Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Merel

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Toon alle blogs & vlogs

Voedertijd!

Roos Tol | zondag 14 april 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 65x

Raven en wolven helpen elkaar bij het vinden van voedsel. Bomen en bodemschimmels vormen complexe symbiotische gemeenschappen in de voedingsketens. Maar hoe weet een vogel waar eten te vinden is? Hoe weten die exotische eenden de Gelderse bosvijver-snackbar boordevol kikkervisjes te vinden?

Voor de twee eerstgenoemde voorbeelden  - raven en wolven, bomen en schimmels – verwijs ik graag naar de talloze fascinerende onderzoeken die op het internet te vinden zijn.

Nu even dicht bij huis.

Waarheen? Daarheen!

We kennen allemaal het beeld van de grote Blauwe reiger op de nok van een dak. Plotseling is hij gevlogen – naar een nabijgelegen vijvertje met visjes of kikkers.

Wie veel tuinvogels in zijn omgeving heeft, zoals mussen, mezen en merels, weet: zodra je voer hebt neergelegd of opgehangen, komen ze van alle kanten en (mussen) in groten getale aanschuiven aan de dis.

Egels komen graag op het egelvoer af, katten (en vosjes) op muizen, enzovoort; het is zoals Christ in het vijverfilmpje “Wat eten we” zegt, “eten en gegeten worden”.

Samen voor ons eigen

Mensen hoeven minder moeite te doen om eten te vinden dan de gemiddelde vogel. Voor de dieren geen bankpasjes maar fysieke tools: zien – ruiken – opletten – luisteren. Vaak worden vaste routes gevolgd, vaste plekken bezocht.

Van de mussen uit mijn tuinvoorbeeld weet ik dat ze buitensporig rumoerig zijn, met een aantal herkenbare signaalgeluiden. Naast het oeverloze geklep klinkt er geheid een korte felle blije kwèèèk als je vers voer neerlegt. In een tijd van niks stuiven je de wolken mussen om de oren.

Kraaiachtigen waarschuwen elkaar ook. Ze kunnen signaleren op verschillende manieren door houding, of geluid.
Dit is natuurlijk allemaal veel uitgebreider en dieper gaand dan ik hier kan schrijven. Het is een geweldig onderwerp om eens wat uurtjes mee bezig te zijn.

Maar het gegeven dat dieren elkaar helpen bij het vinden van voedsel, betekent nog niet dat ze dat voedsel vervolgens ook van harte delen ;o).

Territoriumdrift en “eigen familie eerst” tellen net zo zwaar als de samenwerking…
Kijk maar naar de vijver. Merels die elkaar verjagen, mandarijneend die wilde eend de poel uit smijt. Vinken en mezen die slaags raken.

Trouwens, kippen, ja die van “er als de kippen bij zijn” … wat de ander heeft, dat wil zíj!

Het zijn soms net mensen!

 
Haiku challenge

Vosje in de nacht

Mandarijn en vrouwdarijn

Onverwacht bezoek


(Erik , 13 apr 4:00u)


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Vijver Alle Beleef de Lente blogs