Beleef de Lente 2024: veel reg..
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
Door
Meino Zondervan
It Fryske Gea
Meino Zondervan, It Fryske Gea | maandag 13 april 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 819x
Als je op de afbeelding van de zeearend-webcam klikt kom je bedrogen uit. Die zitten op het moment stevig op de eieren zo’n drie kilometer verder van de lens. De man zit op wacht. Als er bijvoorbeeld een buizerd in de buurt dreigt te komen is de log uitziende grote arend er als de kippen bij en verjaagt de buizerd. Dat levert spectaculaire luchtgevechten op.
De buizerd en havik zijn ook niet meer voor de lens te zien. De havik is echter wel dichtbij! Ze zijn in de buurt van het oude, uit de boom gewaaide, zeearend-nest van vorig seizoen. Op het moment van schrijven hebben ze drie eieren. Dit is waargenomen met een camera op een telescoopstok door havik-onderzoekers. We zijn erg blij met deze samenwerking en dit krijgt nog een mooi vervolg in de loop van deze week.
We hebben op het moment te maken met de nijlgans voor de lens. Prachtig dat er nog steeds beleving is, maar daar blijft het niet bij. Er worden volop eieren gelegd. Niet door één, maar door twee dames. Hebben we te maken met polygamie? Het levert in ieder geval een hoop gekakel, geworstel en verjaagpartijen op. Dame nummer één plopt er een paar eieren uit en verstopt ze bij het verlaten van het nest. En ook dame nummer twee komt langs, plopt er een ei uit, waarna ze weer afnokt. Dame nummer één daarentegen vertikt het om ook dat ei te bedekken. Een interessante ontwikkeling, waar we graag meer vanaf zouden weten.
Daar gaan we waarschijnlijk niet achter komen, want de volgende interessante ontwikkeling is alweer gaande. Het houdt niet op met het gekkenhuis. Het is de steenmarter die voor de lens verschijnt. Eieren staan hoog op het menu van deze opportunist met zijn bleke neus. Ze komt haast dagelijks haar portie ei halen. Tenminste dat wordt geprobeerd, want het slaagt vaker niet dan wel. Steeds glipt het ei weer uit de bek. Met een luide plof spat het ei uiteen op de grond, te horen via de nieuwe positie van camera twee. Dikke sufferd, dikke verspilling. Geen gewin, voor niemand. Hoewel… de voyeurs smullen er zeker van en dat levert achter de schermen in de Whatsappgroep en chatroom weer een hoop ‘gekakel’ op.
Een zij? Het zou zomaar kunnen. Moeder steenmarter zorgt gedurende drie maanden in haar eentje voor de jongen. De solitair levende steenmarter heeft een territorium van 80-700 hectare. Zowel de man als de vrouw. In de zomer is een vrouwtje gedurende tien dagen loops. In de zomerperiode is het ranstijd (paartijd) en wordt ze gedekt door meerdere mannetjes om de slaagkans op nakomelingen te vergroten. Na een verlengde draagtijd van negen maanden is maart-april de tijd om één à vier jongen te werpen. Ze worden twee maanden gezoogd en vanaf zes weken krijgen ze ook vast voedsel. Zou ze de nijlgans eieren nu nog voor eigen consumptie gebruiken?
Maar nu de grote vraag: hoe komt de marter in godsnaam langs die dubbele anti-marterkraag in de boom? Niet alleen is de positie van camera twee verplaatst. Er zijn ook extra trapcam’s door It Fryske Gea geplaatst om het mysterie zichtbaar te maken. Er is inmiddels duidelijkheid. Niets is deze acrobaten teveel. Ze kruipen door gaten van vijf a zes cm. Zo ook hier loopt de marter met speels gemak gewoon over de dubbele kraag heen. Zeearend, havik, buizerd, nijlgans, steenmarter… het is een bizar seizoen. Fantastisch, wat een gekkenhuis met die beestenboel, zowel voor als achter de lens!
It Fryske Gea is de provinciale vereniging voor natuurbescherming in Fryslân. We hebben als doel de bescherming, het behoud en ontwikkeling van natuur, landschap en cultureel erfgoed. Op het moment beheren we meer dan 60 verschillende natuurgebieden met een totale oppervlakte van 20.000 hectare. Dit doen we niet alleen. We worden gesteund door 37.000 leden! Bezoek de website van It Fryske Gea
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
17.07.24 Wie had gedacht dat de haiku challenge zo'n succes zou worden? Ik zeker niet. Het hee..
17.07.24 Het kerkuilenseizoen van Beleef de Lente 2024 zit erop. Of zoals ze in de Achterhoek ..