Een kwestie van timing
01.04.23 Iedere keer hetzelfde liedje: Ooievaars leggen hun eieren rond middernacht en dat doe..
Door
Roos Tol
Roos Tol | dinsdag 26 maart 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 925x
Nee, bovenstaande is niet afkomstig van een kapot toetsenbord. Het komt uit het eerste oorspronkelijke Nederlandse vogelboek “Nederlandse vogelen” van Nozeman en Sepp. Tussen 1770 en 1829 werden vijf formidabele delen gepubliceerd met 250 platen van vogels, getekend naar opgezette modellen of speciaal voor dit doel gedode vogels, waar mogelijk op ware grootte.
Beschreven worden uiterlijke kenmerken en gedragingen, maar ook hun relatie tot de mens zoals die bedoeld was door de Schepper: bijvoorbeeld hun nuttige en schadelijke aspecten, de wijze van houden en fokken, of ze lekker smaken en hoe het beste te bereiden, of hoe je ze kunt verdelgen (strikken, vergiftigen, schieten…).
De kauw komt er, van alle genoemde kraaiachtigen, nog niet heel slecht vanaf. Ze worden weliswaar vraatzuchtig en diefachtig genoemd, ze zouden zelfs geld stelen en hun gestolen waren begraven in de grond, maar je kunt ze nog beter dan andere kraaiachtigen, zo alleraardigst verstaanbaar leren praten!
Gehaat werden ze evengoed. Ze eten zaden, granen en vruchten, brengen dus schade toe aan zaailand en boomgaarden. Ook lusten ze wel een ei of zelfs een kuiken. Maar ze eten ook insecten en muizen, afval en kadavers, het zijn ware alleseters. Net als mensen. En daar gaat het dus wel eens fout. Mensen willen niet delen.
01.04.23 Iedere keer hetzelfde liedje: Ooievaars leggen hun eieren rond middernacht en dat doe..
01.04.23 De lente komt eraan! Ook de koolmees gaat op zoek naar een goed huisje. Maar om dit t..
01.04.23 Terwijl de eerste schoenzolen al zijn gegeten, traditie bij een foute gok in de eipol..