Van donsexplosies tot nestinpi..
01.08.23 Op zondagochtend 26 februari gingen de camera’s van Beleef de Lente aan, waarna we di..
Door
Roos Tol
Roos Tol | woensdag 2 maart 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 379x
Allereerst: meteorologische lente of astronomische lente?
De laatste begint als dag en nacht precies even lang zijn. Dat is dit jaar op 20 maart. Officieel eindigt de astronomische lente op 21 juni.
Gelukkig gaat Beleef de Lente dan nog even door!
De meteorologische lente duurt van 1 maart tot 1 juni. Dit is in 1780 zo bedacht door een van de eerste internationale weerorganisaties onder het motto “Meten is weten”.
Op dus deze eerste dag van de meteorologische lente was het in de vroege ochtend een genot om te kijken naar een schaatsende appelvink. De houtduif die wat later kwam, had minder moeite met het ijs en de rest van de dag was het een komen en gaan van vogels, waaronder enkele bijzondere wintergasten: keep, putter en koperwiek.
Deze prachtige vogels – kijk en vergelijk vooral eens rustig in bijvoorbeeld de Vogelgids die boven in het scherm (onder de naam van de webcam) staat - zijn bij ons even te gast – geniet ervan!
Ed heeft weer een prachtig clipje voor ons geplaatst (“Een koude start”.)
Overigens bestaat de kans dat ook het roodborstje dat hier graag baddert, binnenkort vertrekt en zijn plaats afstaat aan een ander roodborstje dat juist hier wil zijn voor lente en zomer.
Vooruitlopend op de Nationale Tuinvogeltelling konden we een tijdlang meekijken met de voedertafelcam die vandaag sluit. Ik keek vast op de verkeerde momenten, want ik zag enkel merels – héél veel merels - mezen en muizen, terwijl anderen er appelvink, staartmees en matkop waarnamen.
Voedertafelcam, merelnestcam en vijvercam bevinden zich op hetzelfde terrein. We mogen er zeker van zijn dat net als voorgaande jaren zich een grote diversiteit aan soorten bij de vijver zal vertonen, afkomstig uit deze omgeving.
We vinden het tof dat onze gasten in de chat weer volop benoemen wat er te zien is; met die waarnemingen worden de overzichten gemaakt net zoals vorig jaar. Afkorten mag. Pimpelmees = pm, koolmees km, maar een vink geen v en een merel geen m… Zie je of het een m (man) of v (vrouw) betreft, zet dan m of v achter de soortnaam. Dank!
Extra tip: gaat het je te snel? Je kan het beeld stilzetten. Linksonder zit een pauze-knop. Naast het icoontje voor geluid.
01.08.23 Op zondagochtend 26 februari gingen de camera’s van Beleef de Lente aan, waarna we di..
31.07.23 Het Beleef de Lente-seizoen is weer voorbij. Dit jaar stond de camera op een wel heel..
30.07.23 Vogels kijken. Het is heerlijk. En hoe geweldig dat we met de webcams van Beleef de L..