naar vogelbescherming.nl Vogelbescherming Nederland - Samen voor vogels en natuur

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Lepelaar

Live

Koolmees

Live

Bosuil

Live

Zeearend

Live

Torenvalk

Live

Kauw

Live

Merel

Derde ei bij de steenuilen!   *   Derde ei bij de torenvalk!   *   Gaat de nijlgans broeden in het arendsnest?   *   Vijfde ei bij de ooievaars!   *   Vierde ei bij de merel!

Veelgestelde vragen

Heeft u een vraag over een van de Beleef de Lente vogelsoorten, die hier niet
beantwoord wordt? Stel hem op de webpagina van die soort (naast het live beeld).

Havik

Vogels hebben net als mensen een evenwichtsorgaan. Deze bestaan ook uit 3 verschillende buisjes met vloeistoffen.

Er is zelfs onderzoek naar gedaan naar de evenwichtsorgaan bij een vogel. Als je google op Reinhold Necker, Een blik op de wereld dan staat daar een klein stukje over. Als je alleen op naam van de onderzoeker zoekt, kom je nog meer tegen.

Vogels zijn wel gewend aan het schommelen van het nest en zullen daarom niet zo snel last ervan hebben.

Hierbij de link:

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1GM3PyZEa8vz_ZEwq9SKKR-NuVbz1xisGrSq8gvULbuI/edit#gid=70442620

Je kan deze kopiëren en plakken.

Het is niet echt wit, maar eerder kleurloos en enigzins doorzichtig, het pigment komt iets later en dan krijgen de dieren ook een echte kleur. Vergelijk het met de huidskleur van een donkere baby die is in de eerste dagen ook blank waarna het pigment gevormd word en de uiteindelijke huidskleur zichtbaar word.

Nu het waarom, het kuiken hoeft nog geen schutskleur te hebben op het moment dat het uit het ei komt omdat het dan nog beschermd word door de moeder en de omgeving van het nest. De natuur maakt niets aan wat niet nodig is, om zo zuinig als mogelijk met de beschikbare energie om te gaan vooral in de ontwikkeling van eicel naar kuiken (in dit geval) is het dus niet noodzakelijk voor de soort om de pigmenten aan te maken in de allerjongste levensfase. Pigmenten zijn dan ook die bouwstoffen die erg veel energie kosten in de ontwikkeling.

 

Haviken overrompelen de prooi meestal in de lucht, nemen ze dan mee naar een plekje om ze rustig op te eten. Dit jaar hebben we ook een camera op de plukplaats en hopen natuurlijk dat we ze hier veel gaan zien.

Haviken worden net als Slechtvalken ook gebruikt voor de jacht. Een valkenier jaagt met een getrainde roofvogel op prooien, waarbij gebruik wordt gemaakt van de natuurlijke jachtdrift van de vogel.

In Nederland mag, zoals vermeld in de Wet Natuurbescherming, alleen met de Havik en de Slechtvalk worden gejaagd.

 

De Havik eet wat er is in het gebied waar hij woont voorradig is. Dat kan een gansje zijn, spreeuw, duif een kleine watervogel. Maar hij lust ook wel een konijn en zelfs een eekhoorn.