Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Fabeltjes

Wim van Nee, STORK | zaterdag 17 juni 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 189x

Ik heb me voorgenomen, om te schrijven over iets, waar we het nog niet over hebben gehad. Bijvoorbeeld over …
Bever en wolf

En nu weet ik het even niet. Wat hebben we het over veel dingen al wél gehad. Maar dan word je weer getriggerd door een onverwachte vraag of door een verkeerde veronderstelling, die in het nieuws verschijnt. Bijvoorbeeld dat ooievaars door het herintroductieproject hun trekdrang zouden hebben verloren. Dan denk ik: Hoe komt men daarbij? Ooievaars zijn hun trekdrang helemaal niet kwijtgeraakt. Er gaan zelfs meer ooievaars op trek dan ooit (zie ook Wintertelling 2023).
Een andere hardnekkige kennen jullie. Die gaat natuurlijk over ooievaars en weidevogels, maar daar hebben we het al over gehad (Het perspectief, 6 juni).
En zo komt er steeds weer ongenuanceerde informatie de wereld in.

Kato

Dat brengt me bij de fabeltjeskrant.
Het was echt een geweldig kinderprogramma, maar met een subtiele link naar de landelijke politiek. Zo genoot jong en oud ervan. De eerste serie was van 1968 tot 1972 op de televisie en dat was precies de tijd dat de ooievaar was verdwenen uit Nederland. De enige Nederlandse ooievaar van toen was voor iedereen Juffrouw Ooievaar, Kato voor intimi. Maar er woonden nog meer uitgestorven dieren in het grote dierenbos. De gentleman Crox de Raaf, de altijd klussende Ed en Willem Bever en de vreedzame en emotionele Bor de Wolf. Alle vier zijn ze inmiddels succesvol terug in de Nederlandse natuur, al dan niet met menselijk hulp. En alle vier kunnen ze rekenen op kritische geluiden.

Dick en Kester

Toch zijn er veel lichtpuntjes. De ooievaar kan ook rekenen op enthousiasme. Misschien kennen jullie het boek Ooievaars in Nederland. In 1982 kwam het boek uit en het werd een monument. Eén van de schrijvers van dat boek is Dick Jonkers. Jullie kennen hem mogelijk als vogelkenner en als voormalig bestuurslid en medeoprichter van Stork. Dick is nog altijd nauw betrokken bij de ooievaar en bij Stork.

En nu, veertig jaar later, is er een nieuw ooievaarsboek verschenen.
Journalist en auteur Kester Freriks is in de ban van de ooievaar. Een broedgeval op eigen erf in Friesland heeft dat verder aangewakkerd. De vogel fascineert hem zo, dat hij op zoek is gegaan naar het verhaal en de mensen erachter. Zo kwam hij terecht bij de roots van herintroductie in Zwitserland en het vervolg in Nederland. Hij volgde de ooievaar van het sombere verleden tot het succesvolle heden en werpt een blik op de toekomst.  Alles is samengekomen in een nieuw monument met de alles dekkende naam De Ooievaar.
Ik zeg: lezen!

En zo heb ik toch iets gevonden waar we het niet over hadden gehad.

 

Wim van Nee
Stork

 


STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs