Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Bliek

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Slechtvalk

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Scholekster

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Visarend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Steenuil

Geen broedsel

Ooievaar

Scholekster / Tanja Elzer

Even voorstellen: de scholekster

De scholekster is de enige weidevogel die op daken broedt. In de traditionele broedgebieden gaan de aantallen scholeksters hard achteruit, maar in de stad doen ze het beter. De scholekster is dus een echte stadsvogel geworden.
Scholekster / Elwin van der Kolk

De scholekster in het kort

Aanwezig: In het broedseizoen in heel Nederland, buiten het broedseizoen langs de kust.
Voedsel: wormen en emelten (larven van langpootmuggen)
Aantal in Nederland: ongeveer 30.000 broedparen
Broedtijd: april-juni
Aantal eieren: 3-4
Aantal legsel: 1
Broedduur: 27 dagen
Uitvliegen: De kuikens verlaten direct het nest en kunnen na ongeveer 35 dagen vliegen.

Scholekster / Jelle de Jong

Waar leven Scholeksters?

Buiten het broedseizoen overwinteren alle scholeksters langs de kust. In het broedseizoen zijn ze door heel Nederland te vinden behalve op de Veluwe. Ze broeden op de kwelder, in agrarische gebieden en in steden op platte daken. De aantallen broedparen gaan hard achteruit, maar in de stad brengen ze relatief veel jongen groot.

Scholekster met jong / Janet Bos

Nest

Op een grind dak draait het mannetje een aantal kuiltjes. Het vrouwtje kiest vervolgens in welke ze 3 of 4 eieren legt. Het broeden wordt eerlijk tussen de twee ouders verdeeld en na 27 dagen kruipen de kleine scholeksters uit het ei. De zelfde dag nog verlaten ze het nest en gaan ze aan de wandel. Vaak blijven de jongen op het dak omdat een randje voorkomt dat ze eraf kunnen. Soms springen ze naar beneden voor ze echt kunnen vliegen, dat loopt helaas soms slecht af.

Scholekster / Ton Petrus

Voedsel

Het is niet voor niks dat scholeksters wel op daken broeden en kieviten niet. Scholeksters zijn de enige weidevogels die hun jongen voeren. Dat is nodig ook, want op het dak is vaak niks te eten te vinden. De ouders halen de wormen en emelten uit de bermen en grasvelden om het gebouw en voeren de jongen op het dak. Als je een volwassen vogel met een worm in de snavel naar een dak ziet vliegen, weet je zeker dat er jongen zijn!

Grinddak scholekster
Grinddak scholekster

Waar staan de webcams?

Het paartje scholeksters komt al enige jaren broeden op een dak bij autoschadebedrijf ABS Autoherstel Muus. Ze hebben daar een plekje uitgekozen op een plat dak met grind.

Een handje helpen

Weet je zelf ook een scholeksternest op een dak? Geef het nest dan door via www.scholeksterophetdak.nl. Op deze manier draag je bij aan het onderzoek naar scholeksters. Ook vind je er tips hoe je scholeksters kunt helpen. Met een stukje gaas voor een open afvoerpijp zorg je er bijvoorbeeld voor dat de scholeksterkuikens niet in het riool verdwijnen.