje van Geert ; Hagel- en Regendouche. Ziek worden hiervan zal waarschijnlijk alleen gebeuren als zij in slechte conditie zijn.
Dag Brechtje, Goede waarneming. Er is geen gif gebruikt. In het najaar is de akker ingezaaid met een groenbemester. Die is bedoeld om ondergeploegd te worden om zo de structuur van de bodem te verbeteren en voedingsstoffen toe te voegen. Een in de landbouw veelvuldig toegepaste methode. Met vriendelijke groet, Team Beleef de Lente Steenuil.
https://docs.google.com/spreadsheets/d/18Bxu4m4Sm-hojVXwVvXLM-PCZDILvh-cEIJNX_zcsS4/edit#gid=447530864 Onderin de tabs vind je Winterswijk resp. Dongen met bijbehorend weeknummer. Succes!
Wanneer wordt het eerste kuiken geboren in Dongen? Poll is gesloten. Wie krijgt die eeuwige roem? Succes! https://docs.google.com/spreadsheets/d/1UgbyKJn_Aa0iC8AvAiRRRnXyIIxTbe9swC6-CEikBtU/edit#gid=0
Dag Elieske, de deskundige lijkt het niet waarschijnlijk dat ransuilen steenuilen verjagen omdat het geen nestplaatsconcurrenten zijn. Ook jagen ransuilen niet op vogels. Ze zouden dus nog steeds van de nestkast gebruik kunnen maken. Met vriendelijke groet, Team Steenuil.
De meeste gehoorde roep zal de "wieuw' zijn, de contactroep. Zodra er eieren zijn, en zelfs nu al, hoor je ook vaak het "bedelsnurken". Het vrouwtje probeert daarmee het mannetje aan te sporen om prooien te brengen.
dag Coco Channel, de aanwezigheid van de steenuilen is wisselend. In Dongen zijn ze er regelmatig omdat daar eileg plaatsvind. In Winterswijk iets minder, maar meestal een uurtje voor zonsondergang. Met vriendelijke groet, Team Moderatie Steenuil.
Nee, dat doet V. pas als ze zelf gaan jagen wordt ze geleerd hoe ze dat moeten doen. Hoort bij de opvoeding.
De winnares van het eerste ei in Dongen is Elle W. Proficiat Elle! De winnaar van het eerste ei in Winterswijk is Geert 1. Proficiat Geert 1! Zou je ons een vraag of opmerking willen sturen via "Vraag", dan kunnen we het email-adres zien. Dank je weil! https://docs.google.com/spreadsheets/d/1BX1luR3FuWUt9_d5Z7KqhyHX0zd4ckUKsoNHD-h2CL0/edit#gid=1977051129
Steenuilen genoemd naar Pallas Athene, godin van de wijsheid en beschermgodin van de Griekse hoofdstad. Het uiltje kreeg zijn naam omdat het dikwijls nestelt in rotsspleten, steenhopen en oude gebouwen. In ons land gaat zijn voorkeur uit naar knotwilgen, boerderijen, schuren en konijnenholen.
Bedankt voor je vraag. De ongeringde vrouwtjes uil is van het steenuilpaartje in Winterswijk.
De beelden werken met een Flash Player. Wellicht moet deze geupdated worden? Op diverse Iphones, Ipads en tablets werken nog niet alle cams. Dit jaar is er een ander bedrijf dat de beelden regelt, zij zijn hier mee bezig. Wellicht krijgen we binnenkort een oplossing hiervoor.
De steenuilencams in Winterswijk hebben in de winter ook aangestaan. We hebben toen gezien dat zij ook dan aanwezig blijven. Om de uilen zo min mogelijk te verstoren, wordt het nest niet schoongemaakt. Wellicht halen ze wat eruit als ze de jongen gaan wegen tegen die tijd. Bedankt voor je vraag!
Op de site is dit jaar geen apart plekje waar waarnemingen geplaatst kunnen worden. Bij verschillende soorten hebben kijkers die dat wel willen het initiatief genomen om hiervoor een spreadsheet te maken. We plaatsen natuurlijk graag hier de link!
Dit jaar zijn er geen fora waar alle waarnemingen (van prooien en gedragingen vogels in de nestkast) genoteerd worden. Hoewel de waarnemingen van kijkers zeer gewaardeerd werden en waardevol waren vorige seizoenen hebben we hiervoor gekozen vanwege tijd- en geldgebrek en omdat we eerst een goede manier om dit vorm te geven op de nieuwe website willen uitdenken.
De kast hangt in een oude perenboom op het erf van een boerderij (nu woonhuis), die deel uitmaakt van een klein boomgaardje, in de omgeving van Winterswijk. Op het erf scharrelen ook schapen, kippen en een haan. Rondom de boerderij ligt zowel weiland als bouwland.
In holtes in bomen (appel, noot, knotwilg) en in gebouwen (onder dak, in een nis, dat soort plekken).
Meikevers daar zijn ze gek op, maar ook regenwormen, kleine vogeltjes, muizen en woelratten. Kikkers en ook salamanders belanden een enkele keer in de kast.