Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Merel

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Toon alle blogs & vlogs

Van donsexplosies tot nestinpikkerij: Beleef de Lente was weer groots!

Louis van Oort | dinsdag 1 augustus 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 165x

Op zondagochtend 26 februari gingen de camera’s van Beleef de Lente aan, waarna we dik 5 maanden live konden meekijken in vogelnesten tijdens het broedseizoen. Goed voor 24/7 lief en leed, drama en hartverwarmende momenten. En spektakel, veel spektakel…
De aanvallen van de visarend op de Canadese ganzen behoorden tot de spectaculairste beelden ooit van Beleef de Lente

Verwend nest

Het 17e seizoen begon met de bosuil, die al sinds 9 februari op een ei zat. Bij dat ene ei bleef het. En omdat er dit seizoen aan muizen bepaald geen gebrek was, konden we gerust spreken van een door en door verwend uilskuiken. Een week voor het uitvliegen eind april werd het jong geringd, en daarbij bleek dat ‘ie 399 gram woog: een zeer weldoorvoede jonge bosuil.

 

Van donsballetjes tot reuzenjongen

Een andere vroege broeder is de zeearend. In het enorme nest in het Friese natuurgebied Alde Feanen werd 4 dagen nadat Beleef de Lente live was gegaan het eerste ei gelegd. Later volgde nog een tweede ei en net als vorig seizoen zagen we twee schattige donsballetjes in vier maanden tijd uitgroeien tot majestueuze roofvogels. Wat een verrijking voor het Nederlandse landschap zijn die zeearenden toch!

 

Donsexplosie

De kerkuilen waren er voor hun doen ook vroeg bij. Op 29 maart werd het eerste van zeven eieren gelegd, een echte zevenklapper dus. Alle eieren kwamen uit en opmerkelijk genoeg leken alle jongen het te gaan redden, totdat de jongste het na 2 weken onverwacht toch niet kon bolwerken tegen zijn broers en zussen. De overige zes groeiden echter gezond en wel op en dat leidde tot prachtige beelden. Sommige kijkers hadden het over een ‘donsexplosie’ of de ‘suikerspinnenclub’, terwijl de jonge uilen - toen ze eenmaal de kast hadden verlaten - vaak prachtig in full colour in de hooiberg te zien waren. Onvergetelijk!

 

Dartel kwartet

Bij de steenuilen was het spannend of ze een gezin zouden gaan stichten in de relatief nieuwe nestkast. De voortekenen waren gunstig in maart en op 4 april was daar het eerste van vier eieren. Ook deze kwamen allemaal uit en de kuikens groeiden uit tot een dartel kwartet jonge steenuiltjes, waar we nog weken plezier aan hebben beleefd. De komende jaren zitten we wel goed met deze kast.

 

Gemengde gevoelens

De prachtige nieuwe cameralocatie bij de ooievaars – in Nijetrijne, Friesland - leverde een nest met gemengde gevoelens op. Hoewel liefst vijf kuikens uitkwamen, stierven er daar door het koude en natte voorjaar drie van. De overige twee bleken echte survivors en vlogen uiteindelijk uit. Ook van deze locatie kunnen we in de volgende seizoenen veel moois verwachten.

 

Visarendsoap

Dat een nest niet altijd succesvol hoeft te zijn om de aandacht te trekken, bewees de visarend. Bij het inmiddels vertrouwde nest in de Biesbosch ontrolde zich een heuse soap. De man, die we kennen als stamvader van de in de Biesbosch broedende visarenden, was keurig op tijd terug op het nest. Maar hij wachtte tevergeefs op de terugkeer van zijn vrouw, terwijl een paar Canadese ganzen het nest probeerde in te pikken. Dit leverde de misschien wel spectaculairste beelden op uit de geschiedenis van Beleef de Lente. Met honderden indrukwekkende duikvluchten probeerde de visarend de ganzen van het nest te jagen. Maar met weinig succes, want de luid ‘honkende’ Canadezen bleven zitten waar ze zaten. Sterker nog, de vrouw slaagde erin 2 eieren te leggen. Maar karma is a bitch, want in de nachtelijke uren dook een boommarter op die er met de ganzeneieren vandoor ging. Aan het eind van de rit werd er door helemaal niemand gebroed in dit nest. Maar spannend was het!

