Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Merel

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Blauwe reiger / Shutterstock

Even voorstellen: de blauwe reiger

Ooit verborgen levend

Het is nauwelijks voor te stellen dat blauwe reigers vroeger schuwe vogels waren. Verborgen leidden ze hun leven. Tegenwoordig zijn blauwe reigers in en om elke stad te vinden en bezoeken ze vrijwel iedere tuin met een vijver op regelmatige basis. Blauwe reigers zijn echte sloot-food specialisten, maar vullen hun menu ook graag aan met mollen, muizen en grote insecten zoals sprinkhanen. Vis is echter vrijwel altijd het hoofdbestanddeel van hun eten.
Blauwe reiger / Elwin van der Kolk Blauwe reiger / Elwin van der Kolk

Reiger in het kort

Leefgebied: Overal waar ondiep water voorhanden is dat in voldoende voedsel voorziet. Om te broeden zijn bomen onmisbaar, daar waar de combinatie te vinden is zijn blauwe reigers nooit ver weg.
Voedsel: gevarieerd menu, maar vooral vis (ook rivierkreeft, salamanders en kikkers, mollen, muizen en afval).
Aantal: 11.100-11.500 broedparen in 2015
Broedtijd: februari-mei
Aantal eieren: 4-6
Aantal legsels: 1
Broedduur: 23-28 dagen

Nest

De blauwe reiger broedt van februari tot en met mei, meestal in slordige kolonies in bomen, maar steeds vaker ook solitair. De voorkeur gaat uit naar plekken waar rovers moeilijk bij komen; eilandjes in een vijver of plas bijvoorbeeld.

Het nest bestaat uit takken, soms aangevuld met riet en waterplanten. Het vrouwtje maakt het nest, het mannetje voert de bouwmaterialen aan. Het nest wordt vaak meerdere jaren gebruikt (maar soms door een roofvogel gekraakt).

Legt meestal 4-6 bleek-blauwgroene eieren, die in 23 tot 28 dagen worden uitgebroed. Anderhalve maand later zijn de jongen vliegvlug. Maar ze blijven vervolgens nog 10 tot 20 dagen op en bij het nest.

Blauwe reiger / Hans Peeters Blauwe reiger / Hans Peeters

Voedsel

Blauwe reigers eten alles dat zij in ondiep water (zoet, brak en zelfs zout) kunnen vinden: kleine en grotere vissoorten, rivierkreeft (tegenwoordig zijn dat allemaal exotische soorten), salamanders en kikkers. Ook mollen en muizen als deze te pakken zijn. In Amsterdam en andere steden ook afval.

Blauwe reiger / Shutterstock Blauwe reiger / Shutterstock

Locatie

Vroeger lag landgoed Frankendael buiten de stad, nu is het een druk stadspark aan de Amsterdamse Middenweg. Het park telt zo'n 35 soorten broedvogels waaronder een reigerkolonie.

De eerste reiger zat er in 1910. Toen werden er twee nesten gemeld door Eli Heimans. Die werden nog gedood omdat men vreesde voor een kolonie. Via een flink aantal tussenstappen via Oosterpark en Oude Oosterbegraafplaats wisten de reigers toch een plek te veroveren. Na tijden met al gauw 150 paar, zitten er nu zo'n 30 à 40 paar.

Trouw publiceerde enige tijd geleden een mooi artikel over de vogels in Frankendael. En lees ook het blog van Frank van Groen over de geschiedenis van de reigers in park Frankendael.

Blauwe reiger / Shutterstock Blauwe reiger / Shutterstock

Meer weten en helpen?

Meer weten: