Heeft u een vraag over een van de Beleef de Lente vogelsoorten, die hier niet
beantwoord wordt? Stel hem op de webpagina van die soort (naast het live beeld).
Bij nestcontroles worden de jonge uiltjes niet van kop tot staart gemeten, dus de precieze grootte kunnen we niet geven.
Wat wél wordt gemeten, is het gewicht en de vleugellengte van de jongen. Direct na het uitkomen wegen ze zo'n 10 à 11 gram; de lengte van de vleugels is ongeveer 1,7 cm. Dus je kunt wel nagaan dat ze echt ieniemienie zijn...
Het probleem is ontstaan na een update van Chrome voor Android-telefoons.
In de meest recente versie van Chrome werken de clipjes niet op Android-telefoons. In de oudere versies van Chrome werken ze wel. Hopelijk lukt het weer na een nieuwe update van Google Chrome. Tot die tijd kun je misschien de filmpjes afspelen via Firefox, daar werken ze wel.
Ei-poll: Wanneer wordt het eerste ei gelegd? Vul je naam, datum en tijd in in de Ei-poll en win de eeuwige roem! Succes!
Een steenuil graaft om een mooi nestkommetje te maken om de eieren in te kunnen leggen. Vanuit man is het meer om vrouw te laten zien dat hij een mooie kuil voor haar gegraven heeft in voorbereiding op de paring en eileg. Beetje indruk maken dus.
De gemiddelde levensverwachting van een steenuil is 2,3 à 2,8 jaar (gerekend vanaf het moment dat ze geslachtsrijp zijn geworden, dat is al in het eerstejaar na hun geboorte). De hoogste in Nederland vastgestelde leeftijd is echter maar liefst 15 jaar.
Als je het over de "lichamelijke" winden hebt, dan hebben vogels daar geen last van. Ze hebben andere bacteriën in hun darmen dan de mens. Hierdoor hebben ze geen last van winderigheid. Ook is hun darmkanaal een stuk korter dan bij de mens. Mocht een vogel wel last hebben van winderigheid, dan is dat zeker niet goed.
Buiten hebben ze af en toe last van de wind ;-)
Die vraag is niet zo heel eenvoudig te beantwoorden...
Ruim voor de bevruchting is het ei al in de maak. Het begint met de eicel die rijpt in de eierstok, met voedsel voor het embryo en het genetische materiaal van het vrouwtje. Als deze rijp is, komt het in de eileider terecht waar het "klaarstaat" om bevrucht te worden. Na een bevruchting duurt het dan ongeveer 2 dagen. Maar we weten nooit precies wanneer de aanmaak van het eerste ei precies begint. Dat hangt af van diverse factoren: temperatuur, beschikbaarheid van prooien, conditie van het vrouwtje en dergelijke. Bovendien kunnen we via de camera's nooit vaststellen wanneer een paring geslaagd is en er bevruchting heeft plaatsgevonden en dus wanneer het ei gelegd zal worden. Zo blijft het altijd spannend.
Steenuilen zijn nachtdieren, dat betekent dat ze in de avond als de schemering valt op jacht gaan om eten te zoeken. Bij de schemering in de ochtend verschijnen ze weer voor de camera, want dan gaan ze slapen in de kast. Voorlopig zul je de uiltjes dus tussen zonsopkomst en zonsondergang zien. Overigens zie je man steenuil overdag ook wel zijn territorium bewaken, als er kauwen of duiven langskomen.
Over een paar weken als vrouw steenuil (hopelijk) eieren gaat leggen, zal ze continu in de kast zijn om de eieren uit te broeden. Er wordt dan dag en nacht voor de jongen gezorgd.
Een steenuil is ongeveer zo groot als een merel: ongeveer 21 tot 23 centimer van kop tot staart. Maar omdat ze een grote kop en een nogal bol lichaam hebben, lijken ze vaak wat groter. Het is de kleinste uilensoort die in ons land voorkomt.
Steenuilen voeren zelf geen nestmateriaal aan. In holle bomen bijv ligt altijd wel molm. En onder daken liggen vaak wel ingewaaide bladeren of zacht isolatiemateriaal. En na verloop van tijd een tapijtje van platgetrapte braakballen.
In kasten wordt doorgaans een mengsel van bijv zaagsel, stro, houtsnippers of turf gelegd.
Steenuilen genoemd naar Pallas Athene, godin van de wijsheid en beschermgodin van de Griekse hoofdstad. Het uiltje kreeg zijn naam omdat het dikwijls nestelt in rotsspleten, steenhopen en oude gebouwen. In ons land gaat zijn voorkeur uit naar knotwilgen, boerderijen, schuren en konijnenholen.
Meikevers daar zijn ze gek op, maar ook regenwormen, kleine vogeltjes, muizen en woelratten. Kikkers en ook salamanders belanden een enkele keer in de kast.