 

Mislukt

In verschillende andere nesten ging het ook niet helemaal – of eigenlijk helemaal niet – goed. De vijf wit-met-rode-vlekken-eitjes van de koolmees werden koud toen het vrouwtje nooit meer terugkwam op het nest. Voor de twee verschillende paren slechtvalk was het verhaal niet beter: de eieren van het paar op het Rijksmuseum bleken niet in orde en werden door moe zelf opgepeuzeld. In de Mortel kwam het paar helemaal niet tot broeden. Hoewel de twee elkaar schaamteloos beminden, leverde het geen eieren op. De oorzaak ervan blijft onduidelijk.

 

Bouwvakker kraakt nest

Verder waren we wat teleurgesteld toen het boerenzwaluwnest gekraakt werd door een winterkoning. Gelukkig maakte die teleurstelling gauw plaats voor bewondering toen de winterkoning zich ontpopte tot een echte bouwvakker. Uiteindelijk werden er geen eieren gelegd maar zagen we wel live een schitterend nestje ontstaan.

 

Terrorbuizerd

En zoals het hoort bij het leven was er ook verdriet. Bijvoorbeeld toen een buizerd maar liefst twee scholeksterkuikens verorberde, het derde eenzaam achterlatend. Dit derde jong durfde zich een tijdje alleen ’s nachts te vertonen en ontsnapte zo aan de loerende buizerd, tot hij uiteindelijk groot genoeg was om van het dak te springen.

 

Push-ups

Gelukkig ging het vaker wél dan niet goed bij de Beleef de Lente-nesten. De merels brachten bijvoorbeeld in een handomdraai drie jongen groot, terwijl we ook drie gierzwaluwjongen zagen uitvliegen. Voor die tijd konden we genieten van complete workouts van de jonge gierzwaluwen, die echte push-ups op hun vleugelpunten lieten zien. Unieke beelden!

 

Drie verschillende nesten

Bij de boerenlandvogelcam in Polder Eemland zagen we liefst drie succesvolle nesten van drie weidevogelsoorten, die het overal in Nederland verder moeilijk hebben: achtereenvolgens kievit, grutto en scholekster. Daarnaast konden we genieten van fantastische beelden van talloze vogelsoorten die eten kwamen zoeken in een speciaal voor hen onder water gezet weiland (plas-dras) in deze polder.

 

Beeld én geluid

Tot slot was het van de eerste tot de laatste minuut voor iedere vogelaar feest bij de bosvijvercam. Hier zagen we dagelijks schitterende soorten als appelvink, kuifmees en bonte vliegenvanger komen badderen en drinken. Veel kijkers zetten deze camera de hele dag aan; niet alleen voor de fraaie beelden, maar ook voor de prachtige geluiden van de vele bosvogels.

Voorlopig zullen ze even wat anders op moeten zetten, want de camera’s gaan weer voor een half jaar offline. Gelukkig kan je alle clips nog terugkijken en weblogs teruglezen.

 

1,1 miljoen unieke bezoekers

En daarmee komt dus een eind aan seizoen 17 van Beleef de Lente. Een prachtig seizoen, waarbij in totaal liefst 34 jongen uitvlogen en waarbij we ruim 1,1 miljoen unieke bezoekers mochten begroeten. Na al die jaren is dit vogelwebcamproject van Vogelbescherming Nederland dus nog onverminderd populair.

Dat hebben we natuurlijk te danken aan al die fantastische vogelsoorten die hun intieme liefdes- en gezinsleven aan ons laten zien, maar ook aan het team van tachtig vrijwilligers dat zich jaar in jaar uit inzet om dit mogelijk te maken. Al die clipmakers, webloggers en moderators krijgen na dik 5 maanden ook eindelijk rust, zodat ze eind februari weer helemaal opgeladen zijn voor Beleef de Lente, seizoen 18!

 

Om het werk van Vogelbescherming te ondersteunen en Beleef de Lente mede mogelijk te maken, kan je altijd een Tikkie meehelpen. Graag zelfs!

 

Opnieuw groeiden twee piepkleine zeearendkuikens uit tot machtige roofvogels.

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Alle Beleef de Lente blogs