Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Wachten

Wim van Nee, STORK | zondag 5 april 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 766x

Het wachten is begonnen, wachten tot het eerste leven vanuit de eieren zich aandient. En dat in een wereld wacht op het einde van de crisis die ons allemaal raakt. We richten onze blik op de ooievaars in Gennep. Zij leiden de aandacht af van het andere wachten.

Kauwtjes

Bij het nest verschijnen af en toe kauwtjes, die heel listig proberen wat nestmateriaal te roven. Soms gaan kauwtjes een stapje verder, dan bouwen ze hun eigen nest in een ooievaarsnest. Niet bovenop, maar in de zijkant. Dat lukt vooral goed in oudere nesten, waar de takkenbos zo hoog is, dat het de kauwtjes zonder problemen lukt om er een holte in te vinden of maken. 

 

Bescherming

Huismussen doen dat soms ook. Best slim eigenlijk, want van de ooievaars boven hun koppies, gaat bescherming uit. Bijna geen enkele nestrover waagt zich in de buurt van het ooievaarsnest. Ooievaars zijn zo groot en hebben zo’n indrukwekkende snavel, dat aanvallers wel uitkijken. Daar profiteren de mussen ten volle van, maar toch moeten ze oppassen. Ze zijn wel veilig, maar hun beschermers denken daar anders over als de gelegenheid zich voordoet. Als een mus bij thuiskomst niet goed oplet, dan kan de beschermende snavel ook een val zijn, waarin gemakkelijk een mus past...

 

Wonder

In de eieren voltrekt zich intussen een wonder. De kleine kiem groeit langzaam uit tot een ooievaarskuiken. In het ei zit precies voldoende voedsel om dit proces te volbrengen. Wanneer het voedsel op is, dan is het kuiken klaar om het krappe ei te verruilen voor de wijde wereld.

Nog een kleine drie weken wachten …

 

Wim van Nee
STORK

 

 


STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs