Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Toon alle blogs & vlogs
Vogels vertrekken niet zonder sporen achter te laten © Gert Huijzers

Door Gwenaël Hanon

Op naar het verre zuiden

Gwenaël Hanon | maandag 18 juli 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 343x

De luchttemperatuur stijgt naar zomerse tropische waarden en dat is meestal ook het moment waarop het broedseizoen voor kustbroeders klaar is. De meeste vogels hebben het eiland al verlaten en maken zich klaar voor de grote trek zuidwaarts naar de Afrikaanse westkust. Een terugblik op dit seizoen:
Vogeldrukte boven Bliek, wie goed kijkt ziet de camera op de vogelkijkhut bevestigd © Ernst Schrijver

Eerste vestiging en bijzondere nieuwkomers

De afgelopen drie broedseizoenen op Bliek lieten een steigende lijn zien, het eiland werd steeds bekender en beter ontdekt door steeds meer kustbroeders. De kleine plevieren en kluten waren er weer snel bij en kwamen als eerste broeders aan om zich te vestigen op de kale stukken zand. Maar broedseizoen ‘22 begon echt spectaculair te worden bij de vestiging van enkele nieuwkomers, een fors aantal grote sterns (rond de 300 broedpaar) en zwartkopmeeuwen (ongeveer 150-200 broedpaar). Dit betekende een enorme drukte op het vogeleiland naast de al grote aantallen visdiefjes en kokmeeuwen die ook ieder jaar toenamen.

 

Live beeld

De grote sterns en zwartkopmeeuwen hebben zich helemaal achterin gevestigd en stonden te ver voor de camera om stabiel trillingsvrij beeld op te leveren, om die reden kon er geen prettig live beeld van de kolonie gedeeld worden. Daarom waren de kluten de eerste soort om van dichtbij te volgen, herkenbaar aan hun snuut. Dit leverde enkele weken vele leuke beelden op, van de wissel van de wacht tussen de ouders tot de klunzige pullen op hun steltpootjes. Toen de kluten en hun pullen uitgelopen waren (ze blijven niet op het nest), hebben we de camera ergens anders op gericht. Helaas stonden inmiddels ook de dwergsterns ver achterin en verdekt opgesteld tussen de vegetatie. We hebben de camera een tijdje gericht op de rand van kruidenvegetatie bij de kreek die dwars door Bliek loopt, daar stonden verdekt meerdere visdiefpullen klaar om met een grote mond de aangeleverde vis van hun ouders te verorberen. Alhoewel kustbroeders van een kaal eiland houden, zorgt een beetje lage vegetatie duidelijk voor de nodige bescherming van de pullen terwijl de ouders op zoek zijn naar voedsel. Na de visdieven leken de meeste broedende vogels klaar met broeden of waren de laatste broeders geheel overgroeid en niet te spotten in de kruidenvegetatie, die zo hard groeiende vanwege een zonnig voorjaar. De camera heeft nog heel kort op enkele plekken gericht gestaan waar jongen vogels te zien waren, badend in de baai of foeragerend in de kreek. Daar waren wel veel grote sterns en hun jongen te zien. Dat het niet goed afliep met grote sterns door de landelijke uitbraak van zeer pathogene variant van de vogelgriep is te lezen in deze blog.

 

Technische problemen

De oplettende kijker op Beleef de Lente is het niet ontgaan, de camera op Bliek was dit jaar vaker offline dan online. Helaas volgden de technische problemen elkaar op, allereerst uitgeputte accu’s die twee winters hebben doorgedraaid en er de brui aan gaven. De accumarkt was grotendeels uitverkocht wegens naweeën van corona en nieuwe accu’s waren dus iets lastiger om aan te komen. Vervolgens leek het systeem niet stabiel te werken door een DDoS aanval op de router waardoor de 4G-verbinding eruit lag, iets wat nu blijkbaar vaker gebeurt bij internetrouters door de politiek instabielere tijden in Oost-Europa. Dit verzint je niet, vogelcamera uit de lucht gehaald door Russen.. Na een software-update en extra beveiliging leek de camera even goed te draaien maar volgde enkele weken van instabiele verbinding die we nog steeds niet goed begrijpen. Het instabiele beeld was ook de reden dat de blogs uitbleven, want een verhaal schrijven zonder beeld is niet zo interessant.

 

En verder

Het eilandje Bliek kende een roerig een broedseizoen, met veel soorten die succesvol hebben gebroed maar helaas ook een dramatisch verhaal voor de grote sterns. We hopen dat het eilandje een plek kan blijven bieden aan Nederlandse populatie grote sterns, er zullen vele jaren nodig zijn voor het herstel van deze klap. Desalniettemin zorgde de grote diversiteit aan vogelsoorten op het eiland voor leuke interacties, kijk vooral even terug bij de video’s op Beleef de Lente. Als je tijd hebt en in de buurt bent is het zeker de moeite waard om er even langs te varen, met een eigen of gehuurde boot of kano kun je veilig aanleggen bij de vogelkijkhut.


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Bliek Alle Beleef de Lente blogs