Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Toon alle blogs & vlogs
Zeg kleine ooievaar, wat vlieg je ver

Door Arda van der Lee
STORK

Route du soleil

Arda van der Lee, STORK | donderdag 12 juli 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 759x

Komende weken gaan veel van ons naar het zuiden. Zo rond eind augustus gevolgd door onze jonge ooievaars. In principe gaan alle gezonde jonge ooievaars het eerste jaar op trek, in grote groepen, zonder dat er oudere ooievaars bij zijn. Deze drang ligt nog steeds opgeslagen in hun genen.
copyright STORK

Hun overwinteringsgebieden liggen in Zuid-Europa en West-Afrika. Het lijkt erop dat een deel van de vogels onderweg bij ooievaarsstations of bij andere introductieprojecten blijft hangen. Ook zijn Spaanse vuilnisbelten in de winter in trek bij onze ooievaars. De ooievaars die Afrika bereiken, overwinteren in West-Afrika, ten zuiden van de Sahara, met name in het stroomgebied van de Niger.

Kent u het prentenboek: Zeg kleine ooievaar, wat vlieg je ver? Leuk om (voor) te lezen. 

Oost of west?

Tegenwoordig volgen ze de westelijke route via Gibraltar. Daar maken ze met behulp van thermiek de oversteek naar Afrika. Vroeger werd de oostelijke route gevolgd en sommige ooievaars staken zelfs via Italië de Middellandse Zee over.  Dit weten we dankzij terugmeldingen van geringde ooievaars. Op onze website is met de gegevens van 100 jaar ringonderzoek de verschuiving van de trekroute mooi in beeld gebracht.

Gaat ie wel of gaat ie niet?

Volwassen ooievaars zijn behoorlijk opportunistisch en maken gebruik van makkelijk te vinden voedsel, bijvoorbeeld bij particulieren, in dierentuinen en bij ooievaarsstations. In zachte winters kunnen ooievaars zelf redelijk gemakkelijk voedsel bemachtigen.
Er zijn ooievaars die in de zomer gebruik maken van plekken waar wordt bijgevoerd en wel op trek gaan. Er zijn er ook die in de broedperiode onafhankelijk zijn van bijvoeren en vervolgens in Nederland overwinteren. Er zijn zelfs ooievaars die het ene jaar wel op trek gaan en het andere jaar niet. Waar ooievaars de ′keus′ op baseren om wel of niet op trek te gaan, is niet bekend. Het heeft ongetwijfeld iets met het voedselaanbod te maken, maar er zijn vast ook andere factoren in het spel.


STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs