Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Toon alle blogs & vlogs
De skyline van Den Haag, geen photoshop (foto: Caroline Walta)

Door Caroline Walta
STORK en Haagse Vogelbescherming

UITSTAPJE

Caroline Walta, STORK | zaterdag 13 mei 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 133x

We maken een uitstapje naar Den Haag, waar de ooievaar het wapen van de stad is. Zijn afbeelding kom je tegen op allerlei zaken: historische gevels, hippe prullenbakken, anti-parkeerpaaltjes, boven routeborden in goudkleurig silhouet en op de grond als putdeksel. Maar, er zijn ook echte ooievaars.

De Haagse regio (incl. Leidschendam-Voorburg en Rijswijk) telt momenteel 20 bezette nesten. Dit aantal is in de loop van 10 jaar gegroeid, maar er zijn ook nesten verdwenen en paren verhuisd. Het lijkt een trend dat de ooievaars het steeds hogerop zoeken: ze willen geen paal, maar een penthouse.

Vacante palen zijn er genoeg, van klusserswoning tot tiptop nieuwbouw. Maar de skyline lonkt. Het oudst bestaande nest uit 2010 hebben de ooievaars gemaakt op een schoorsteenblok van een flat aan de Smaragdhorst. Het nest was in 2015 al zo hoog opgestapeld, dat de naastgelegen schoorsteenpijpen verlengd moesten worden. Hier broedt nog steeds onze oudst geringde ooievaar, ze kroop uit het ei in Herwijnen in 1993 en viert dit jaar dus haar 30ste verjaardag.

“Dat kan hoger”, moesten andere ooievaarsparen gedacht hebben: ze bouwden een nest op de drie nog hogere flats aan Suzannaland. Hier ook weer op een schoorsteen, maar de takken verstopten de kanalen dusdanig, dat er harder ingegrepen moest worden. Alleen een bezet ooievaarsnest is bij wet jaarrond beschermd en mag niet worden verwijderd. De bevlogen vrijwilligers van de Haagse Vogelbescherming boden uitkomst: ze ontwierpen en plaatsten nestconstructies.

Buiten het broedseizoen kan de constructie tijdelijk open voor de schoorsteenveger en eraf voor groot onderhoud. In de stalen mand die tegen elk seizoen is opgewassen, hebben de ooievaars zelf hun nest weer opgebouwd. Kortom: zowel de menselijke flatbewoners als de ooievaars zitten er warmpjes bij. Jaarlijks komen er jongen groot en het geklepper galmt als muzikale castagnetten door de wijk. Als je van de ene naar de andere flat wil oversteken, klinkt bij groen het klepperen van het voetgangerslicht. Kijk je daarvoor even op de stoep, dan zie je een tegel met een afbeelding van een… ooievaar.

Met hartelijke Haagse groet!

P.S.: Caroline schreef eerder over de ooievaars bij Beleef de Lente en verzorgt dit seizoen af en toe een gastblog. Momenteel is ze o.a. betrokken bij de opnames van de Haagse natuurfilm Groene Stad Achter De Duinen. De ooievaar zal hierin een prominente rol krijgen, zoals u alvast kunt zien in de trailer.

Den Haag, ooievaarsstad (collage: Caroline Walta)

STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs