naar vogelbescherming.nl Vogelbescherming Nederland - Samen voor vogels en natuur

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Huiszwaluw

Uitgevlogen

Slechtvalk

Uitgevlogen

Ooievaar

Uitgevlogen

Kauw

Uitgevlogen

Lepelaar

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Voedertafel

Geen broedsel

Havik

Alle Beleef de Lente camera's gaan op 29 september definitief uit.   *   Helaas heeft nog een jong kerkuiltje het niet gered   *   Onraad bij de kerkuil   *   Schoon en fris   *   Drukte op de tak

Veelgestelde vragen

Heeft u een vraag over een van de Beleef de Lente vogelsoorten, die hier niet
beantwoord wordt? Stel hem op de webpagina van die soort (naast het live beeld).

Havik

Vogels hebben net als mensen een evenwichtsorgaan. Deze bestaan ook uit 3 verschillende buisjes met vloeistoffen.

Er is zelfs onderzoek naar gedaan naar de evenwichtsorgaan bij een vogel. Als je google op Reinhold Necker, Een blik op de wereld dan staat daar een klein stukje over. Als je alleen op naam van de onderzoeker zoekt, kom je nog meer tegen.

Vogels zijn wel gewend aan het schommelen van het nest en zullen daarom niet zo snel last ervan hebben.

Buiten de Havik en de Zeearend zien we veel andere soorten vogels. Ook horen we we veel soorten.

Welke soorten hebben we gezien:

Havik, Zeearend, Buizerd, Koolmees, Boomklever, Boomkruiper, Gaai, Pimpelmees, Winterkoning, Roodborstje, Goudhaan, Grote Bonte Specht, Vink, Ransuil, Goudvink, Zanglijster, Keep

Welke soorten hebben we gehoord, maar niet gezien:

Meerkoet, Grauwe Gans, Dodaars, Brandgans, Scholekster, Wilde Eend, Zanglijster, Merel, Tjiftjaf, Koperwiek, Kokmeeuw, Zwartkop

Hierbij de link:

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1GM3PyZEa8vz_ZEwq9SKKR-NuVbz1xisGrSq8gvULbuI/edit#gid=70442620

Je kan deze kopiëren en plakken.

Zeearenden broeden een keer per jaar. Tussen februari en april begint de Zeearend meestal te broeden. Broeden duurt rond de 38 dagen per ei, verzorgen tot ze echt zelfstandig zijn kan ruim 3 a 4 maanden duren.

Het is niet echt wit, maar eerder kleurloos en enigzins doorzichtig, het pigment komt iets later en dan krijgen de dieren ook een echte kleur. Vergelijk het met de huidskleur van een donkere baby die is in de eerste dagen ook blank waarna het pigment gevormd word en de uiteindelijke huidskleur zichtbaar word.

Nu het waarom, het kuiken hoeft nog geen schutskleur te hebben op het moment dat het uit het ei komt omdat het dan nog beschermd word door de moeder en de omgeving van het nest. De natuur maakt niets aan wat niet nodig is, om zo zuinig als mogelijk met de beschikbare energie om te gaan vooral in de ontwikkeling van eicel naar kuiken (in dit geval) is het dus niet noodzakelijk voor de soort om de pigmenten aan te maken in de allerjongste levensfase. Pigmenten zijn dan ook die bouwstoffen die erg veel energie kosten in de ontwikkeling.

 

Haviken overrompelen de prooi meestal in de lucht, nemen ze dan mee naar een plekje om ze rustig op te eten. Dit jaar hebben we ook een camera op de plukplaats en hopen natuurlijk dat we ze hier veel gaan zien.

Haviken worden net als Slechtvalken ook gebruikt voor de jacht. Een valkenier jaagt met een getrainde roofvogel op prooien, waarbij gebruik wordt gemaakt van de natuurlijke jachtdrift van de vogel.

In Nederland mag, zoals vermeld in de Wet Natuurbescherming, alleen met de Havik en de Slechtvalk worden gejaagd.

 

De Havik eet wat er is in het gebied waar hij woont voorradig is. Dat kan een gansje zijn, spreeuw, duif een kleine watervogel. Maar hij lust ook wel een konijn en zelfs een eekhoorn.