Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs
Ochtendgloren 6 april 2024 (foto Titia Bijwaard)

Door Titia Bijwaard

Relatieve rust

Titia Bijwaard | donderdag 18 april 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 72x

Verliefd, verloofd, getrouwd. Het was voor ons even wennen, zo’n vreemde vrouw, maar nu hoort Ma2 helemaal thuis op dit nest. Bovenop haar prachtige eieren, ondersteund door een trotse Pa! Even samen bijkomen van die enerverende paarvormingstijd en toekomstplannen maken voor de kuuks.
Pa en Ma2 knus samen (6 april 2024, foto Albert Westerhuis)

Verbouwing geslaagd

Ma2 heeft het nest wel eerst naar eigen smaak ingericht: een mooie diepe nestkom in een dikke laag zacht nestmateriaal. En de takkenrand kon volgens haar ook nog wel wat breder. Want na alle aanvallen op het nest heeft ze beseft dat veiligheid hier een hoge prioriteit heeft. Het is een robuust ooievaarsnest geworden.

Na tien jaar Ma is het boeiend om te zien dat ook bij ooievaars de smaken verschillen. Zijn het de moderne inzichten van een jongere generatie? Doordat Ma2 ongeringd is weten we niet hoe (on)ervaren ze is.

 

Maand voor moederschap

Gelukkig heeft Ma2 aan Pa een coachende partner die haar overal veilig doorheen loodst. Hij weet dat ze wat knuffels en aanmoediging kan gebruiken tijdens het leggen van de eieren. En hij is ook voorbereid op wat er komen gaat. Pa geeft Ma2 alle ruimte om voedsel te zoeken (foerageren) en op krachten te komen. Want het aanmaken en leggen van de eieren kost haar natuurlijk al veel energie, net als het broeden zelf.

Als verantwoordelijke Pa neemt hij met alle plezier het broeden van Ma2 over. Met zijn ervaring komt het vast wel goed! Daar moeten we als toekijkende lentebelevers maar op vertrouwen.

 

De meeste ooievaars zijn nu aan het broeden. De rust lijkt weergekeerd. Maar rondom het nest gebeurt nog genoeg: in onderstaand filmpje komen nog een paar andere ooievaars op bezoek en zien we Ma2 foerageren in het weiland onder het nest.

Rond het nest (5 t/m 13 april 2024, video Titia Bijwaard en Albert Westerhuis)


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs