Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Huismus

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Jonge zeearend (2de KJ) oriënteert zich op een lunch (foto Andries Dijkstra, oktober 2021)

Door Andries Dijkstra

Zowel jager als aaseter …

Andries Dijkstra | maandag 11 april 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 418x

Tijdens het broeden hebben we al een aantal keren kunnen zien dat onze zeearend man ‘verse prooi’ naar het nest bracht. Wat we via de webcam niet kunnen zien is hoe de zeearenden hun prooi opsporen, vangen en doden.
De aanval wordt ingezet … maar …? (foto Andries Dijkstra, oktober 2021)

Jachttechnieken

Zeearenden hebben verschillende jachttechnieken. Vaak speuren ze vanaf een (hoge) uitkijkpost naar een geschikte prooi. Ziet de zeearend iets, dan probeert hij de prooi zo onopvallend mogelijk te naderen, om daarna met een onverwachte behendigheid toe te slaan.

Om watervogels zoals meerkoeten en eenden te bemachtigen, gebruikt de zeearend een andere techniek. Ze achtervolgen dan een enkele meerkoet of eend langdurig, totdat deze te uitgeput is om nog een keer onder te duiken of op te vliegen. Zo’n “gevecht”, als je het zo wilt noemen, kan soms wel een uur duren.

Vis weten ze te vangen door in een lage en lange glijvlucht bijvoorbeeld een, aan het wateroppervlak zwemmende (paaiende), brasem met de klauwen uit het water te grijpen.

Vastgrijpen

Het zijn echte ‘grijpdoders’, die hun prooi met de klauwen grijpen en doden. Instinctief maken hun klauwen een knellende beweging, waarbij de vlijmscherpe nagels van de achterste en de middenvoor teen diep in de prooi dringen en er dodelijke verwondingen worden toegebracht.
We zagen dat het tot nu toe door onze zeearend man gebrachte gevogelte (eend en meerkoet) in “onthoofde” staat op de nestrand werd gedeponeerd.

Aas

Naast ‘verse’ prooidieren, consumeren de zeearenden ook aas. Dit kan bestaan uit al dan niet op natuurlijke wijze overleden zoogdieren, vogels of vissen. Overigens een bijzonder nuttige functie voor een evenwichtig ecosysteem in de zomerpolders.
Het aas weten ze op te sporen door het maken van hoge, cirkelende zoekvluchten. Het zou mij overigens niet verbazen als de ‘kraaiachtigen’ daarbij soms een onbedoelde gidsfunctie hebben?!

Al doende leren ze …

De jonge en nog onervaren zeearenden eten vaak aas of een door hun ouders gevangen en gedode prooi. Naarmate hun jachttechniek verbetert, lukt het hen steeds beter om zelf ook vis te vangen en al dan niet succesvol te gaan jagen op grotere prooidieren zoals ganzen.
Maar, dit is een langdurig leerproces, waarvan ik vorig jaar oktober getuige mocht zijn. En ja, soms zit het mee, soms zit het tegen! Voor wie het mee of tegen zit is uiteraard afhankelijk of je op dat moment de jonge zeearend, dan wel de grauwe gans bent.

Die dag, de 14de oktober 2021, wist de grauwe gans met veel gespetter de aanval te pareren (foto Andries Dijkstra).

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Zeearend Alle Beleef de Lente blogs