Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
foto Arda van der Lee

Door Arda van der Lee
STORK

Van de ooievaar, de kikker en de rivierkreeft

Arda van der Lee, STORK | donderdag 15 juni 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 208x

Het voedsel van ooievaars wisselt met het beschikbare aanbod. En zoals Titia al vertelde in haar blog, is door de droogte dat voedsel lang niet overal (meer) beschikbaar. Maar in sommige gebieden is er een overvloed aan eten. Rivierkreeften!

Dat Amerikaanse rivierkreeften tegenwoordig ook op het menu staan, is goed te zien in de braakballen. De oranje-rode stukjes zijn resten van de pantsers van deze kreeften. Regelmatig liggen zulke ballen onder het nest bij mij in de tuin in Ankeveen. Niet verwonderlijk , de ouders brengen voortdurend kreeften mee. Niet het meest simpele voer, ze staan lange tijd te ‘kokken’ voordat ze de kreeften uit hun krop krijgen. En ook de jongen, zeker als ze pas enkele weken oud zijn, worstelen om deze exoten (met de kop naar beneden) door te slikken.

Hier in het Ankeveense Plassengebied is (helaas) een overvloed aan deze rivierkreeften, Veel mensen, ook hier in het dorp, denken dat ooievaars vooral kikkers eten. Ik krijg dan ook regelmatig te horen: "door die ooievaars van jou zijn er helemaal geen kikkers meer”. Dan vertel ik het verhaal van de ooievaar, de kikker en de rivierkreeft.

Rivierkreeft

Inmiddels zitten er in de Ankeveense plassen honderdduizenden Amerikaanse rivierkreeften, met recht een invasieve exoot. Dieren die van nature hier niet thuishoren maar ongestoord voortwoekeren omdat er nauwelijks natuurlijke vijanden zijn (of waren). Ze verstoren het biologisch evenwicht en richten onherstelbare schade aan. 

Kikker 

En die kreeften eten alles wat ze met hun scharen te pakken kunnen krijgen. Al lopend over de bodem van de sloot of plas zoeken ze hun voedsel. Voornamelijk onderwaterplanten maar voor een optimale groei van hun jongen is dierlijk voedsel nodig: waterslakken, kleine visjes en dus ook de eitjes en larven van amfibieën (kikkervisjes). Daarom horen we hier dus bijna geen kikkers meer.

Ooievaar 

En de ooievaar dan? Die heeft inmiddels de kreeften ontdekt als voedselbron. Ook meerkoeten, wilde eenden, futen, zaagbekken, reigers, vossen en otter werken vaak een kreeft naar binnen.

Ik sluit mijn verhaal altijd af met "we moeten dus juist blij zijn met tien bewoonde ooievaarsnesten in Ankeveen, zij helpen een klein beetje om de rivierkreeften te bestrijden". En de jongen varen er wel bij.

 

Hieronder nog een impressie van het ringen van onze jongen in Ankeveen, afgelopen zondag. Tussen het gewicht van de grootste en kleinste zat een verschil van ruim 1 kg.

foto Arda van der Lee

STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs