Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Merel

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Toon alle blogs & vlogs

Vierde tussenstand (93 dagen)

Roos Tol | woensdag 2 juni 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 463x

Met grote dank aan de bezoekers die hun waarnemingen noteren in de chat volgt hier het vierde vijversoortenoverzicht en: de vaart zit er goed in! Met vier nieuwe vogelsoorten over de afgelopen maand komt de stand op 38. Verder mogen we een nieuwe categorie toevoegen…

… Namelijk de categorie: Jonge vogels! Ze zijn te vinden achter hun ouders, dus soortnaam + jong.
Pa en ma merel, pimpelmees, koolmees, vink en roodborst hebben hun jongen de weg naar de vijver gewezen. En zoals (bijna) alles wat pluizig en nog wat onbeholpen is, zorgen deze nakomelingen voor het ultieme Beleef De Lente-gevoel.
Ed maakte er een prachtig filmpje bij.

In de afgelopen maand mochten we als nieuwkomer begroeten: de boomkruiper, tuinfluiter, huismus en tjiftjaf – de laatste op de valreep, eind mei.

Muis

In de categorie “Overige” mogen we de woelmuis toevoegen.
We hadden al bosmuis en veldmuis. (En “muis”).
Deze rappe diertjes lijken allemaal op elkaar en komen bovendien liefst pas in de schemering tevoorschijn. Wil je toch wat onderscheid leren maken, kijk dan eens hier op Wikipedia. “Ongediertenbestrijdingsfirma’s” kunnen het ook heel leuk uitleggen, maar… dat is toch niet helemaal hoe wij hier kijken… toch?

Klompvoet

Zaterdag 29 mei probeerde een houtduif-met-klompvoet te landen in de vijver, wat helaas niet helemaal lukte. Misvormingen aan duivenpoten komen veel voor, zeker bij stadsduiven. We schreven vorig jaar al eens over gehandicapte vogels.
Er zijn tal van oorzaken voor zulke misvormingen. Googel maar eens wat en je bent verbaasd dat er ook nog duiven zónder problemen zijn.
Het maakt déze duif in ieder geval goed herkenbaar.

Grafiek

De grafiek toont op alfabet het aantal gemelde waarnemingen over de afgelopen 93 dagen, verdeeld in clusters van 3 dagen.
Aan de rechterkant (Legenda) staat de uitleg van de kleurencodes.
Nogmaals wijzen wij erop dat dit geen “absolute getallen” zijn, maar de waarnemingen die in de chat gemeld – en bij twijfel geverifieerd – zijn.
Heb jij een soort gezien die niet is genoemd, of weet je zeker dat een genoemde soort een hele andere was, stuur dan een berichtje in via “Vragen” en indien nog mogelijk, kijkt het vijverteam het na.

Veel kijkplezier de komende zomermaand!


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Vijver Alle Beleef de Lente blogs