Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Gladiolen

Wim van Nee, STORK | zondag 5 juli 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 812x

‘Wat vlied’ of bezwijk’. Dit zijn de eerste vier woorden van een lied dat ik op de lagere school moest leren. Van de betekenis had ik toen in de jaren ’60 geen idee, maar het moest wel iets plechtigs of belangrijks zijn.
De allereerste vlucht

En als je iedere week braaf de woorden van de versjes kon reproduceren, dan werd je op je rapport beloond: Versje 10.

Vlieden

In de vogelwereld kom je het ook tegen, namelijk in het woord nestvlieder. Vlieder is afkomstig van het werkwoord vlieden. Het betekent zoiets als: Snel trachten weg te komen, ofwel vluchten.
Nestvlieders zijn vogels die direct na het uitkomen het nest verlaten. Ze komen er niet meer op terug, want dat is niet meer veilig genoeg. Of ze kúnnen niet meer terug, zoals de jonge nijlganzen. Het nest is te hoog en bovendien moeten de kleinen zelf hun voedsel vinden. Ze zijn gevlucht van het nest, dat hun veilige plekje was. Ik dacht er weer aan toen ik afgelopen week boven de weg een nerveuze kievit zag vliegen en roepen. Dichterbij gekomen zag ik waarom. Op de weg liepen twee kievitskuikens over de middenstreep. Kansloos in het drukke verkeer, de keerzijde van het nestvlieder zijn.

Blijven

De tegenhanger van nestvlieder is nestblijver. Dat is van toepassing op ooievaars, de jongen zijn ultieme nestblijvers. Ze blijven bijna tien weken op het nest en zijn volledig afhankelijk van hun ouders. Er zijn niet zoveel vogelsoorten waarbij deze periode zo lang duurt. En als ze dan eenmaal hun eerste rondje hebben gevlogen, dan keren ze steeds weer terug op het nest. We hebben dit afgelopen week geweldig kunnen zien gebeuren op het gemeentehuis van Gennep. Soms blijven ze een nacht weg en dat is best spannend. Met een beetje geluk, zitten ze dan op een nest in de buurt waar toevallig ook jongen op zitten.
Uitvliegen is ook de eerste gevaarlijke onderneming. Zonder enige vlieg- en landingservaring kan het fout aflopen in het drukke en volle Nederlandse landschap. Niet-uitvliegen kan natuurlijk ook niet. De jongen moéten de deur uit om het allemaal zelf te doen. Als ze na elf weken nóg niet gevlogen hebben, dan gaan bij ons de alarmbellen voorzichtig rinkelen. Dit duurt te lang, er is iets aan de hand. Zijn ze te zwaar, hebben ze een aangeboren afwijking, is er iets mis met de vleugels? Een terugkerend fenomeen.

'Wat vlied’ of bezwijk’ ... Als ik daar over nadenk, dan moet het wel haast gaan over de jonge nijlganzen die uit het hoge nest moeten springen, in de hoop dat ze ongeschonden beneden komen.

Vlieden of bezwijken, de dood of de gladiolen.

 

Wim van Nee
STORK

 

Geniet u ook zo van Beleef de Lente?
Help mee, een tikkie voor de vogels

De BDL-nijlganzen, sprong in het diepe

STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs