Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Torenvalk

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Corvus monedula, Kaeuw

Roos Tol | dinsdag 26 maart 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1058x

“Onder de Nederlandfche Vogels van het Raaven-Geflagt zyn de Kaeuwen, die men derhalve dikwils Kaeuwtjes noemt, van de kleinften. Zy hebben dien naam van hun Geluid […]. De Latynfche naam Monedula zou daar van afkomftig zyn, dat zy, onder allerley andere dingen, ook Geld fteelen."

Nozeman en Sepp

Nee, bovenstaande is niet afkomstig van een kapot toetsenbord. Het komt uit het eerste oorspronkelijke Nederlandse vogelboek “Nederlandse vogelen” van Nozeman en Sepp. Tussen 1770  en 1829 werden vijf formidabele delen gepubliceerd met 250 platen van vogels, getekend naar opgezette modellen of speciaal voor dit doel gedode vogels, waar mogelijk op ware grootte.

…Volgens hunne huishouding, aert, en eigenschappen

Beschreven worden uiterlijke kenmerken en gedragingen, maar ook hun relatie tot de mens zoals die bedoeld was door de Schepper: bijvoorbeeld hun nuttige en schadelijke aspecten, de wijze van houden en fokken, of ze lekker smaken en hoe het beste te bereiden, of hoe je ze kunt verdelgen (strikken, vergiftigen, schieten…).

Bemind en gehaat

De kauw komt er, van alle genoemde kraaiachtigen, nog niet heel slecht vanaf. Ze worden weliswaar vraatzuchtig en diefachtig genoemd, ze zouden zelfs geld stelen en hun gestolen waren begraven in de grond, maar je kunt ze nog beter dan andere kraaiachtigen, zo alleraardigst verstaanbaar leren praten!

Gehaat werden ze evengoed. Ze eten zaden, granen en vruchten, brengen dus schade toe aan zaailand en boomgaarden. Ook lusten ze wel een ei of zelfs een kuiken. Maar ze eten ook insecten en muizen, afval en kadavers, het zijn ware alleseters. Net als mensen. En daar gaat het dus wel eens fout. Mensen willen niet delen.


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kauw Alle Beleef de Lente blogs