naar vogelbescherming.nl Vogelbescherming Nederland - Samen voor vogels en natuur

Uitgevlogen

Ooievaar

Uitgevlogen

Havik

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Slechtvalk

Uitgevlogen

Groene specht

Uitgevlogen

Kauw

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Kerkuil

Geen broedsel

Koolmees

Geen broedsel

IJsvogel

Geen broedsel

Zeearend

Beleef de Lente 2019 start op 17 februari   *   Werk mee aan Beleef de Lente 2019, word vrijwilliger   *   Live beelden staan uit, bekijk de videoclips en blogs!   *   Genoten van Beleef de Lente 2018? Sms BEDANKT naar 4333 en steun ons eenmalig met 3 euro   *   Seizoensfilmpje van de HAVIK staat online

Veelgestelde vragen

Heeft u een vraag over een van de Beleef de Lente vogelsoorten, die hier niet
beantwoord wordt? Stel hem op de webpagina van die soort (naast het live beeld).

Havik

Vogelbescherming NL investeert elke lente weer in het plaatsen van webcams en het streamen van livebeelden. Zo kunnen we mensen mee laten genieten van het wel en wee van onze broedvogels. Jaarlijks genieten een miljoen mensen van de beelden en daar zijn we trots op.

Wilt u ons helpen Beleef de Lente mogelijk te maken? Sms BEDANKT naar 4333 en steun Vogelbescherming eenmalig met 3 euro. Of maak eenmalige gift over op bankrekening NL44 INGB 00 00 65 65 00 o.v.v. ‘donatie Beleef de Lente’. 

Nadat kuuk is uitgevlogen blijven de ouders nog 80 tot 90 dagen kuuk begeleiden, daarna gaat de familie uit elkaar en ieder zijn eigen weg. Het kan zijn dat ze in de buurt van de ouders blijft, maar ook dat ze verder weg haar leven voortzet.

 

Het probleem ligt bij veranderd beleid van Chrome en andere browsers, waardoor de werking van de browsers is veranderd. om de livebeelden weer te zien moet u de cache legen en cookies verwijderen of een andere browser gebruiken (bijv. IE). Hoe u caches leegt vindt u hier: https://support.google.com/accounts/answer/32050?hl=nl&co=GENIE.Platform%3DDeskop.

Mocht u na het verwijderen toch geen beeld hebben vul dat dit formulier in: https://bit.ly/2Iy0c3M

Het is doorgaans wel te zien is of het een M of V is. En dat is hoe groot is het is tegenover de ouders. Je kan het dus een beetje vergelijken als M of V naast het kuuk staat voordat deze gaat uitvliegen.

Het is niet echt wit, maar eerder kleurloos en enigzins doorzichtig, het pigment komt iets later en dan krijgen de dieren ook een echte kleur. Vergelijk het met de huidskleur van een donkere baby die is in de eerste dagen ook blank waarna het pigment gevormd word en de uiteindelijke huidskleur zichtbaar word.

Nu het waarom, het kuiken hoeft nog geen schutskleur te hebben op het moment dat het uit het ei komt omdat het dan nog beschermd word door de moeder en de omgeving van het nest. De natuur maakt niets aan wat niet nodig is, om zo zuinig als mogelijk met de beschikbare energie om te gaan vooral in de ontwikkeling van eicel naar kuiken (in dit geval) is het dus niet noodzakelijk voor de soort om de pigmenten aan te maken in de allerjongste levensfase. Pigmenten zijn dan ook die bouwstoffen die erg veel energie kosten in de ontwikkeling.

 

De vogels (en andere dieren) die we horen via de cam zijn er aardig wat. Onze experts en chatters hebben in ieder geval gehoord:

Pimpelmees, Fitis, Tjiftaf, Boomkruiper, Meerkoet, Meerkikker, Grote bonte Specht, Koolmees, Kokmeeuw, Grauwe Gans, Nijlgans, Vink, Zeearend, Dodaars, Roodborst, Merel, Winterkoning, Zwarte Kraai, Koekoek, Wielewaal, Zanglijster, Buizerd, Zwartkop, Gaai.

De Boomkruiper is altijd dicht bij de cam te horen. Die heeft waarschijnlijk een nest in of bij het Haviknest.

Havikken overrompelen de prooi meestal in de lucht, nemen ze dan mee naar een plekje om ze rustig op te eten.

Op de Beleef de Lente website ervaren bezoekers soms problemen van technische aard: ze zien geen live beelden, horen geen geluid, of het beeld valt steeds weg. Omdat niet precies duidelijk is wat er aan de hand is, willen we de problemen graag inventariseren. Daarom vragen we je om de onderstaande enquête in te vullen en te verzenden. 

Klik hier voor de enquête

Haviken worden net als Slechtvalken ook nu nog gebruikt voor de jacht. Een valkenier jaagt met een getrainde roofvogel op prooien, waarbij gebruik wordt gemaakt van de natuurlijke jachtdrift van de vogel.

In Nederland mag, zoals vermeld in de Wet Natuurbescherming, alleen met de havik en de slechtvalk worden gejaagd.

 

 

Normaal gesproken is er geen wissel tijdens het broeden op het nest. Zodra v Havik echt gaat broeden, zal de man voor het voedsel zorgen.