Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Rood-wit-blauw (foto Caroline Walta)

Door Caroline Walta
STORK en Haagse Vogelbescherming

Van Strijbos naar Beam me up Scotty

Caroline Walta, STORK | zondag 5 mei 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1140x

"Voor en na de Tweede Wereldoorlog", ook in allerlei informatie over de ooievaar, kom ik deze tweedeling tegen. Wat was er zo anders in de periode vóór 1940-1945?

De bekende natuuronderzoeker Jan P. Strijbos telde in 1910 al ooievaarsnesten. Er staat beschreven dat hij de telling deed op de fiets en hij 380 nesten zag. Anderen noteerden voor hem 120 stuks, in totaal ruim 500 ooievaarsnesten. Deze telling was nog niet compleet, maar helaas zijn de verzamelde gegevens destijds verloren gegaan.

De digitale snelweg

Hier zie je al een groot verschil met nu. Oké, ik fiets nog langs de nesten, maar tegenwoordig wordt er ook gewerkt met digitaal waarnemen op afstand, denk aan satellieten, drones en onze webcam. De telgegevens worden in het veld met de mobiele telefoon of tablet gelijk opgeslagen. Je kunt er foto's bij uploaden en de informatie direct delen met andere waarnemers.

Terug in de tijd

Gelukkig bestaan er nog 'ouderwetse' boekenwinkels, waar ik een boekje over ooievaars heb gevonden uit 1949. De schrijver François Haverschmidt heeft ooievaars bestudeerd in Holland tussen 1929 en 1937. Onder de titel staat de aanprijzing, dat het boek 4 uitklapbare landkaarten en 38 foto's bevat. De pagina's zijn een beetje vergeeld, maar het is heel leuk om dit stukje geschiedenis door te bladeren.

De ladder op en dan maar zitten...

Om het ooievaarsleven op het nest te bestuderen, heeft meneer Haverschmidt dagenlang doorgebracht in een hutje op een houten toren naast een nest. In dagboekfragmenten schrijft hij over de aankomst van het mannetje en vrouwtje, door de vele tijd die hij bij het nest doorbracht, leerde hij hun subtiele verschillen kennen. Heel precies beschrijft hij de nestbouw, hofmakerij en paringen. In die jaren is het behoorlijk uniek dat hij de eieren, kuikens en opgroeiende jongen van bovenaf weet te fotograferen.

Ooievaars online

Het Stork team geeft via WhatsApp het laatste nieuws door en ik typ vanuit Den Haag een tekst die na één druk op de knop over de hele wereld te lezen is. We doen - waar dan ook - een schermpje aan en zien de live beelden uit Gennep.

Hoe zal ooievaarskijken eruit zien... in het jaar 2119?

Zwart-wit (foto's uit het boek van Fr. Haverschmidt)

STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs