Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Merel

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Toon alle blogs & vlogs

Door Christ Grootzwagers
Natuurvereniging Ken en Geniet

Water

Christ Grootzwagers | donderdag 28 mei 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 796x

Water (H2O) komt in de natuur voor in de drie verschillende vormen: als vloeistof, als vaste stof en als gas. Bij kamertemperatuur is water een vloeistof zonder specifieke kleur en geur. Al het leven op aarde bestaat grotendeels uit en is afhankelijk van water. Water bedekt 71% van het aardoppervlak

Kringloop

Op onze wereldbol bestaat er een kringloop van water het zeewater verdampt, in de atmosfeer condenseert het en valt als neerslag weer neer. Rivieren voeren dit water weer terug naar zee, een gedeelte komt daarin terecht als grondwater. Zeewater wordt ook wel zout water genoemd, maar dat hebben jullie vast al weleens geproefd. Bij het verdampen van zeewater blijft het zout achter in zee, waardoor neerslag geen zout bevat, dit noemt men zoet water. Alleen aan de kust komt zout water soms voor, bij hevige winden, wil het zoute water soms meegevoerd worden. Kustbewoners weten daar alles van. De overgang tussen zoet water en zout water, dit heet de tijnaad, is niet altijd even duidelijk (bijvoorbeeld in rivieren met getijden), deze mengeling van zoet en zout water noemt men brak water. Vroeger was dit in Zeeland en de Biesbosch goed waar te nemen, aan onder andere de aparte flora.

Natte boel

Op onze aardbol komt ongeveer 1.400.000.000 km³ water voor. Hiervan bevindt 97% zich als zout water in oceanen en zeeën. De rest is onderverdeeld in zoet en zout grondwater (23.300.000 km³), ijs (24.000.000 km³), oppervlaktewater (meren en rivieren, 190.000 km³) en waterdamp in de atmosfeer (14.000 km³). De verhoudingen variëren enigszins door verschillende factoren, waaronder het klimaat. En dat laatste speelt ons parten, die enorme hoeveelheid ijs brokkelt meer en meer af. Ergens moet dat water blijven, dus de zeespiegel zal stijgen.

Ik voel nattigheid

Alle leven bestaat voor meer dan de helft uit water. Planten voor ongeveer tachtig procent. Dieren, waar wij in principe ook toe behoren, bestaan voor ongeveer zestig procent uit water, afhankelijk van leeftijd en geslacht. Planten op het land en dieren reageren op droge omstandigheden, planten laten simpelweg hun bladeren vallen. Dieren trekken zich terug een gaan in zomerslaap bij extreme droogte. Zo kunnen planten en dieren, in woestijnen waar het jaren niet kan regenen, tot tientallen jaren overleven. Een complex gebeuren waarbij ze hun stofwisseling volledig stil leggen. Ook veel plantenzaden kunnen jaren in de woestijnbodem overleven, om bij plotseling optredende neerslag massaal, en in korte tijd (binnen enkele dagen), tot achtereenvolgens ontkieming, groei en bloei te komen, de zogenaamde 'desert bloom' (woestijnbloei).

Ons vijvertje

Ons vijvertje is van een heel andere bron afhankelijk, namelijk de kraan. Toch kun je hier ook allerlei patronen zien. Als het iets droger is, zie je vaak andere vogels langs de rand. Is de plas net aangevuld, dan zie je sommige vogels terugdeinzen. Zo van wat is hier gebeurd. Echt van water afhankelijke beestjes hebben we ook al waargenomen, eerst de padden, later de bruine kikkers en nu de groene. Ja zelfs salamanders hebben we gezien en drinkende vleermuizen. Water het is onmisbaar, leven is zonder niet mogelijk.

Blauwe reiger eet prooi


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Vijver Alle Beleef de Lente blogs