Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Bliek

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Slechtvalk

Uitgevlogen

Pimpelmees

Uitgevlogen

Gierzwaluw

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Scholekster

Uitgevlogen

Merel

Uitgevlogen

Visarend

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Vijver

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Bosuil

Geen broedsel

Gekraagde roodstaart

Veelgestelde vragen

Heeft u een vraag over een van de Beleef de Lente vogelsoorten, die hier niet
beantwoord wordt? Stel hem op de webpagina van die soort (naast het live beeld).

Steenuil

De steenuilen blijven elk jaar tot het sluiten van BDL online.

De belangrijkste reden is dat de bloggers daar altijd nog veel kunnen vertellen over het veldwerk in de omgeving van de nestkast en de broedresultaten in het algemeen.

Ook valt daar, mede dankzij de buitencamera, meer te zien (en te horen).

Een vervolglegsel is in principe nog mogelijk, het is nog niet te laat in het seizoen. Maar een tweede legsel komt maar zelden voor, dus het blijft afwachten. Het is in elk geval wel bemoedigend dat de uiltjes alle "rituelen" in de aanloop naar eieren op het moment weer uitvoeren. Duimen maar!

Als je het over de "lichamelijke" winden hebt, dan hebben vogels daar geen last van. Ze hebben andere bacteriën in hun darmen dan de mens. Hierdoor hebben ze geen last van winderigheid. Ook is hun darmkanaal een stuk korter dan bij de mens. Mocht een vogel wel last hebben van winderigheid, dan is dat zeker niet goed.

Buiten hebben ze af en toe last van de wind ;-)

 

Vanaf het bordes zal inderdaad op de tak gesprongen moeten worden. Het ziet er wellicht wat moeilijk uit op beeld, maar dit is enigszins vertekenend. Daarnaast hangt de kast maar een paar meter van de grond en kunnen de kuikens (mocht er onverhoopt een missprong plaatsvinden) weer terugkruipen over de stam.

Dit is natuurlijk theoretisch, we zullen gaan beleven hoe het eraan toe gaat! Vooralsnog is het wachten nog op het eerste ei...

Van sommige vogels is bekend dat deze slaappositie zorgt voor minder verlies van kostbare lichaamswarmte, maar of dit ook voor de steenuil geldt weten we niet zeker. Wellicht is het simpelweg hun favoriete slaaphouding. Andere uilensoorten slapen weer anders zoals in de blog van Pascal is te lezen: Oogjes dicht en snaveltjes toe

 

Die vraag is niet zo heel eenvoudig te beantwoorden...

Ruim voor de bevruchting is het ei al in de maak. Het begint met de eicel die rijpt in de eierstok, met voedsel voor het embryo en het genetische materiaal van het vrouwtje. Als deze rijp is, komt het in de eileider terecht waar het "klaarstaat" om bevrucht te worden. Na een bevruchting duurt het dan ongeveer 2 dagen. Maar we weten nooit precies wanneer de aanmaak van het eerste ei precies begint. Dat hangt af van diverse factoren: temperatuur, beschikbaarheid van prooien, conditie van het vrouwtje en dergelijke. Bovendien kunnen we via de camera's nooit vaststellen wanneer een paring geslaagd is en er bevruchting heeft plaatsgevonden en dus wanneer het ei gelegd zal worden. Zo blijft het altijd spannend.

Bij steenuilen zijn er geen verschillen tussen mannen en vrouwen. Dat maakt het herkennen wie wie is in principe best lastig. Maar bij dit paartje heeft vrouw uil opvallend dikke en lichte wenkbrauwen; daaraan kun je haar - als je goed oplet - wel herkennen.

Binnenkort wordt het vanzelf duidelijker: de uil die over een paar weken (?) eieren legt en die ook gaat bebroeden is het vrouwtje.

Wanneer wordt het eerste ei gelegd? Vul je naam, datum en tijd in en win de eeuwige roem!

Ei-poll

De poll sluit op 20 maart om 11:00 uur.

Succes!

Hallo Annamaartje,

Interessante vraag! De broedvlek verschijnt tijdens de eileg en groeit langzaam dicht als ze niet meer op de jongen zit om ze warm te houden.

De broedvlek zit er dus de hele periode.

Met vriendelijke groet, 

Team Steenuil 

De laatste officiële schatting van de aantallen broedparen in Nederland betreft de periode 2013-2015. De stand bewoog zich toen tussen minimaal ca. 7500 en maximaal ca. 8500 broedparen. Dat betekent dus ongeveer tussen de 15.000-17.000 steenuilen in Nederland.

Steenuilen zijn nachtdieren, dat betekent dat ze in de avond als de schemering valt op jacht gaan om eten te zoeken. Bij de schemering in de ochtend verschijnen ze weer voor de camera, want dan gaan ze slapen in de kast. Voorlopig zul je de uiltjes dus tussen zonsopkomst en zonsondergang zien. Overigens zie je man steenuil overdag ook wel zijn territorium bewaken, als er kauwen of duiven langskomen.

Over een paar weken als vrouw steenuil (hopelijk) eieren gaat leggen, zal ze continu in de kast zijn om de eieren uit te broeden. Er wordt dan dag en nacht voor de jongen gezorgd.

Het gemiddelde aantal eieren van een steenuil is vier per legsel. In jaren met goede prooiaanvoer, komen regelmatig grotere legsels voor. Met een heel enkele piek naar boven - meestal in uitzonderingssituaties, bijvoorbeeld als er twee vrouwtjes in één nest(kast) broeden - is zeven eieren het grootste aantal.

Een steenuil is ongeveer zo groot als een merel: ongeveer 21 tot 23 centimer van kop tot staart. Maar omdat ze een grote kop en een nogal bol lichaam hebben, lijken ze vaak wat groter. Het is de kleinste uilensoort die in ons land voorkomt.

Steenuilen voeren zelf geen nestmateriaal aan. In holle bomen bijv ligt altijd wel molm. En onder daken liggen vaak wel ingewaaide bladeren of zacht isolatiemateriaal. En na verloop van tijd een tapijtje van platgetrapte braakballen.
In kasten wordt doorgaans een mengsel van bijv zaagsel, stro, houtsnippers of turf gelegd.

De heren van Stone moeten hiervoor helaas het antwoord schuldig blijven. Buiten een muis of volwassen vogel weten ze het eigenlijk niet. In de winter zijn er geen jonge vogels. 

Braakballen bevatten alleen niet verteerde resten.

Feitelijk is er dus weinig over bekend.

Steenuilen genoemd naar Pallas Athene, godin van de wijsheid en beschermgodin van de Griekse hoofdstad. Het uiltje kreeg zijn naam omdat het dikwijls nestelt in rotsspleten, steenhopen en oude gebouwen. In ons land gaat zijn voorkeur uit naar knotwilgen, boerderijen, schuren en konijnenholen.

In holtes in bomen (appel, noot, knotwilg) en in gebouwen (onder dak, in een nis, dat soort plekken).

Meikevers daar zijn ze gek op, maar ook regenwormen, kleine vogeltjes, muizen en woelratten. Kikkers en ook salamanders belanden een enkele keer in de kast.