Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Tijd

Wim van Nee, STORK | dinsdag 14 juli 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 817x

Heeft u dat ook? Het gevoel dat de tijd sneller gaat dan ooit? Natuurlijk, ik weet dat een dag altijd precies een dag duurt, maar mijn gevoel wil het maar niet bevatten. Zo sta je aan het begin van Beleef de Lente 2020 en zo staat de afsluiting voor de deur.

Vrijwillig

We kijken terug op een prachtig seizoen. In de ringtijd zijn we bij veel mensen op het erf zijn geweest. Net als altijd, konden we rekenen op gastvrije ontvangst, groot enthousiasme en koffie met lokale lekkernijen. Mensen zeggen wel eens: Wat hebben jullie leuk werk, zo met die ooievaars. Dat beamen we dan natuurlijk, het is écht leuk. Maar het is niet ons werk, we doen het allemaal vrijwillig. Morgen op tijd weer op, want ons dagelijks werk rekent ook op ons.
Eén van de vragen die we geregeld krijgen is: Kan ik vrijwilliger worden bij STORK?  Ja, dat kan zeker. Waar we het meest behoefte aan hebben zijn ogen en oren in het veld. 

Nestkaart Ooievaar

Ooievaarsnesten zijn meestal goed zichtbaar en veel mensen zien op allerlei momenten hoe het ervoor staat. Al deze waarnemingen worden echt waardevol als ze worden vastgelegd. Voor dat doel heeft Sovon in samenwerking met STORK het meldprogramma Nestkaart Ooievaar ontwikkeld. Hierin kan iedereen melding doen van waarnemingen op ooievaarsnesten. 

Hoe werkt dat?
Stel u bent in Gennep. U zit een tijdje op een gezellig terrasje en ziet op het nest, dat er twee jonge ooievaars op zitten. Even later komt er een derde bij. Dan vliegen ze samen weg en hun plekje wordt ingenomen door het ouderpaar. U heeft belangrijke informatie gezien. Er is een broedpaar aanwezig, er zijn drie jongen die vliegvlug zijn. Als deze waarneming in Nestkaart Ooievaar wordt vastgelegd, dan is deze informatie geborgd. We weten dan dat er een broedpaar was, dat succesvol drie jongen heeft grootgebracht. De jongen hebben de vliegvlugge leeftijd gehaald en waren op de datum van waarneming nog niet op trek gegaan. Misschien heeft iemand anders al eerder in het seizoen waarnemingen van dit nest doorgegeven. Binnen Nestkaart Ooievaar worden deze meldingen samengevoegd en op die manier ontstaat een mooi overzicht van het verloop van dit broedgeval.

Iedereen

Iedereen kan meedoen, hoe meer melders, hoe completer de informatie. En als dit voor zoveel mogelijk nesten gedaan wordt, dan ontstaat er nog meer inzicht in het verloop van het broedseizoen. Alle informatie is direct beschikbaar voor wetenschappelijk onderzoek. Dus wilt u vrijwilliger van STORK worden, ga dan naar de STORK-site, www.ooievaars.eu, en lees hoe u kunt helpen door Nestkaart Ooievaar te gebruiken. Van harte aanbevolen, maar dat had u al in de gaten.

Aflezen van ringen

Het ringen van vogels heeft pas écht zin, wanneer de ringen worden afgelezen en gemeld. Het kan het jaar rond, maar vergeet vooral aflezingen in de wintertijd niet. Dus bent u toch lekker op pad met de telescoop en leest u een ring af, meld dat dan bij het Vogeltrekstation, www.griel.nl

Tenslotte

U begrijpt het al, genoeg te doen met ooievaars. 
Met een tikkeltje weemoed neem ik nu afscheid van Beleef de Lente-seizoen 2020. Het was gewoonweg goed. Geen rare dingen gebeurd en een bovengemiddeld aantal van drie uitgevlogen jongen. Zó komt ons Gennepse broedpaar in de boeken te staan. 
Dank voor jullie meelezen, meekijken en vooral meeleven.
Tot ziens in seizoen 2021!

Wim van Nee
STORK


STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs