Koekoek

De koekoek in vogelvlucht

Kort maar heftig. Twee weken lang genoten we van dit waanzinnig snel groeiende vogeltje dat opgroeide in het nest van de kleine karekiet. Tot daar geheel onverwacht abrupt een eind aan kwam...

Bekijk de clipDe koekoek wordt een echte koekoek

Chris-Jan van der Heijden, Vogelbescherming Nederland

04.07.17 Het gaat goed met de koekoek die uit het karekietennest was gevallen. In de Nijmeegse vogelopvang wordt hij dagelijks liefdevol verzorgd door de dierverzorgers vertelt beheerder Paul. Deze zorg doet hem goed, hij groeit als kool. In het filmpje zie je dat hij al echt al helemaal koekoek is.

Lees meer

Naar alle blogs & vlogs koekoek

Bedankt!

Genoten van Beleef de Lente?
Sms dan BEDANKT naar 4333
en doneer eenmalig €3,-

Reactie 2 VBN op blog "Triest maar heel normaal"

Het feit dat de vogel de tweede keer is opgevangen, is dan weer niet als ingrijpen te zien, omdat er geen sprake meer was van broedproces. Het was een vogel die uit het nest gevallen is en de lijn van Vogelbescherming is dat je zulke dieren als je duidelijk hebt vastgesteld dat de ouders niet meer terugkeren of kunnen zorgen voor het dier je het naar de opvang kunt brengen. Dat heeft Bram, na de nodige 'eerste hulp', gedaan. Hopelijk beantwoordt dit nog wat openstaande vragen.

Veelgestelde vragen over de koekoek

Facinerende vogel met herkenbare roep

De koekoek heeft een fascinerend broedgedrag; Stiekem eieren droppen in de nesten van schijnbaar veel te kleine vogeltjes. Alleen man roept koe-koek, vrouw heeft een hinnikende triller.

Lees meer

Geen eigen nest

Koekoeken leggen hun eieren in de nesten van andere vogels, hier een nest van kleine karekiet. Het vrouwtje haalt een ei van de waardvogel uit het nest en daarvoor in de plaats komt het eigen ei.

Lees meer

Voedsel

Koekoeken eten voornamelijk rupsen, ook harige soorten. De harige rupsen zijn giftig en worden niet door andere vogels gegeten.

Lees meer

Verscholen in het riet

De camera staat bij een nest in een rietkraag in de Ooijpolder dat onderdeel is van de Gelderse Poort. Dit is een natuurgebied van Staatsbosbeheer.

Lees meer

 

Word actielid!

Aanmelden

Gratis magazine
Vogels dichterbij

Houdt u ook van vogels en natuur? Bestel dan ons magazine Vogels dichterbij. Vol met tips over vogels kijken en hoe u van uw tuin een vogelparadijs maakt.

Bestel gratis

Gezenderde koekoeken

Sinds 2011 is een aantal mannetjes koekoeken in Engeland door de British Trust for Ornithology (BTO) voorzien van minuscule satellietzendertjes. Er zijn op dit moment acht koekoeken online te volgen.

Tracking Cuckoos to Africa... and back again

De koekoek

Een boek met prachtige foto's en boeiende tekst over het bijzondere koekoekengedrag.
Een verrassend kijk- en leesboek voor jong en oud.
Verkrijgbaar in onze winkel en

in onze webshop

Het broedseizoen in vogelvlucht

februari
maart
april
koekoek legt ei in nest
mei
1e kuiken uit het ei?
juli

Kijk live en ontdek