naar vogelbescherming.nl Vogelbescherming Nederland - Samen voor vogels en natuur

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Huiszwaluw

Uitgevlogen

Slechtvalk

Uitgevlogen

Ooievaar

Uitgevlogen

Kauw

Uitgevlogen

Lepelaar

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Voedertafel

Geen broedsel

Havik

Alle Beleef de Lente camera's gaan op 29 september definitief uit.   *   Helaas heeft nog een jong kerkuiltje het niet gered   *   Onraad bij de kerkuil   *   Schoon en fris   *   Drukte op de tak

Havik

De havik camera' s staan uit. Helaas is de havik niet tot broeden gekomen op dit nest, dit seizoen. Bekijk de filmpjes en blogs van 2019

Lees meer

Bekendmaking prijsvraag...

Joy de Vos

18.04.19 De winnaar van de win-actie is bekend! Heb jij meegedaan? Lees dan snel verder om te kijken of je tot de gelukkig winnaar behoort en binnenkort met 5 vrienden en/of familieleden op pad gaat door het leefgebied van de havik en de zeearend!

Lees meer

Naar alle blogs & vlogs havik

Krijg (2-)wekelijks bijzondere, grappige, dramatische momenten per mail.

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Gaan de haviken nog terug komen?

Wij vinden het ook heel jammer, maar helaas lijkt het er niet meer op dat de haviken (of zeearenden) het nest dit jaar gaan gebruiken. In de blogs kun je hier meer over lezen.

 

Deze vraag is gesteld door Djanique.

Veelgestelde vragen over de havik

De havik is een krachtige roofvogel, gespecialiseerd in het overrompelen van vogels. De havik was in de jaren zestig nog beperkt tot grote, stille bosgebieden maar komt nu in heel Nederland voor.

Lees meer

Territoriaal

Groot nest hoog in de kroon van een loof- of naaldboom. Het nest kan jarenlang gebruikt worden.

Lees meer

Vogeljager

Vooral middelgrote vogels (duiven) maar ook kleinere (spreeuw) of veel grotere (kleine gans). Ook zoogdieren als konijn en eekhoorn.

Lees meer

Friesland

De havik broedt in Nationaal Park De Alde Feanen, één van de pronkjuwelen van natuurorganisatie It Fryske Gea. Dit laagveenmoeras kent een grote rijkdom aan natuur.

Lees meer

Samen onderzoeken

Samen met andere bezoekers de gedragingen van de havik observeren en onderzoeken is leerzaam. Wilt u meedoen? Bekijk hier hoe het werkt.

Meld u aan

Roofvogels zien vanaf het water

Plan vaarexcursie van It Fryske Gea in Nationaal Park De Alde Feanen, het gebied waar de havik en ook zeearend in Fryslân broedt. Een bijzondere belevenis.

meld je snel aan

Kijktip

Haviken zijn het hele jaar door te vinden in meer of minder bosrijke streken, in de winter ook in meer open land. De havik leeft verborgen; beste kansen om hem te zien is in vroege voorjaar met mooie thermiekluchten, als haviken boven het bos hoog in de lucht schroeven en baltsen.

Meer weetjes over vogels ontvangen?

Ontdek de Alde Feanen…

… en start je bezoek bij het bezoekerscentrum,. Aan de balie zijn vaar-, kano-, wandel- en fietsroutes verkrijgbaar. Of ga op pad met een natuurgids, er zijn excursies voor jong en oud!

Bezoek de website voor meer info