Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Pimpelmees

Live

Gierzwaluw

Live

Torenvalk

Live

Scholekster

Live

Merel

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Bliek

Binnenkort

Gekraagde roodstaart

Geen broedsel

Bosuil

Toon alle blogs & vlogs

Voer voor vogelaars

Roos Tol | zondag 31 maart 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 670x

Zoo grof de aenmerklyke verwoefting die zij aenrechten, dat 'in fommige ftreeken de boeren gelast worden, huis voor huis, ieder zooveel of zooveel ftuks Musfenkoppen te moeten leveren'.

Bij de webcam van de kauw schreef ik al een blog over “Nederlandse vogelen” van Nozeman en Sepp, het eerste oorspronkelijke Nederlandse vogelboek, gepubliceerd tussen 1770 en 1829. Hieronder een bloemlezing over vogels van onze voedertafel.

Nuttig

Pimpelmezen zijn niet goed te houden in kooitjes en ook niet lekker om te eten, maar wel levendig en zeer fraai en bovendien uiterst nuttig omdat ze zoveel insecten eten, het hele jaar door, en daarmee schade aan fruitbomen en gewassen voorkomen.

Mooi om te horen

Vinken doen het leuk in kooitjes vanwege hun ‘niet onaangenaam gezang’.

De Vlaamse gaai wordt het best uit het nest gehaald wanneer de jongen net in de veren zitten. Men voert ze brood met vleesnat, stukjes gekookt schapenhart en vruchten; in twee jaar tijd leren ze verstaanbaar praten, deuntjes fluiten, trompetten en andere vogeltjes nazingen.

Ook de merel leert makkelijk zingen en praten.


En om te zien

Het bekoorlijke koolmeesje is lange tijd te houden in een kooitje. Voer ze, naast zaden, dagelijks wat brood met kaas. Geen mezen bij elkaar plaatsen of het wordt oorlog. Naar het schijnt, werden koolmezen in de nazomer in groten getale gevangen; ze brachten goed geld op.

Het roodborstje is gezellig en mak. Met hetzelfde voer als voor de nachtegalen in kooitjes gehouden “versieren zij onze vertrekken en veraangenamen de huisgezinnen met hun lieflijk gezang”.


Of gewoon lekker

Holenduiven kennen Nozeman en Sepp niet. Wel kleine bosduiven, huisduiven en tortelduiven. De laatsten behoren tot de meest wellustigen onder de duiven; ze plegen overspel en “onnatuurlijke weelderigheden”(homoseksualiteit). In Frankrijk en Italië worden ze met vangnetten gevangen, vetgemest en als lekkernij beschouwd.  

Sommige van de genoemde feiten zullen we tegenwoordig niet meer in vogelaarsboeken terugvinden…


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Vijver Alle Beleef de Lente blogs