Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Wintergasten

Roos Tol | woensdag 2 maart 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 416x

Met een schaatsende appelvink en koperwiek en met schitterende wintergasten is dit seizoen weer heel mooi begonnen! Bij het begin van de meteorologische lente, vandaag, bracht de nacht opnieuw een dun laagje ijs terwijl de dag open en zonnig een keur aan vogels verwelkomde.

Allereerst: meteorologische lente of astronomische lente?

De laatste begint als dag en nacht precies even lang zijn. Dat is dit jaar op 20 maart. Officieel eindigt de astronomische lente op 21 juni.
Gelukkig gaat Beleef de Lente dan nog even door!

De meteorologische lente duurt van 1 maart tot 1 juni. Dit is in 1780 zo bedacht door een van de eerste internationale weerorganisaties onder het motto “Meten is weten”.

Schaatsenrijders

Op dus deze eerste dag van de meteorologische lente was het in de vroege ochtend een genot om te kijken naar een schaatsende appelvink. De houtduif die wat later kwam, had minder moeite met het ijs en de rest van de dag was het een komen en gaan van vogels, waaronder enkele bijzondere wintergasten: keep, putter en koperwiek.
Deze prachtige vogels – kijk en vergelijk vooral eens rustig in bijvoorbeeld de Vogelgids die boven in het scherm (onder de naam van de webcam) staat - zijn bij ons even te gast – geniet ervan!
Ed heeft weer een prachtig clipje voor ons geplaatst (“Een koude start”.)

Overigens bestaat de kans dat ook het roodborstje dat hier graag baddert, binnenkort vertrekt en zijn plaats afstaat aan een ander roodborstje dat juist hier wil zijn voor lente en zomer.

Niet getreurd en lekker doortellen

Vooruitlopend op de Nationale Tuinvogeltelling konden we een tijdlang meekijken met de voedertafelcam die vandaag sluit. Ik keek vast op de verkeerde momenten, want ik zag enkel merels – héél veel merels - mezen en muizen, terwijl anderen er appelvink, staartmees en matkop waarnamen.

Voedertafelcam, merelnestcam en vijvercam bevinden zich op hetzelfde terrein. We mogen er zeker van zijn dat net als voorgaande jaren zich een grote diversiteit aan soorten bij de vijver zal vertonen, afkomstig uit deze omgeving.

We vinden het tof dat onze gasten in de chat weer volop benoemen wat er te zien is; met die waarnemingen worden de overzichten gemaakt net zoals vorig jaar. Afkorten mag. Pimpelmees = pm, koolmees km, maar een vink geen v en een merel geen m… Zie je of het een m (man) of v (vrouw) betreft, zet dan m of v achter de soortnaam. Dank!

Extra tip: gaat het je te snel? Je kan het beeld stilzetten. Linksonder zit een pauze-knop. Naast het icoontje voor geluid.


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Vijver Alle Beleef de Lente blogs